USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Будівництво обіцяної дороги до дитсадка у Луцьку відклали на невизначений час

30 Липня 2014 19:00
Через брак коштів у міському бюджеті Луцька лише у наступному році можна очікувати на будівництво дороги поблизу дошкільного навчального закладу №40 «Дивосвіт».

Дорога до дитсадка наразі – у вкрай поганому стані. Після дощу вона розмокає, і водії рухаються не по ній, а по пішохідній частині біля садочка, де ходять батьки з дітьми.

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, колектив ДНЗ звертався до Департменту ЖКГ із вимогою врегулювати проблему, адже водії, вчиняючи такі порушення, несуть небезпеку для дітей. Більше того, дорога біля садочка не асфальтована, і під’їзд до нього, відповідно, такий самий. Після дощу там купа болота і це спричиняє незручності для батьків та дітей. Департамент Луцької міськради відповів на звернення колективу і пообіцяв, що будуть встановлені обмежувачі руху. Але так нічого й не зробив.

«Так склалось, що мій син відвідує цей садочок як черговий. Загалом, перше знайомство із ДНЗ справило досить таки позитивне враження - євроремонт, сучасні ігрові майданчики, якби не одне але - дорога до дитячого закладу просто-таки жахлива. І це без перебільшення! Дійти до садочка у дощову погоду в чистому вигляді - справжнє випробування для діток та батьків, не кажучи про бабусь та дідусів, для яких екстремальний маршрут неасфальтованою дорогою із ямами - це марафон із перешкодами. Вважаю, що представникам місцевої влади уже давно варто звернути увагу на цю проблему й нарешті відремонтувати, а точніше, зробити «з нуля» дорогу до садочка», - розповіла лучанка Вікторія.

Мер пояснює проблему неузгодженістю проектів

Нещодавно, під час засідання виконкому, Луцький міський голова Микола Романюк пояснив проблему з дорогою тим, що «житлову забудову, новий садочок і новобудову школи проектували розрізнено, а не в комплексі. У зв’язку з цим інфраструктура мікрорайону потерпає».

З його слів, проектанти на 55 мікрорайоні – «начудили». Житлові будинки проектували одні фахівці, школу № 27 і садочок № 40 – інші.

Через неузгодженість проектів, там і досі немає дороги, водовідведення з будинку зробили так, що вода стікає до садочка і школи, які виявилися нижче рівня будинків.

«Водовідведення зробили так, що вода стікає на територію садочка і школи. Це то ми вирішимо зливовою каналізацією. А дороги там немає. Інспекція архбудконтролю не поцікавилася, чи все враховане в комплексі», - зазначив тоді міський голова. Внести зміни в містобудівну документацію, аби вирішити проблеми 55 мікрорайону, зокрема, з дорогою та водовідведенням, доручили управлінню архітектури.

Хто насправді відповідальний за необлаштовану дорогу

55 мікрорайон Луцька – одна з найновіших багатоповерхових забудов Завокзального району. Про генеральні плани освоєння нової території заявляв у своїй передвиборчій програмі ще Антон Кривицький у 1998 році, а Микола Романюк у 2011 пообіцяв збудувати у вже щільній на той час житловій інфраструктурі дитячий садочок.

Оскільки масштабний проект потребував для своєї реалізації принаймні 100 мільйонів гривень, міський голова почав готувати петиції на виділення коштів з обласного та державного бюджетів, зокрема, знайшов підтримку у тогочасного голови адміністрації Бориса Клімчука.

«Завдання — привести мережу навчальних закладів Луцька у відповідність до потреб міської громади», — повідомив Борис Клімчук під час офіційного закладення капсули під будівництво у вересні 2011 року, презентуючи і головного підрядника будівництва, який виграв тендер на кошти обласного бюджету — ТзОВ «Житлобуд-2».

Водночас, дороги із твердим покриттям до дитячого садочка «Дивосвіт» ніколи до цього часу не було і не могло бути, адже інфраструктура мікрорайону тільки створювалася.

Отже, зіпсувати її, як заявив мер під час засідання міськвиконкому 2 липня, аж ніяк не могли. Окрім того, споруда будувалася за кошти обласного і державного бюджетів як об’єкт соціально-економічного розвитку, відтак, кошторис не міг містити видатків на благоустрій його територій, і тим більше – на будівництво нової комунальної дороги. Бо це, згідно з законодавством, – повноваження місцевої громади, тобто Луцького міськвиконкому. Тобто, дорога з’явиться тоді, коли її спроектують та збудують за кошти міського бюджету.

До того ж, представники управління капітального будівництва ОДА озвучили нові факти. Виявляється, навіть на стадії проектування школи і дитячого садочка відповідальним замовником була аж ніяк не облдержадміністрація, а та ж Луцька міська рада. Завдання на проектування «Волиньагропроекту» затверджував начальник управління капітального будівництва Луцької міської ради Леонід Карабан. А його заступник Сергій Якубишин у липні 2011 року актом передав готові проектувальні рішення управлінню капітального будівництва облдержадміністрації для реалізації проекту за кошти державного бюджету.

Отже, проектування, будівництво, благоустрій навчального комплексу у 55-му мікрорайоні – пряма підконтрольність, особиста відповідальність та законодавчо закріплена функція міського голови.

Як пояснили ситуацію у Луцькій міськраді

Як сьогодні, 29 липня, відповіли у виконкомі Луцької міської ради на інформаційний запит Інформаційного агентства Волинські Новини про терміни здачі в експлуатацію школи та дороги до неї, у зв’язку із обмеженістю бюджетних витрат на ремонт вулично-дорожньої мережі міста, виконати будівництво дороги в 55 мікрорайоні, до ДНЗ № 40, - немає можливості. За умови наявності коштів в бюджеті міста, по цій статті витрат вказані роботи будуть включені в проект плану робіт департаменту житлово-комунального господарства Луцької міської ради на 2015 рік.

До того ж, у виконкомі поінформували, що на зазначеному відрізку дороги у 2012 році ТзОВ «Житлобуд-2» виконало роботи по влаштуванню щебеневої основи та мощенню бруківки на тротуарі.

Таким чином, зважаючи на скрутний стан міського бюджету, термін здачі в експлуатацію дороги поблизу «Дивосвіту» відкладається на невизначений час.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Эх Показати IP 30 Липня 2014 19:27
Грошей нема: все вкрав Янукович...
дідо Показати IP 30 Липня 2014 19:54
зате є доїльні апарати Клімчука, які пиляться у сараях селян.
Анонім до дідо Показати IP 30 Липня 2014 20:06
Климчук построил садик и к этому времени школу бы достраивал... Что строите вы?
анонім до Анонім Показати IP 31 Липня 2014 11:27
А що строять? Нічого. Навіть дорогу не можуть зробити
Ганна Збруч Показати IP 30 Липня 2014 20:24
коментар було видалено
Андрій Показати IP 30 Липня 2014 20:41
Ніхто ж не просить асфальт. Два рази пройтися грейдером, пару машин крупного щебеню, пару середнього, пару дрібного і все - машини самі втрамбують. Невже в міській казні не знайдеться пару тисяч гривен?
не до того Показати IP 30 Липня 2014 21:44
Там такі люди квартири купують, що і дорогу собі можуть зробити.
starec Показати IP 30 Липня 2014 23:17
Все правильно.гімняна. нікому непотрібна бруківка "ВІДКАТНА" по пр. Перемоги особливо потрібна для перекладання. де є доволі непоганий (був) асфальт, а до дітсадка потрібно в багні йти. ВСЕ найкраще дітям, правда "своїм". Даєшь ще майдан бо дивлюся всім пофіг змін нема і не буде!
анонім до starec Показати IP 31 Липня 2014 13:02
Майдани робляться не для змін якості життя населення, а для зміни життя олігархів

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus