USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У 53 російських олігархів знайшли 112 українських компаній

13 Травня 2023 21:51
Аналітичний центр StateWatch та онлайн-сервіс YouControl презентували реєстр українських активів підсанкційних російських олігархів, що дає змогу відстежувати статус майна і бізнесу агресора у процесі конфіскації та систематизувати відповідні дані.

Про це йдеться у спільному пресрелізі.

До реєстру ввійшли дані про 53 олігархів з рейтингу «200 найбагатших бізнесменів» російського Forbes за 2021 рік, а також низки інших росіян, які перебувають під українськими санкціями та є бенефіціарами бізнесу в Україні.

Станом на зараз реєстр містить досьє на 112 українських компаній загальною вартістю корпоративних прав на 6 мільярдів гривень. Статуси компаній у реєстрі діляться на арештовані та конфісковані.

Зокрема, у реєстрі відборажена інформація про 12 «конфіскованих» та 21 «арештовану» компанії.

У реєстр не потрапили особи зі списку найбагатших росіян, які не перебувають під санкціями України та не мають зв’язків із українськими активами.

Статуси компаній у реєстрі діляться на арештовані (в межах кримінальних проваджень) та конфісковані (в межах рішення ВАКС).

Як пояснили у StateWatch, конфіскація активів у межах Закону «Про санкції» в Україні почалася у вересні 2022 року. Утім активи конфісковані лише у декількох росіян, тому цей реєстр може допомогти відстежити результативність процесу конфіскації.

Реєстр від StateWatch дає змогу перейти на досьє компанії в аналітичному сервісі YouControl. Одразу після реєстрації можна перевірити, з ким пов’язана юрособа та яким способом, чи фігурувала в судових справах, чи брала участь у тендерах та основні реєстраційні дані з ЄДР.
У межах закону «Про санкції» Вищим антикорупційним судом уже задоволено 19 із 20 позовів Мін’юсту до підсанкційних осіб, повідомила директор Департаменту санкційної політики Мін’юсту Інна Богатих.

Зокрема, ВАКС задовольнив позовні вимоги Мін’юсту щодо стягнення активів експрезидента Віктора Януковича, російських олігархів Аркадія Ротенберга, Євгена Гінера, Михайла Шелкова, Володимира Євтушенкова, та частково Олега Дерипаски і колаборанта Володимира Сальдо.

Наразі на території України виявлені близько 230 активів підсанкційних посібників агресії проти України, однак є близько 30-50 активів, які можна назвати значними і до власників яких застосована санкція блокування після 24.05.2022, що дозволяє подальше стягнення рішенням ВАКС.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus