USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Через кого бюджет Луцька недоотримує мільйони

22 Грудня 2014 13:07
Бюджет Луцька недоотримує мільйони гривень орендної плати і плати за землю. Наприкінці року депутати вирішили запросити на комісію підприємців, які не платять за землю, яку орендують.

Розширене спільне засідання бюджетної та земельної комісії міської ради відбулося сьогодні, 22 рудня.

На засідання комісії запросили з десяток підприємств-боржників. Але з’явилися лише двоє. Першим «на килим» викликали МПП «Каскад». За підприємством числиться загальний борг у 40 тисяч гривень за кілька земельних ділянок. Керівник підприємства Андрій Коваленко каже – грошей нема, коли з’являться – заплатять борг. Натомість договір оренди землі міська рада продовжувати не хоче.

Нагадаємо, Андрій Коваленко свого часу вже опинився в центрі скандалу. Один із нічних клубів, яким він володів, став місцем відпочинку неповнолітніх. А згодом, коли почалися проблеми, працівникам «Оксіджену» почали боргувати зарплату.

Згодом фінансові труднощі посилилися. Як результат – два бізнеси цього підприємця закрилися. Нині за МПП «Каскад» числиться 40 тисяч гривень земельного боргу за кілька земельних ділянок. До слова, цього року , договір оренди по одній із ділянок завершився. Продовжити його термін міська рада не може через те, що борг досі не сплачений. Андрій Коваленко каже: за ділянку, яку орендує з 1996 року на проспекті Соборності, вони заплатили. Адже саме по ній закінчився термін дії договору. Однак податкова не видає окремої довідки щодо цієї ділянки, аби продовжили угоду. ДФС каже: згідно із законом, таких окремих довідок не видають, а вказують загальну суму боргу. Адже в такому разі можна було б платити лише за одну ділянку, а за 5, приміром, не платити.

Адрій Коваленко переконує, що проблеми розпочалися лише цьогоріч. А ось коли підприємство заплатить борг – не знає. «Коли будуть гроші - будемо гасити. Коли заробимо. Ми - працююче підприємство, але 2 бізнеси закрилися. Ви вислухали мене на початку року? В кінці року ви нас на судилище запросили. Крім проблем з бізнесом були і проблеми з податковою, з банком, з місцевою владою. І всім тільки дай. Грошей нема. Ви вважаєте, що в підприємців є гроші, і вони ховають? В нас закінчилися договір оренди. Якби хотів відмовитися, я в б відмовився. Я за ділянку плачу 20 років. І за цю ділянку по Соборності конкретно проплатили. А за решту суми - в податковій відмовилися реструктуризувати борг», - каже підприємець.

Натомість депутати нагадали: бюджет Луцька фінансує садочки, медзаклади, ремонт доріг. І там сказати заплатимо, коли будуть гроші - не вийде. А ось земельну ділянку, за яку так піклується Андрій Коваленко – треба повернути.

«Бізнес - це ризики. Щодня відкриваються і закриваються підприємства. Коли людина береться за бізнес вони дивляться що може що не може. Бізнесмен повинен приймати рішення. Є закон», - зауважив депутат Юрій Корольчук.

До слова, ділянка на Соборності – доволі ласий шматок. Спершу вона була призначена під будівництво триповерхового торгово-офісного приміщення. Згодом, призначення змінили під будівництво багатоповерхівки. МПП «Каскад» начебто вже й ось-ось мало б будувати 9-поверховий будинок. До слова, там нині розташований самовільно встановлений місцевими мешканцями дитячий майданчик, що теж не імпонує Андрію Коваленку.

Власне, члени комісії домовилися: аби МПП «Каскад» звернулося до податкової з повторним проханням реструктуризувати борг. А згодом – написати лист до міськради з проханням продовжити термін дії договір. А це вже – в компетенції міськради. Утім, згідно із законом, договір не має підстав для продовження, і ділянку варто повернути місту.

Ще один боржник – Завод будівельних конструкцій, який не сплатив до міського бюджету 415 тисяч гривень. Підприємство в стадії ліквідації, але рахунки не заблоковані. Відтак, представники б’ють себе в груди, що сплатять борг.

Більше ніхто із запрошених боржників не прийшов. А тим часом, 3 мільйони гривень орендної плати боргує ПрАТ «Автопарк» . Підприємство вже продало майно іншому власнику, відтак статус авторинку варто було б скасувати.

Є ще один момент: часто орендарі свідомо затягують процедуру оформлення земельних ділянок. Приміром, невчасно укладають договір, або ж укладають його, але не реєструють. Так скористалося таким шляхом підприємство волинського народного депутата – нафтового магната.

Як зазначив депутат міськради, член депутатської групи «Новий Луцьк» Ігор Поліщук, підприємство ТзОВ «ВЕСТ ОЙЛ ГРУП» користується сімома гектарами землі, а сплачує лише 1% від нормативної оцінки. Хоч мало б сплачувати значно більше.

В цій ситуації головна заминка – за актом сільгоспінспекції. А інспекція нині не може самовільно здійснювати перевірки. Потрібна або вказівка зверху, або ж кримінальна справа.

Тяганина і переписка між інспекцією, прокуратурою, підприємством, міською радою триває роками. Вже й порушена кримінальна справа щодо посадовців Луцької міської ради. А ТзОВ «ВЕСТ ОЙЛ ГРУП» не реагує на жодний з листів міськради. Один з варіантів виходу з ситуації – дочекатися акту сільгоспінспекції в рамках кримінальної справи і затвердити суму боргу рішенням міськвиконкому, аби направити матеріали в прокуратуру. Однак, є небезпека, що на це рішення підприємство може подати до суду.

Тож, міськрада може не добитися правди, а лише потонути в паперах і судових позовах.

А тим часом бюджет міста не доотримуватиме тисячі й мільйони гривень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
віктор Показати IP 22 Грудня 2014 13:29
статтю слід було назвати - хто отримує мільони які йдуть мимо бюджета луцька?...і коли мер скаже - служить бы рад. прислуживать же тошно..з'явиться такий мер питання самі собою зникнуть..
Волинь Показати IP 22 Грудня 2014 17:25
Бюджет Луцька недоотримав десятки мільйонів гривень через тігіпківського комсомольця романюка, бо ця г..да вже пів Луцька продала. Люстратори, беріться за роботу, беріться за казнокрадів-депутатів, за державних чинуш. Вони крадуть мільярди державних коштів.
ваіва Показати IP 22 Грудня 2014 17:49
да не буде такого мера. хто б не прийшов до влади буде брати. а хто зараз при владі, депутати, багачі, які мають до фіга, на інших на......

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus