USD 39.55 39.80
  • USD 39.55 39.80
  • EUR 39.65 39.85
  • PLN 9.72 9.90

У 92 роки волинська довгожителька порається на городі та робить закрутки на зиму

17 Липня 2023 06:19
Аби застати вдома 92-річну Ганну Денисівну Смолярчук із Каменя-Каширського, треба навідатися удосвіта. Хоч і сиві її літа, та без роботи старенька не може і дня прожити. Праця для бабусі – як ліки для хворого: щоб не заглиблюватися у проблеми журливого сьогодення, вона активно працює по господарству.

Незважаючи на поважний вік, наполеглива газдиня посадила кілька соток картоплі поблизу будинку онуків, де остаточно осіла на старості, пише газета Полісся.

Чималий город із чепурними грядками тримає пані Ганна в суворому порядку. Самотужки ретельно виполює рядок за рядком, висмикуючи найменші бур’яни, хоч подекуди нарікає на поганий зір. Хутко прошкує поміж рядками, щоб показати своє доглянуте поле. Колись, каже, тримала корову, сама косила для неї і косу клепала, ходила за плугом, маючи невеличкий зріст. А нині, дивується завше спрагла до праці жінка, сучасна молодь й половини з того не робить. Спілкуючись, баба Ганна раз по раз відволікається, біжить на кухню, бо якраз готує гороховий суп на обід.

«Як то не посадити города? – дивується заповзята з малих літ господиня. – Що ж будеш їсти цілий рік? Було насінної картоплі дев’ять мішків, то розсадили всю, а тепер треба якось дати їй раду. З боків, де росте бульба, траву пообкошував онук, та ще добрий шмат незачеплений зостався, то я його серпом повижинала», — підсумовує рутинний графік справ Ганна Денисівна.

Читати ще: Радіти малому, служити людям, не лягати спати ситим й пити виморожену воду: секрет гармонії від жителя Камінь-Каширщини

Найстаршу з-поміж дев’яти дітей Ганну змолоду доля не балувала: довелося з ранньої юності важко працювати. Дитині з багатодітної сім’ї за сприяння тодішньої влади давали можливість заробити певні кошти, щоб прогодувати рідних. Для цього у чергу записували на сезонні роботи. Зазвичай на сапання буряків відправляли на Херсонщину або ж у росію. На польові труди жінка витратила п’ятнадцять молодих років. Важко працювала на ділянках у колгоспі, понад десяток літ підмітала місто, а ще має у послужному списку запис про діяльність санітаркою в трупарні. Сила характеру та волі не раз допомагали в житті. Навіть коли з чоловіком будували хату, також довелося виконувати чоловічу роботу.

«Місили розчин для фундаменту своїми руками, – згадує господиня. – Цеглину за цеглинкою самі складали коробку. Усіляко дбали, щоб власний куток мати. Тепер люди легких шляхів шукають, так не натруджуються, як колись. Більше мають часу і для активного відпочинку, натомість частіше хворіють. А для мене найкраще дозвілля – горизонтальне положення у ліжку, зрідка хіба піду на місцевий ринок. Така моя вся розвага… Можливо, через те, що постійно була в роботі, ніколи було занедужати. Жодного разу не потрапляла до лікарні».

Приготування їжі на щодень – також справа рук непосидючої бабусі. Пані Ганна полюбляє смажити котлети, варить курячі гомілки внукові на роботу. На запитання, чи має бабуся колишні фотографії з молодих років, заперечно кивнула, мовляв, то лише тепер молоді «цокаються» за будь-якої нагоди, а колись на такі дурнички не було часу. І взагалі, нині період заготівлі консервацій. Тому, каже баба Ганна, ніколи балачки розводити, треба закривати компот з вишень, бо з минулого року лише чотири банки залишилось.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus