USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.86 10.10

У бойківській хаті, яку перевезли в Тустань, знайшли Декалог ОУН

21 Січня 2024 19:58
Розбираючи стару бойківську хату з села Плав’я на Львівщині, щоб перевезти її на територію заповідника «Тустань», фахівці знайшли записку в таємному сховку. Через пів року завдяки зусиллям реставраторів її вдалося прочитати. Там був записаний Декалог ОУН.

Про це повідомили у заповіднику «Тустань».

Записку часів українського визвольного руху середини ХХ століття знайшли складеною у декілька разів у таємному сховку в конструкціях даху. Спершу її не змогли розкрити та прочитати, адже папір розсипався в руках.

Завдяки зусиллям реставраторів Наукової бібліотеки ЛНУ імені Івана Франка її вдалося розгорнути та законсервувати.
«І тепер, через півроку після знахідки, ми знаємо її зміст! Це – Декалог ОУН з однієї сторони, а з іншої – прикмети характеру (в жіночому роді) – відважна, рішуча, чесна, витривала ... тощо. Текст написаний від руки, олівцем і сьогодні ледь помітний», – пишуть на сторінці історико-культурного заповідника.
Читати ще: «Бандерівці – це не тільки про Волинь і Галичину, це про всю Україну», – авторка нон-фікшн про останнього командира УПА

У «Тустані» запрошують до співпраці науковців, які можуть допомогти дізнатися більше про історію цього артефакту.

«У розпал російсько-української війни, такі знахідки мають особливе значення. Вони нагадують, що сьогоднішня війна є продовженням боротьби наших попередніх поколінь!» – йдеться в повідомленні.

Читати ще: «Я не знав, що був зв’язковим». Діти ветеранів УПА з Волині поділилися своїми спогадами

Хату в Плав’ї збудував місцевий селянин Данило Мадиняк у 1926 році. У червні 2023 року будинок викупили у власників. Врятована хата із села Плав’я – один з останніх збережених зразків місцевої школи народного будівництва.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus