USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На фонди розвитку навчальних закладів Луцька залучили 750 тисяч

17 Грудня 2016 18:19
Проект Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» «Фонд розвитку навчального закладу» стартував у 2015 році. Його мета – сприяння ефективному використанню коштів в інтересах дітей, розвиток навчально-методичної бази освітнього закладу та залучення додаткових джерел фінансування. На сьогодні в Луцьку вже створили 19 фондів розвитку. Це майже третина навчальних закладів міста. Для того щоб голови таких фондів могли обмінюватися думками й досвідом, як правильно керувати фондом, залучати додаткові кошти та сприяти розвитку дітей, було створено «Клуб найкращих батьків». Днями відбулося чергове засідання клубу, на якому учасники підбили підсумки роботи за рік та поділилися планами.

Про це повідомили у прес-службі Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».
«Для того, щоб батьки змогли у своїх навчальних закладах створити благодійні організації, потрібно було надати платформу для старту та інформаційну підтримку, що ми й зробили. Коли до нас почали звертатися батьки та вчителі зі своєю проблематикою, ми розповідали, як можна діяти, яку структуру можна зареєструвати і які це дає можливості. Так виник проект «Фонд розвитку навчального закладу», – розповіла перший заступник голови правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Лариса Тарасюк. – Ми надаємо майданчик, фінансову та юридичну підтримку. Разом можемо багато змінити, просто потрібно не бути байдужими».
У залі були присутні керівники як тих фондів розвитку, що успішно функціонують – ДНЗ: №3, 8, 22, 23, 28, 32, ЗОШ №11, 12, 13, 16, 17, 25, так і тих, що зареєструвалися нещодавно – ДНЗ №1, 15, 21, 31, ЗОШ №3, 10, 15. Керівник проекту Борис Смаль зауважив, що незабаром до родини фондів розвитку приєднаються й інші навчальні заклади, адже все більше батьків та керівників шкіл і дитячих садків цікавляться проектом.
«Тішить те, що батьки вже не запитують, чим ми можемо їм допомогти, а цікавляться, як цей фонд працює. Це вже зовсім інший рівень. Лучани починають розуміти, що така форма роботи справді приносить користь навчальному закладу», – каже Борис Смаль.

Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» не лише допомагає створити фонд розвитку навчального закладу, але й в подальшому підтримує його функціонування. Упродовж 2016 року спільно проводили різні заходи та акції: відкриття літнього оздоровчого періоду в ДНЗ, понад 40 різних навчальних майстер-класів, школярі навчальних закладів, де створено фонди розвитку, мали можливість відпочивати в Буковелі на пільгових умовах. Великий успіх мав конкурс «Учнівська обласна рада». Школярі з Луцька пройшли всі етапи: від виборів у школі до участі в Міжнародному форумі демократії у Франції.

«Рік – невеликий термін. Ми сміливо можемо сказати: лише 12 фондів розвитку навчального закладу за короткий період залучили 750 тисяч додаткових коштів. Це солідна цифра і серйозний результат. Давайте і далі йти до того, щоб зменшити фінансове навантаження на батьків», – звернувся до присутніх Борис Смаль.

Рекордсмен із залучення благодійних коштів – фонд розвитку «Ерудит», що працює в ЗОШ №11. Ця школа першою наважилися створити такий фонд. За рік роботи «Ерудиту» вдалося залучити понад 98 тисяч гривень. Голова правління фонду розвитку ЗОШ №11 Наталія Гунько зазначила, що шлях до досягнення успіху був складним, проте, результат перевершив сподівання.
«Зараз, коли минув цілий рік, я хочу подякувати Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» за ініціативу та підтримку. Це справді дало результат, який видно у школах та садочках Луцька», – каже голова правління фонду розвитку ЗОШ №11 «Ерудит» Наталія Гунько. – За цей рік ми змогли сприяти розв’язанню проблем нашого навчального закладу. Нам вдалося облаштувати комп’ютерний кабінет, встановити систему відеонагляду в школі, провести інтернет. Працюємо над оснащенням актової зали і кабінетів мультимедійним обладнанням та іншими проектами».

Наталія Гунько зауважила, що пройдений шлях був непростим, розповіла також про невдачі та спотикання, але запевнила, що готова поділитися досвідом роботи, аби інші навчальні заклади змогли працювати безпомилково та ефективно. Усі охочі можуть вільно ознайомитися з роботою фонду «Ерудит».

Фонд розвитку навчального закладу в школі №25 створили за ініціативи кількох батьків, попри супротив голови піклувальної ради. Аби благодійна організація здобула право працювати, довелося зібрати підписи понад 800 членів батьківської громади школи. «Фонд працює всього кілька місяців, але за цей час вдалося не лише залучити у навчальний заклад кошти благодійників, а й порозумітися з директором», – каже голова правління фонду Уляна Цьось.
Серед дошкільних навчальних закладів лідером із залучення коштів став дитсадок №8. Успіх фонду розвитку «Джерельце» в тому, що тут – взаєморозуміння та співпраця з керівництвом дитсадка.

«Завідувач знає всі проблеми та потреби садочка, тому в нас є постійна співпраця. Ми телефонуємо одне до одного по кілька разів на день, обговорюємо кожну деталь», – каже голова правління фонду розвитку Ірина Дідух.
Напрямки роботи фонду розвитку дошкільного закладу «Джерельце» прописані в семи основних програмах. Окрім додаткової фінансової підтримки, батьки також дбають про культурно-освітній розвиток дітей та їх оздоровлення. Фонд співпрацює з художніми колективами, організовує та підтримує різноманітні майстер-класи, екскурсії по визначних місцях Луцька. Вже вдалося придбати дитячі музичні інструменти, національні костюми, були організовані виставки та ярмарки. Турбуються тут також і про безпеку дітлахів. За кошти, які залучив фонд розвитку, вдалося замінити пожежно-небезпечну пластикову вагонку на декоративну штукатурку. Найближчим часом планують встановити протипожежну сигналізацію та камери відеоспостереження. За період функціонування фонду розвитку вдалося зміцнити оздоровчу базу закладу: створили спортивну доріжку, придбали кварцову лампу, щоб зменшити захворюваність дітей, постійно підтримують проведення спортивних заходів. Пишаються батьки також тим, що за допомогою благодійників у дворі дитсадка вдалося викласти бруківку. Причому кошти на оплату виконання робіт отримали з міського бюджету теж завдяки власній ініціативі та наполегливості.

Голова правління фонду розвитку ДНЗ №22 Андрій Костенко поділився досвідом та методикою згуртування батьківського колективу для спільних справ. За півроку діяльності фонду у дитсадку спільно провели екологічну акцію, організовано багато майстер-класів, тренінгів та інших заходів, спрямованих не лише на розвиток дітей, але й батьків. Фонд розвитку залучив у дитсадок 88 тисяч гривень. З них 27 тисяч – надав Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом».
Новостворені фонди розвитку «Турбота», що функціонує при ЗОШ №15 та фонд розвитку ДНЗ №31 «Чарівник» ще не мають напрацювань, якими могли б поділитися. Голови правлінь цих фондів розповіли про свої наміри та перешкоди, що стояли на шляху створення благодійної організації.
Як зазначила голова правління фонду розвитку школи №15 Світлана Павлова, особливістю їхньої роботи є проект «Ми рівні», в рамках якого планується забезпечення комфортних умов навчання для особливих діток.

«Ми маємо інвестувати в наших дітей, адже впевнений: саме вони здатні змінити ситуацію в нашій країні. Я багато читав про фонди розвитку навчальних закладів, які вже успішно функціонують у Луцьку та вирішив спробувати створити таку організацію у дитсадку, який відвідують мої діти. Інші батьки, а також керівник ДНЗ, підтримали цей задум», – каже Сергій Бусько, голова правління благодійного фонду розвитку ДНЗ №31.
Депутат і член постійної комісії з освіти Луцької міської ради Тетяна Янчук розповіла учасникам засідання про те, як формується бюджет освітніх закладів на 2017 рік, а також вказала шляхи залучення коштів у навчальні заклади, навела приклади реалізації ініціатив фондів розвитку.
«Засідання «Клубу найкращих батьків» – підсумок першого етапу роботи нашого проекту. Це найважчий шлях. Багато людей не витримує цієї дистанції, тому я безмежно радий, що родина фондів розвитку навчальних закладів нашого міста така велика», – підсумував заступник голови правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Орест Маховський.
Для представників новостворених фондів розвитку Орест Маховський вручив сертифікати на отримання стартового гранту для ведення благодійної діяльності.

За період роботи фондам розвитку навчальних закладів вдалося залучити для потреб освітніх закладів близько 750 тисяч гривень. З них 250 тисяч отримали від Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».

Проектом «Фонд розвитку навчального закладу» зацікавилися і в сусідніх областях. Це свідчення того, що ми на правильному шляху і разом нам вдасться змінити шляхи фінансового забезпечення та напрямки розвитку освіти в інтересах наших дітей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus