USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.85 10.00

У Луцькраді радилися з громадськістю щодо бюджету на наступний рік

19 Грудня 2023 12:17
У міській раді 18 грудня відбулися консультації з громадськістю з розгляду проєкту бюджету Луцької територіальної громади на 2024 рік.

Його обговорення провели відповідно до розпорядження міського голови, а підготовлено згідно з положеннями чинної редакції Бюджетного та Податкового кодексів України, Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік», а також особливостей складання розрахунків до проєктів бюджетів на 2024 рік. Про це повідомляють у Луцькій міській раді.

За словами директора департаменту фінансів, бюджету та аудиту Луцької міської ради Лілії Єлової, при формуванні бюджету забезпечено фінансування пріоритетних напрямків економічного та соціального розвитку Луцької громади, покриття додаткових витрат, пов’язаних з впровадженням воєнного стану. Водночас під час війни не менш важливими та найактуальнішими після військових є соціальні питання. Це підтримка внутрішньо переміщених та/або евакуйованих осіб, проведення фінансування видатків на заробітну плату, енергоносії та інші захищені видатки, продовження виконання соціальних програм.
Обсяг доходів на 2024 рік визначено в сумі 3,7 млрд грн, в тому числі загальний фонд – 3 млрд грн, міжбюджетні трансферти – 624,6 млн грн, спеціальний фонд – 74,2 млн грн, бюджет розвитку – 14 млн грн. Ріст доходів становитиме 6,4%. Дохідну частину головного фінансового документа формують як великі суб’єкти господарювання, так і суб’єкти малого та середнього підприємництва.
Основним джерелом наповнення дохідної частини загального фонду залишається податок на доходи фізичних осіб (ПДФО). Питома вага цього податку в доходах загального фонду становить 65,4%. Левовою часткою бюджету також є плата за землю, від якої прогнозується отримати 168,7 млн грн. 13,8 тисячі суб’єктів господарювання є платниками єдиного податку. Враховуючи ріст прожиткового мінімуму, мінімальної заробітної плати та чисельності платників, прогноз надходжень складає 496,6 млн грн.
Ще 233,7 млн грн очікується надходжень до бюджету з акцизу алкогольних та тютюнових виробів, а також пального. Податку на нерухоме майно заплановано 74,6 млн грн.

Вагомим джерелом доходів бюджету також є плата за надання адміністративних послуг. Прогноз надходжень становить 22,7 млн грн.

Тим часом видатки бюджету у 2024 році складуть 3,9 млрд грн, з них видатки загального фонду бюджету без трансфертів складуть 2,5 млрд грн, ріст до попереднього року – майже 10%. Трансферти (освітня субвенція) – 624,6 млн грн. Видатки спеціального фонду складуть 822 млн грн, з них залучені кошти на придбання та оновлення інфраструктури електротранспорту – 189,4 млн грн.
У першу чергу забезпечуються бюджетними коштами захищені статті видатків: оплата праці з нарахуваннями, виплата стипендій, оплата за енергоносії, придбання медикаментів та продуктів харчування. Традиційно найбільшу питому вагу (51%) складає оплата праці.

Основні макропоказники економічного і соціального розвитку України у 2024 році. З 1 січня прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць становитиме 2920 грн; для основних соціальних і демографічних груп населення становитиме: для дітей віком до 6 років – 2563 грн; дітей віком від 6 до 18 років – 3196 грн; працездатних осіб – 3028 грн; осіб, які втратили працездатність, – 2361 грн.
Прогнозний розмір мінімальної заробітної плати становитиме: з 1 січня – 7100 грн, з 1 квітня – 8000 грн. Прогнозний посадовий оклад працівника І тарифного розряду ЄТС становитиме: з 1 січня – 3195 грн, з 1 квітня – 3600 грн.

Читати ще: Проєкти задля перемоги України: у Луцьку визначили переможців бюджету участі-2023

З метою залучення громадськості до розподілу бюджетних коштів проводиться конкурс проєктів бюджету участі. Видатки на їх реалізацію передбачені в сумі 3,3 млн грн. Переважна частина з них спрямована на підтримку Збройних сил України. Разом з тим у наступному році планується провести конкурс проєктів двічі, на що буде спрямовано 10 млн грн.
Враховуючи воєнний стан, необхідність підтримки військових, які перебувають у зоні бойових дій, на покращення матеріально-технічного забезпечення військових частин та інших військових формувань, проведення заходів територіальної оборони та мобілізаційної підготовки Луцької міської територіальної громади передбачено 250 млн грн. Загалом впродовж року буде виділено не менше 500 млн грн. Ці видатки будуть спрямовані на придбання засобів розвідки (квадрокоптери, тепловізори), комп’ютерної техніки, засобів зв’язку, відеонагляду, матеріальних цінностей (речове майно, військове спорядження, засоби гігієни), забезпечення пально-мастильними матеріалами, закупівлю запасних частин до автомобільної техніки та здійснення її ремонту, закупівлю інструментів, електрообладнання, будівництво та облаштування фортифікаційних споруд, проведення ремонтно-будівельних робіт.
Читати ще: Пріоритет – допомога ЗСУ: мер Луцька обмежив видатки з бюджету на непершочергові потреби

Також бюджет 2024 року має значну соціальну спрямованість. На підтримку ветеранів війни та членів їх сімей на 2024-2026 роки спрямують 64,8 млн грн. Програма соціальних виплат дітям на 2024-2026 роки передбачає фінансування в сумі 14 млн грн.

За рахунок коштів Програми забезпечення житлом на умовах співфінансування учасників АТО/ООС планується виділити 5 млн грн.
Також у Луцьку планується створення ветеранського хабу, в якому проводитимуться заняття із психологом, надаватимуться послуги ЦНАПу і департаменту соціальної політики. На реконструкцію приміщення під ветеранський хаб передбачено 20,7 млн грн. Ще 30 млн грн буде виділено з залишку коштів, який утвориться станом на 1 січня 2024 року.
Всього на видатки, пов’язані з соціальним забезпеченням, буде спрямовано близько 153 млн грн.

Традиційно найбільшими є видатки на забезпечення надання освітніх послуг закладами освіти. На ці потреби передбачено 1 658,8 млн грн, що на 7,4% більше порівняно з 2023 роком. Видатки на охорону здоров’я становитимуть 56,2 млн грн. Фінансування заходів по роботі з дітьми та молоддю проводиться відповідно до затверджених програм. Загальна сума фінансування складе 12,8 млн грн.

У галузі культури початкову спеціалізовану мистецьку освіту надають три музичні школи, художня школа та школа мистецтв, у яких навчається 2330 дітей. На забезпечення навчального процесу виділено 85,1 млн грн. На збереження бібліотечного простору з метою професійного, освітнього, духовного розвитку громадян передбачено 21,6 млн грн. На організацію діяльності палаців та будинків культури, закладів клубного типу для забезпечення організації культурного дозвілля населення і зміцнення культурних традицій спрямовано 28,8 млн грн. Виконання Програми розвитку КП «Луцький зоопарк» на 2024 рік потребує 16,5 млн грн.
Для забезпечення належних умов для заняття дітей спортом в закладах фізичної культури і спорту виділено 65 млн грн.

При формуванні бюджету необхідно було забезпечити на належному рівні утримання доріг, інфраструктури, благоустрій територій громади, фінансову підтримку комунальних підприємств та безперебійного функціонування об’єктів критичної інфраструктури в період воєнного стану.
На 2024 рік пропонується передбачити видатки на благоустрій територій громади, зокрема 159,8 млн грн. На утримання автомобільних доріг буде спрямовано 85,4 млн грн, а на поточний ремонт прибудинкових територій – 50 млн грн.

Для забезпечення безперебійного функціонування об’єктів критичної інфраструктури в бюджеті передбачено видатки на фінансову підтримку ДКП «Луцьктепло» в сумі 105,8 млн грн, КП «Луцькводоканал» – 18 млн грн, ЛСКАП «Луцькспецкомунтранс» – 34,2 млн грн.

Проєктом «Оновлення тролейбусного парку міста Луцька» передбачено залучити 185,2 млн грн. За кошти позики планується придбати 30 нових тролейбусів. Співфінансування з бюджету на реалізацію цих проєктів складе майже 11 млн грн.

У межах Програми з відновлення України та Надзвичайної кредитної програми для відновлення України передбачено співфінансування на реконструкцію загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 13 в сумі 35,1 млн грн. Загальна вартість робіт складе 194,2 млн грн.
Представники громадськості, присутні у залі та через «Zoom» змогли поставити свої запитання. Вони стосувалися підтримки ЗСУ, створення хабу для військовослужбовців, реалізації окремих програм тощо.

Усі конструктивні пропозиції було взято до опрацювання та врахування у проєкті бюджету на 2024 рік.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus