USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.85 10.00

У яких випадках можуть перерахувати страхові виплати. Роз’яснення

9 Березня 2023 06:45
Страхові виплати для громадян України можуть бути перераховані у декількох випадках. До того ж перерахунок може бути як індивідуальний, так і масовий.

Про це повідомили у Пенсійному фонді України.

Страхові виплати – це кошти, що виплачуються застрахованим особам у разі настання страхового випадку. Перелік обставин та професійних захворювань, за яких настає страховий випадок, визначено Кабінетом Міністрів України (постанова від 17.04.2019 № 337 «Про затвердження Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві»).

Перерахування здійснюється згідно з Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», який визначає підстави та порядок перерахування страхових виплат (стаття 31). Перерахування може бути як індивідуальним, пов’язаним з обставинами конкретної людини, так і масовим.

Як зазначається, згідно з законом, індивідуальний перерахунок щомісячних страхових виплат може проводитись у зв’язку зі зміною ступеня втрати професійної працездатності людини або зміною складу сім’ї померлого. Перерахування виплат може проводитись у випадку відповідного звернення потерпілого або члена його сім’ї.

Індивідуальне перерахування щомісячних страхових виплат проводиться у зв’язку зі зміною ступеня втрати професійної працездатності людини (у %) або зміною складу сім’ї померлого. Таке перерахування здійснюється за відповідним зверненням потерпілого або члена його сім’ї.

Щодо масового перерахунку, то він здійснюється без обігу людини щороку, з 1 березня, на коефіцієнт, що враховує показники зростання споживчих цін та середньої заробітної плати в Україні.

Читати ще: Пенсії, тарифи, соцвиплати: що зміниться з 1 березня

Повідомляється, що у 2023 році максимальний коефіцієнт збільшення страхових виплат становить 1,197. Тому розмір виплати збільшиться не більше ніж на 1500 гривень.

Зазначимо, що до страхових належать такі виплати:

– допомога в разі тимчасової непрацездатності;

– одноразова допомога у разі стійкої втрати професійної працездатності (призначається на підставі довідки МСЕК щодо визначення відсотка втрати професійної працездатності);

– щомісячні страхові виплати;

– виплати у разі переведення на легшу, нижчеоплачувану роботу;

– щомісячні виплати дитині, яка народилася з інвалідністю, внаслідок травмування на виробництві або професійного захворювання її матері під час вагітності;

– страхові виплати непрацездатним членам сім’ї у разі смерті потерпілого (одноразова допомога сім’ї; одноразова виплата кожній особі, яка перебувала на утриманні потерпілого; щомісячні страхові виплати).

Нагадаємо, що Агентство ООН у справах біженців відновило реєстрацію на виплату 6600 грн допомоги. Українці, які постраждали внаслідок воєнних дій, знову можуть отримати грошову допомогу від міжнародної організації.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus