USD 40.80 41.20
  • USD 40.80 41.20
  • EUR 40.80 41.40
  • PLN 10.20 10.44

У ковельських навчальних закладах відремонтували три укриття: дві тисячі учнів навчатимуться офлайн

19 Жовтня 2022 20:40
У Ковелі ще понад дві тисяч дітей повернулися до навчання в режимі офлайн. Все завдяки тому, що ще в двох ліцеях та дитсадку облаштували найпростіші укриття за вимогами ДСНС.

Про це йдеться у сюжеті 12 каналу.

За словами заступниці міського голови Наталії Маленицької, підготовку до нового навчального року розпочали ще у квітні. Зокрема відремонтували всі підвали у школах та садочках, де вони є і де не підтоплені. Підтоплення – це велика проблема для Ковеля.

Роботу в цьому напрямку продовжують і нині відкривають ще три відремонтовані укриття, одне з них у ліцеї №7. За радянського союзу тут був тир, а згодом підвальне приміщення перетворилося на склад для різних матеріалів. Проте війна поставила нові виклики, тож підвал почали впорядковувати.

Директор ліцею №7 Валерій Кубай каже, що раніше в підвалі були павуки, пил. Звичайно, порядок наводили, але це не порівняти з тим, що є зараз. Нині все зробили по-новому, зокрема поштукатурили стіни, зробили бетонну підлогу, змінили водопровідну систему. В укритті є запаси води та продуктів харчування. Спеціально для дітвори підготували теплі пледи, які допоможуть зігрітися, якщо стане холодно. Усе приміщення поділено на дві зони: в одній будуть старші учні, в іншій – початкова школа. Всього тут може вміститися 600 людей. Оскільки заклад відвідує більш як тисяча учнів, будуть поєднувати офлайн та дистанційне навчання.
Відремонтували укриття і в ліцеї імені Олени Пчілки. Від укриттів інших шкіл воно відрізняється тим, що є ще й протирадіаційним. Будівлю закладу звели ще в 1954 році, але двері, система очищення повітря та аварійний вихід добре збереглися. В укритті також є все необхідне: місце для одягу та тривожних валізок, медпункт з необхідними ліками та засобами, вбиральня, рукомийники, теплі пледи.

Долучалися до облаштування укриття батьки учнів, також неабияк допоміг член виконкому Ковельської міськради, підприємець Роман Дідицький, зокрема з підлогою, санвузлами та заміною дверей. Директорка Олена Вальчук розповідає, що раніше у підвальних приміщеннях розташовувалися шкільний архів та склад, але найбільшою проблемою, з якою зіткнулися під час ремонту, став грибок. Після війни діти хочуть зробити в укритті арт-кафе, щоб реалізувати тут свої творчі проєкти. Наразі розпочали з власних картин, які помістили на стінах.

Читати ще: У Ковелі триває облаштування укриттів у навчальних закладах

Не менш творча атмосфера і в нещодавно відремонтованому укритті садка №7. Облаштувати його було непросто, але завдяки оперативності та професійності підрядників усе вдалося. Директорка дитсадка Віра Чубата каже, що висота раніше була менша, підрядники змушені були заглиблюватися на 40 сантиметрів, адже згідно з нормами, висота укриття має бути один метр вісімдесят сантиметрів. На вході в укриття облаштували пандус, адже на базі дитсадка працюватимуть спеціалізовані класи однієї зі шкіл, в яких навчається 21 учень, серед них і діти на візках.

Облаштували й спеціальний дренаж, аби підвальне приміщення не підтоплювало. В укритті для дітей створили зону відпочинку, столики, де малеча може писати та малювати. Тут навіть є сцена для виступів, медичний та психологічний куточки.

Заступниця міського голови Наталія Маленицька каже, що на цьому зупинятися не збираються, фінансування та підтримка з боку міста навчальних закладам гарантовані.

Читати ще: У колишній гімназії Володимира збудують укриття

«Це можливість для двох тисяч учнів навчатися у звичному режимі. П’ятдесят маленьких діток зможуть піти у дитячий садочок. Загалом у Ковелі працюють в режимі офлайн вісім з тринадцяти шкіл та вісім з чотирнадцяти садочків», – поінформувала посадовиця.

Для закладів, де укриттів немає, знайшли альтернативні безпечні місця поблизу. Також у найближчих планах міськради – будівництво ще трьох нових укриттів для чотирьох навчальних закладів. Розглядають і варіант модульного укриття вже готових конструкцій.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus