USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У Києві претенденти на роль «муніципальної поліції» влаштовують між собою бійки і палять авто

8 Січня 2018 07:00
У Києві - чергова НП за участю громадських формувань, які заявляють, що мають на меті підтримку безпеки і правопорядку. Полум'я скандалу в прямому сенсі спалахнуло у ніч на 4 січня.

Як повідомляється на Facebook-сторінці столичного ДСНС, близько 00:40 на пульт чергового надійшло повідомлення про загорання автомобілів на території одного з підприємств в Оболонському районі. Прибулі на вулицю Новокостянтинівську рятувальники оперативно ліквідували пожежу та зафіксували відсутність постраждалих людей. Втім, за відведені йому півгодини вогонь встиг повністю знищити три іномарки - два Volkswagen Transporter і Volkswagen Caddy.

«Страна» розбиралася в деталях і підводних каменях цієї історії, яка веде на Печерські пагорби, а пов'язана, серед іншого, з грошима і владою.

Володар голови Леніна. Що відомо про «погорільця»

Власник повністю вигорілих авто з'явився через кілька годин після НП. Ним виявився депутат Київради від "Батьківщини" Юрій Дідовець.

Про нього відомо, що в розпал подій Євромайдану він був активним учасників акцій протестів.

До речі, саме Дідовець став володарем голови від поваленого протестуючими в 2013 році пам'ятника Леніну на Бесарабській площі Києва. З цієї частини скульптури вождя світового пролетаріату столичний депутат створив інсталяцію павука.

Крім цього, знавець артхаусу Дідовець є керівником відразу чотирьох громадських організацій. З діяльністю однієї з них - формування з охорони громадського порядку і державного кордону "Муніципальна поліція" - безпосередньо пов'язана дана пожежа.

За словами депутата, для створеної ним організації він взяв в оренду три Volkswagen'а, які патрулювали територію Подільського району Києва з метою забезпечення безпеки та правопорядку.

Власне, ці іномарки і підпалили невідомі.

Від помсти до провокації. Версії НП

За фактом НП Оболонським райуправлінням поліції порушено кримінальну справу. Дії злочинця силовики кваліфікували за ч.2 ст.194 КК України - "Умисне знищення або пошкодження майна". На офіційному рівні підозрюваних у поліції поки немає. Розслідування обставин того, що сталося триває.

Припущення про причини інциденту озвучує сам "депутат-погорілець". Дідовець розповів журналістам, що причетними до пожежі авто можуть бути високі чини столичної влади, з якими він увійшов в клінч. Каменем спотикання нібито стали наміри Київської міської держадміністрації запустити роботу муніципальної охорони за вигідним їм сценарієм.

Він назвав перелік осіб, яких безпосередньо підозрює в підпалі авто його "Муніципальної поліції". У ньому чотири фігуранта. Всі вони так чи інакше займалися питаннями створення системи охорони правопорядку в столиці. Або продовжують це робити сьогодні. Це:

- колишній керівник апарату Київської міської держадміністрації Володимир Бондаренко;

- екс-перший заступник мера столиці Геннадій Пліс, який в грудні звільнився з посади і перейшов працювати в секретаріат уряду;

- начальник управління з питань взаємодії з правоохоронними органами щодо забезпечення правопорядку і муніципальної безпеки КМДА Олег Куявський;

- керівник штабу формування з охорони громадського порядку "Муніципальна варта" Києва, глава столичного союзу ветеранів АТО Ігор Марі.

Прокоментувати претензії на адресу "київської четвірки" виданню погодився Олег Куявський. Він заперечує будь-яку причетність колишніх і діючих чиновників КМДА до підпалу іномарок на Оболоні. І висуває зустрічні претензії "депутату-погорільцю".

"Дідовець мріє, щоб це зробив хтось із нас, але моя думка - це зробив він сам, щоб потім звинувачувати владу. Справа в тому, що діяльність його організації виходить за рамки закону, і єдино можливі дії з його боку - це провокації і звинувачення влади ", - зазначив начальник управління Київської міської держадміністрації.

Чим викликано посилення "конкуренції" самооборон

Чиє трактування причин займання авто більш відповідає істині - встановить слідство. Але і без нього очевидний конфлікт, який все сильніше виходить назовні. І стосується історії про те, хто на паритетних засадах з Нацполіціей займеться забезпеченням правопорядку в районах Києва.

Наявність підкилимового протистояння між представниками двох десятків різного роду громадських і напіввоєнізованих громадських формувань, які претендують на цю місію, а також влади, визнає Дідовець.

За однією з версій, воно пов'язане з прагненням колишніх "самооборон" та інших "патріотів" отримати легальний силовий важіль для наведення порядку.

За іншою, все впирається в фінанси. Зайнявши нішу районної "муніципальної поліції" (або охорони), обрані "активісти" встануть майже врівень з правоохоронцями. З усіма витікаючими наслідками, включаючи право поверхневого огляду, цивільних арештів, а також перевірок дотримання правил благоустрою та торгівлі. Що в умовах Києва завжди вважалося "жирним шматком" ... Звідси нібито і беруть початок конфлікти між "активістами", що стали конкурентами за право доступу до водних потоків.

Як би там не було, але арбітрами соцзмагань між "самооборонами" за своєрідний переділ територій в столиці виступають столичний главк МВС, міська організація ветеранів АТО і власне КМДА.

Останню різного роду "самооборони", які не отримали офіційного статусу "в законі", звинувачують в спробі підім'яти для реалізації "шкурних інтересів" саму ідею муніципальної поліції. І призначити керівниками районних "варт" близьких до оточення київського мера осіб (наприклад, з числа представників ГО "Майдан", ГФ "Лівий берег" і т. Д.).

Під кого нарізають "Муніципальні варти"?

Про існування такого сценарію заговорили відразу після конфлікту між конкуруючими "стражниками" у піцерії Domino's 14 грудня.

Як писала «Страна», тоді відносини між собою з'ясовували представники "Варти Голосієва" і націонал-радикального угруповання С14. Саме її представник Сергій Бондар щодо схвалення керівництва МВС (і після затвердження його кандидатури "столичними ветеранами АТО" на чолі з Марі) раніше був призначений керівником "Муніципальної варти" Голосіївського району.

Не згодні з цим інші "самооборонівці" звинуватили С14 у спробі підім'яти під себе таким чином комунальні "варти" по всій столиці. Незважаючи на те, що С14 відзначилася численними провокаціями і нападами на опозиційно налаштованих громадян і журналістів, а двох її активістів (Медведько і Поліщука) звинувачують у вбивстві письменника Олеся Бузини.

Дідовець дає дещо інший розклад сил. За його словами, ситуація складається так: С14 вдалося застовпити за собою "Муніципальну варту" Голосіївського району, а у всіх інших "вартових" заправляють ставленики КМДА. Розставляються, за версією депутата, для того, щоб відкусити свій шматок солідного "куша".

"Ділки КМДА хочуть незаконним чином, за допомогою громадського формування "Муніципальна варта" знищити всі інші об'єднання ... Вони хочуть спільно "освоїти" 600 млн грн на рік, що виділяються на охорону будівель комунальної власності за допомогою КП "Муніципальна охорона", а фактично нагріти руки на цьому. І створити приватну армію (меру Віталію Кличку - ред.) Кличку", - говорить Дідовець.

Куявський парирує: кошти якщо і виділять комунальним "Вартам / охороні", то не в нинішньому році. За його словами, звинувачення, що влада столиці хоче "розпиляти" сотні бюджетних мільйонів шляхом їх розподілу кишеньковим "муніципальним козакам" не актуальні.

"Охороною можуть займатися тільки охоронні структури, які мають ліцензію. Громадські формування займатися нею не можуть, - зазначив начальник управління КМДА. – КП "Муніципальна охорона" 2 січня подало документи на отримання ліцензії, яка дасть можливість займатися охоронною діяльністю. Пріоритети залишилися незмінними - першочергово потрібно забезпечити охорону навчальних і медичних закладів, навіть на шкоду фінансовим показникам. Паралельно потрібно зробити аналіз забезпечення охорони комунальної власності та тоді приймати рішення: де охоронні послуги не відповідають обсягам коштів, що отримуються і де КП може бути ефективнішим".

Однак, запевняє він, на ці процедури у мерії піде досить багато часу, і це питання не стоїть на порядку денному. У той же час контракти на охорону об'єктів комунальної власності на 2018 рік у столиці "вже майже всі уклали". "Але 600 млн грн дійсно багатьом не дають спокійно спати", - підсумував фінансову суперечку Куявський.

У обвинувача КМДА виявилася власна поліція

Він звернув увагу на важливу деталь - назва структури Дідовця, яка нібито патрулює на добровільних засадах Подільський район, - "Муніципальна поліція".

Жетон співробітника "Муніципальної поліції", створеної депутатом Київради

Юрій Дідовець

Цю деталь фактичної підміни структури держапарату з боку громадської організації на своїй сторінці в Facebook помітив і представник уповноваженого Верховної Ради з прав людини Михайло Чаплига.

Ще в травні директор Департаменту комунікацій МВС Артем Шевченко заявив, що влада заборонить використовувати слово "поліція" в назвах громадських організацій і комунальних підприємств.

"Простіше кажучи, всі повинні будуть перереєструватися і прибрати слово "поліція" зі своїх назв", - писав тоді Шевченко.

Однак, як мінімум, у випадку з депутатом Київради від "Батьківщини" зроблено це не було. Більш того, на згорілих авто його "поліції" розміщувалися емблеми, схожі на офіційні знаки МВС. Сам обранець не відповів на питання журналістів з цього приводу. У профільному управлінні столичної мерії, тим часом, напирають саме на цю мозоль.

"По-перше, "муніципальна поліція імені Дідовця"- це незаконне формування, яке не погодило статутні документи ні в КМДА, ні в поліції, ні у прикордонників. По-друге, вони не патрулюють місто спільно з поліцією, як того вимагає закон, - каже Олег Куявський. - Виходячи з перших двох пунктів, можна зробити висновок, що Дідовець створив незаконне формування, і з цього приводу є листи за підписом мера в Нацполіцію, Генпрокуратуру, НАБУ, Мін'юст. Чекаємо їх офіційної реакції. "Муніципальна поліція" буде знята з реєстрації згідно з процедурою, передбаченою законодавством (скільки б часу на це не було потрібно), або вони повернуться в законодавче поле ".

Конкуренція між "вартами"

Дідовець у відповідь каже - його організація одна з кращих "самооборон" в Києві, а всі запущені під патронатом мерії загони патрулів "муніципалів" - фейковий продукти. Місія яких зводиться до "успішного освоєння" бюджетних потоків і спробам прислужувати інтересам влади.

Винятком з цього правила і чи не єдиним дієвим структурою "Муніципальних варт" в Києві січневий "погорілець" називає все ту ж "Голосіївську варту". Біля керма якої поставлений представник С14. І на цій деталі слід зупинитися докладніше.

Справа в тому, що слова депутата розходяться з тими відомостями, які заявляють на офіційному рівні чиновники.

У бесіді зі «Страною» голова Голосіївської РДА Наталія Бондар розповіла: муніципальна районна "Варта", яку очолив її однофамілець з С14, поки існує лише на папері. А штат майбутніх стражників перед виходом на лінію (який за законом має здійснюватися в обов'язковій присутності співробітника / ів МВС) повинен пройти комплектацію і узгодження з боку поліцейського начальства.

Які, згідно з наявною статистикою, "зарубають" кандидатуру кожного десятого з потенційних бажаючих стати офіційним "муніципали" (за станом на кінець грудня 2017 року по Києву видано 166 таких посвідчень "козакам", а ще 14 претендентів - відмовлено).

"Патрулювання Голосіївського району ще не почали. Зараз Бондар в нашій" Муніципальній Варті"- єдине обличчя, йому потрібно зробити структуру", - відзначала глава райадміністрації.

На уточнююче запитання, чи не побоюється влада, що у створювану "варту" району увійдуть виключно представники радикального угруповання С14, Наталія Бондар відповіла негативно.

"Навпаки. Ми говорили з Сергієм, у нього є кадровий голод. Ми плануємо розгорнути агітаційні штаби по набору громадських патрульних у вузах і гуртожитках. На цю пропозицію Сергій з радістю відгукнувся", - сказала керівник Голосіївської РДА.

Втім, не можна виключати і того, що, розмірковуючи про результативність роботи "Варти С14", Дідовець говорить про інші формати їх діяльності. Наприклад, про запущених перед новим роком "Лицарів міста" під керівництвом Андрія Медведько, якого звинувачують у вбивстві журналіста Андрія. Вони традиційно проводяться націоналістами по п'ятницях в декількох містах України (включно з Києвом).

Однак, як відзначають в КМДА, подібні акції "правих", як і різного роду самооборон (в тому числі - патрулювання "муніципальними поліцейськими" з організації Дідовця) - лише приватна ініціатива.

А законних підстав проводити такі рейди із застосуванням сили і повноважень "Муніципальних варт" у них немає. Але як показує більш ніж чотирирічний досвід самого факту існування різного роду напіввоєнізованих дружин у вигляді "оборонців" і інших "активістів", на цю деталь влада вважає за краще закривати очі.

Тому про те, що насправді ховається за ширмами окремих таких структур, суспільство дізнається постфактум - після бійок, підпалів і перестрілок за участю їх членів.

«Виникає, правда, питання: навіщо взагалі потрібні місту подібні "правоохоронці", які навіть один з одним розбираються по беззаконню? І чому на ці "ігри патріотів" повинні витрачати гроші столичні платники податків?» - наостанок підсумовує видання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
хехъ Показати IP 8 Січня 2018 10:19
было бы весело, если бы не было так грустно.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus