USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10

У Ківерцях мешканці облаштували укриття, сховище продуктів і допомагають переселенцям

2 Квітня 2022 20:36
Війна згуртувала ківерчан. Вони на території своєї громади облаштували сховище, куди гуртом носили харчі на випадок облоги. Водночас тут допомагають і переселенцям. А ще – за лічені дні самотужки облаштували укриття.

Про це йдеться у сюжеті ТРК «Аверс».

На полицях колишнього складу, а нині сховища, - тушонки, домашня консервація, овочі, сало, печиво, засоби гігієни, ковдри.

Заступник Ківерцівського міського голови Віктор Лисюк розповідає, що несли мешканці громади все, хто що мав.

«Підключилися старостинські округи. Там теж залишилися продукти, бо все вмістити тут не змогли», - зазначає він.

Крім того, в ківерцівську громаду надходить гуманітарна допомога з-за кордону, у тому числі й ліки, які роздають переселенцям. Особливим попитом користується заспокійливе.

Сортує всю допомогу з-за кордону менеджерка з проектної діяльності Ольга Матвійчук. Жінка особисто знає, чого саме потребують переселенці: «Люди приходять з дуже важкими долями, їм перш за все потрібні заспокійливі. Ми їм надаємо ліки. Вони потребують противірусних ліків, вони простуджені, їм треба знеболення».

Люди, які вимушено покинули свої оселі, втікали з дому в тому, в чому були. Для них на території громади діє магазин. Речі тут можна отримати безкоштовно.

«Дехто приходить майже кожен день. В Ківерцях не надто є куди піти, вони приходять сюди, перебирають речі. Може, їх це трошки й заспокоює», - зауважує землевпорядник міськради Лідія Демчук.

Наталія разом з молодшим сином приїхала з Кривого Рогу, а чоловік із старшим залишилися боронити свою домівку. Прийшла в магазин брати речі для сина, адже з собою взяли найнеобхідніше.

«Стало досить неспокійно, бойові дії вже були близько біля міста. Дитина дуже лякалася. Щоб він був спокійніший, вирішили поїхати у більш безпечний район», - каже жінка про рішення поїхати з дому.
Допомагає переселенцям в Ківерцях віддалено і німкеня пані Урліка. Місцеві волонтери тепло відгукуються про неї.

«Таке відчуття, що вона тут, з нами, вона настільки цим прониклася, цим болем, що не може сидіти на місці. Вона і вночі мені писала, вона настільки цим живе. Найбільш пріоритетним завданням для неї була допомога дітям з дитячих будинків, тож надходили нам і засоби гігієни, і продукти харчування», - розповідає про співпрацю з благодійницею волонтерка Оксана Телова.

Мешканці Ківерцівської громади на власному прикладі показали, що лише згуртована робота може забезпечити надійний тил.

«Багато допомагає громада і з сіл, і з міста. Ми дуже багато роботи зробили: і блокпости, і тероборону, ми зробили охоронну роту. Всі виконують одну роботу, щоб захистити нашу громаду від російської агресії», - наголошує міський голова Ківерцівської громади Олександр Ковальчук.

Наразі в громаді переселенців забезпечили усім необхідним, а благодійники обіцяють збільшити допомогу, тоді з громади зможуть доправляти допомогу у гарячі точки України і на передову.

Крім того, у Ківерцях люди самотужки за два дні облаштували укриття. Організували спальні місця, принесли навіть телевізор.

«Донедавна тут просто неможливо було знаходитися. Це був тир однієї зі шкіл. Коли почалася війна, школа розчистила приміщення і звернулася з пропозицією облаштувати укриття. Ми написали оголошення на сайті і вже за 5 хвилин чоловік 20 вже тут було. А ще за трохи вже і 100 людей», - каже заступник міського голови Віктор Лисюк.

Уже за два дні облаштували перекриття, бо протікав дах. Завезли буржуйки, кілька діб просушували, тож тепер тут можна перебувати. Мешканців влада закликає не нехтувати повітряними тривогами. А після перемоги ківерчани хочуть облаштувати тут спортзал.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus