USD 39.00 39.32
  • USD 39.00 39.32
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У іпотечних боржників із дітьми банк не зможе забрати житло

22 Грудня 2014 19:00
Тепер дітей не потрібно прописувати в іпотечній квартирі, банк все одно не має права відібрати житло.

Так, у іпотечних боржників з дітьми з'явилася нова можливість залишитися в своїх квартирах. Верховний суд ухвалив рішення у справі №6-161цс14, в якому йдеться, що договір іпотеки, укладений без дозволу органів опіки, є нікчемним (поняття, коли обґрунтовувати недійсність угоди немає необхідності).

Таким чином банк не може ні стягнути з неплатника по іпотеці закладене житло, ні виселити боржника з родиною, якщо в предметі іпотеки проживає неповнолітня дитина (до 18 років).

Це дуже важливий нюанс: раніше потрібно було доводити, що дитина там не просто проживає, а ще й прописана (довідками з ЖЕКу). А тепер достатньо привести свідків, які підтвердять факт проживання з часу до укладення іпотечного договору.

Досі відхреститися від виплат по іпотеці і залишитися в своїх квартирах найчастіше намагалися шляхом оскарження кредитної угоди та договору застави. Люди звинувачували банк у тому, що той неправильно оформив документи, точніше кажучи, оформив без відповідного дозволу опікунської ради: при малолітніх дітях це обов'язково.

Від банку, своєю чергою, гнули в судах іншу лінію: дитина не була прописана в закладеній по кредиту квартирі, тому ніяких дозволів не потрібно. Суперечки про визнання договору іпотеки недійсним у зв'язку з тим, що органом опіки не давався дозвіл на передачу житлового майна, де проживає неповнолітня дитина, в іпотеку, - достатньо часте явище. Суди приймають рішення, як на користь банків, так і на користь позичальників. Важливе значення при цьому завжди мали такі обставини: чи була дитина на момент підписання договору іпотеки зареєстрована в об'єкті іпотеки, чи підтверджується це належними доказами, чи знав про це банк тощо.

Наразі ж ситуація зміниться: ВСУ постановив, що відібрати житло не можна навіть, якщо малолітня дитина в ній живе без прописки. І суди нижчих інстанцій повинні дотримуватися цієї єдиної позиції.

Варто відмітити, що місцеві прокуратура та суд таки дотримуються позиції, спрямованої на захист житлових прав дітей в спорах із банками з приводу іпотечних кредитів. Такий висновок можна зробити із справи, де нещодавно прокуратура Луцька за власною ініціативою звернулась до суду із позовом про визнання рішення виконкому про надання дозволу на передачу квартири (частка, в якій належить дитині) в іпотеку, та самого іпотечного договору, недійсними. Згідно з результатами судового розгляду позов прокуратури задоволений повністю, таке рішення місцевого суду залишили в силі судом апеляційної інстанції.

У той же час новими можливостями користуватимуться лише гривневі позичальники. Тим, хто оформляв іпотеку в доларах або євро, краще відстоювати своє житло не через "дитячі" закони, а валютні.

Якщо говорити про іпотечні договори по кредитах у валюті, то тут більш важливим є застосування закону "Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті". Адже, в принципі, немає значення, зареєстрована дитина в квартирі чи ні, якщо все одно накладено мораторій на її відчуження в якості погашення боргу по кредиту. Про особливості вказаного закону ми вже детальніше розповідали тут. Тоді волинянка також не віддала банку житло.

Підготував Віктор БОНДАРЕНКО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
дідо Показати IP 22 Грудня 2014 19:07
Це призведе до здорощення кредитів та неповернення депозитів. Через позичальників-невдах постраждають чесні люди.
віктор до дідо Показати IP 22 Грудня 2014 19:09
я така рада!
вітя Показати IP 22 Грудня 2014 19:20
то нащо давати кредити так і не вигідно бо не будуть повертати кредитів
трикаш олена Показати IP 22 Грудня 2014 19:54
То не беріть кредити якщо немає чим оплатити!!!! а то візьмуть а потім кажуть що у них вимагають гроші або виганя.ть з дітьми на вулицю. Думайте зразу чим будите віддавати
777 Показати IP 22 Грудня 2014 20:23
Банк змінює предмет позову зі звернення стягнення на стягнення заборгованості. Суди задовільняють такі позови (звичайно тим банкам, у яких на момент видачі кредиту була генеральна ліцензія, тобто право на видачу валютних кредитів), але це не обовязково (змінювати предмет позову), є позитивна практика відповідно до постанов ВСУ (грудень-листопад) України мораторій -це тимчасове явище.......... В роботі банків пішла позитивна динаміка. Банки не бояться мораторію. Так як це явище тимчасове - це не означає, що не потрібно погашати заборгованість (вносити щомісячні платежі). Позичальникам, які не виконуть умов договору, нараховуються відсотки, пеня, вийти з прострочки важко.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus