USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.40
  • PLN 9.71 9.93

У Ковелі відкрилася масштабна виставка сакрального мистецтва

13 Липня 2016 08:00
Мистецький захід з актуальною назвою - «Святі миротворці» - відбувся у Ковелі, - пише ПроКовель.

Торік на базі центру інтеграції «Caritas», котрий розташований в невеличкому волинському селі Замлиння Любомльського району, і яким керує генеральний вікарій Луцької дієцезії ксьондз Ян Бурас, відбувся ювілейний, п’ятий, Міжнародний пленер іконопису та сакрального мистецтва.

Цьогоріч художній захід отримав надзвичайно актуальну назву – «Святі миротворці», яка тісно переплелася з трагічними подіями на сході нашої країни. В пленері взяли участь митці-професіонали та початківці з України й Польщі.

Частина робіт нинішнього пленеру та попередніх і була презентована містянам, гостям міста в Ковельському культурно-просвітницькому центрі.
Розпочався унікальний мистецький захід із спільної молитви, яку прочитали міський декан УПЦ КП, протоієрей Анатолій Александрук та генеральний вікарій Луцької дієцезії ксьондз Ян Бурас.

З вітальним словом виступили Генеральний Консул Республіки Польща в Луцьку Кшиштоф Савіцкі, голова Волинської організації Національної Спілки художників України Володимир Марчук. Своїми спогадами десятиденної праці в центрі інтеграції «Caritas» поділився один із авторів попленерової виставки «Святі миротворці», ковельчанин Віктор Бурчак. Він розповів, що пишеться на Волині надто легко, бо і розкішна, неповторна природа, і люди, які поряд, лише сприяють творенню нових робіт, пошуку оригінальних творчих задумів.

А ось, що з цього приводу пише у власних відгуках художниця Катажина Якубовска-Кравчик, ікони якої теж експонуються на виставці: «Для нас важливим було, щоб у цих надзвичайно складних обставинах для України нагади людям про християнське коріння та про роль, яку у формуванні слов’янських народів відіграє віра… Ми сподіваємося, що роботи, створені під час пленеру, будуть нагадувати про те, що без взаємної любові, підтримки і братства не можна збудувати постійну і мирну реальність».

Гарно сказав про свої переживання і ще один співавтор «Святих миротворців» із Польщі Томаш Авдзєйчик: «Митці не можуть закривати очі на реалії сьогодення. Їхнє сумління повинно спонукати вказувати суспільству правильні шляхи розвитку… Власне гуманітарним акцентом наших зустрічей стало виконання мініатюрних ікон для людей, котрі готові віддати своє життя, захищаючи свободу України. Посвячені, вони будуть оберігати тих, кому Божа опіка є найбільш необхідною».

Отож учасники з-за Бугу на цьогорічному пленері красномовно засвідчили свою тверду позицію щодо сумних подій на Сході України: вони - поляки, не лише розуміють українців у їхньому прагненні до свободи та миру, але й хочуть бути поряд із ними та підтримувати їх у важкі часи.

На виставці ікон та творів сакрального мистецтва представлені роботи Сергія Радкевича, Володимира Когута, Лілії Гурської, Анни Макаць, Оксани Миханько, Софії Дорошенко, Вікторії Штик, Юрія Бриняка, Кшиштофа Косцєша Кіцьора, Катерини Новицької, Катажини Бєняш, Богдана Новицького, Уршули Жаковскої, Ольги Поломани, Віталія Шупляка, Даріуша Бучинського, Йоанна Забагло, Моніки Валендзяк, Максима Шуманського, Катерини Ганейчук, Катажини Якубовска-Кравчик та ще багатьох талановитих художників двох сусідніх країн.

Виконані ними доробки створені різними мистецькими стилями на склі, дереві, хоругви - на полотні. Виплекані митцями образи святих – це образи захисників, переможців, миротворців, які утверджують перевагу добра над злом, світла над темрявою, несуть в собі чисті помисли.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus