USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.00

ТзОВ на Волині діяло як незаконний конвертаційний центр

25 Лютого 2009 10:38
На Ковельщині місцеве ТзОВ ухилилося від сплати податків на 9 мільйонів гривень та незаконно конвертувало готівку. Про це 25 лютого інформують «Волинські Новини». 
 
Наразі за цим фактом триває досудове слідство. А суть такого резонансного порушення податкового законодавства відомим на Волині  товариством з обмеженою відповідальності податківцям вдалося встановити лише після отримання актів зустрічних перевірок.
 
Згідно з матеріалами УПМ ДПА у Волинській області, попередня планова перевірка товариства стала підставою для донарахування 16,7 мільйона гривень податків разом зі штрафними санкціями і порушення кримінальної справи прокуратурою Волинської області. Однак, судові інстанції, у яких оскаржувалося це рішення, аргументи податківців та прокуратури визнали недостатніми та складу злочину не побачили. Відтак, службові особи ТзОВ уникнули відповідальності за ухилення від оподаткування в особливо великих розмірах.
 
Натомість, у кримінальній справі, порушеній слідчим відділом УПМ ДПА у Волинській області, є матеріали, що дозволяють робити небезпідставні припущення про службове підроблення та ухилення від оподаткування службових осіб  того ж таки ТзОВ в особливо великих розмірах.
 
Посередництво у спеціалізованій  торгівлі іншими товарами – основний  вид діяльності ТзОВ. Однак це не стало на заваді тому, щоб товариство з обмеженою відповідальністю  уклало договір зі столичною фірмою, у якому зобов’язувалося збудувати житлові будинки в місті Києві більш як на 20 мільйонів гривень.
 
Відсутність ліцензії на здійснення будівництва та брак досвіду у цій справі – теж не перепона. Ймовірно, що саме так міркували службові особи ТзОВ, у бухгалтерському обліку якого виконання будівельних робіт власними силами не значилося.  Ковельське ТзОВ вирішило перекласти цю місію на київського посередника-підрядника і розрахуватися скетч-картками поповнення засобів мобільного зв’язку більш як на 20 мільйонів гривень.
 
От тільки столичний посередник-підрядник виявився фіктивним. За вказаною у договорі юридичною адресою не знаходиться,  податкової звітності до Печерської МДПІ не подає – це встановили співробітники волинської податкової міліції.
 
Задокументована пані директорка фіктивного посередника-підрядника будь-яку  причетність до діяльності  фірми заперечує. Як випливає із пояснень громадянки, жодних договірних документів нібито очолюваного нею підприємства вона не підписувала. Більш того, як повідомила «фіктивна» бізнес-леді,  на пред’явлених  документах – не її підписи.
 
Податківці у своїх висновках категоричні: посадові особи ТзОВ «С» неправомірно віднесли до валових витрат понад 20 мільйонів гривень, умисно не нарахували та не сплатили до бюджету  8 мільйонів 958 тисяч гривень податку на додану вартість і податку на прибуток.
 
Така фіктивна бухгалтерська творчість суперечить чинному законодавству. Після завершення слідства, службові особи ТзОВ відповідатимуть в суді за        вчинення протиправних дій за двома статтями  Кримінального Кодексу України.
 
Втім, ухилення від оподаткування в особливо великих розмірах, не єдина протиправна дія посадовців ТзОВ.
 
Як правило, мета фіктивних та безтоварних операцій таких бізнесменів – ще й незаконна конвертація готівкових коштів. Податківці встановили, що фактично товарно-матеріальні цінності (скетч-картки) на адресу київського посередника не постачалися, а були реалізовані за готівку суб’єктам господарської діяльності на території України, а також частково фізичним особам – оптовим покупцям на території Західних областей України. У такий спосіб, як кажуть, «живі гроші» – у кишеню без сплати податків.
 
Після узагальнення всіх матеріалів справи  співробітники податкової міліції мають усі підстави зараховувати до свого активу припинення діяльності «конвертаційного центру».
 
В ході обшуку в приватному помешканні директора ТзОВ у ванній кімнаті в спеціально облаштованій схованці співробітники волинської податкової міліції вилучили «тіньову бухгалтерію» з прізвищами постійних користувачів послугами цього «конвертаційного центру».
 
Адміністративне приміщення фірми, за рекламним фасадом якої  сховався конвертаційний центр, житловий будинок  підозрюваної службової особи, транспорт ТзОВ  – арештовані. А серед вилучених речових доказів – ноутбук, у якому зберігалася вся інформація про діяльність конвертцентру, бойові патрони до нарізної зброї калібру 7,62 мм, 5,45 мм, вітчизняна та іноземна готівка.
 
Наразі слідчо-оперативна група проводить організацію позапланових документальних перевірок підприємств та ідентифікацію громадян, які скористались послугами «конвертаційного центру», а слідчий відділ податкової міліції ДПА у Волинській області  розслідує кримінальну справу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus