USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Луцька міськрада звернеться до Кабміну, аби припинити спекуляції цінами

21 Червня 2015 13:21
На непоодинокі випадки необґрунтованого підняття цін суб’єктами підприємництва, що здійснюють діяльність на території міста, звернули увагу представники постійної комісії міськради з прав людини.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії Луцької міської ради з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю, депутатської діяльності, етики та регламенту 18 червня.

Як зазначив член комісії, голова депутатської групи «Новий Луцьк» Андрій Осіпов, проблема полягає в тому, що Антимонопольний комітет знову звернув увагу на те, що існує картельна змова мережі супермаркетів щодо цін. Наразі комісія Луцької міської ради чи не єдина в Україні, яка ухвалила рекомендацію щодо запобігання спекуляції цінами в умовах економічної кризи.

Члени комісії звернулися до представників ЗМІ щодо розміщення цього документу.

Нагадаємо, під час засідання комісії 15 квітня депутати розглянули звернення ГО «Соціальний захист дітей війни» щодо катастрофічного подорожчання продуктів харчування та медикаментів. За підсумками обговорення Андрію Осіпову доручили підготувати звернення до Кабінету міністрів щодо зміни порядку контролю ціноутворення на найважливіші продукти харчування, паливно-мастильні матеріали тощо. Комісія ухвалила низку рекомендацій суб’єктам підприємництва, що здійснюють свою діяльність на території Луцька.

« 1. В умовах економічної кризи та соціально-політичних перетворень в Україні тягар нестабільності національної валюти, збільшення витрат на енергоносії та інфляційні втрати закладаються виробниками та продавцями товарів у вартість продуктів та ціну продажу. Усе це призводить до здорожчання товарів та послуг. Врахування ризиків та забезпечення стабільності підприємницької діяльності є обов’язковою складовою економіки підприємств.

2. При цьому Комісія вважає за необхідне звернутись до суб’єктів господарювання, що провадять свою діяльність на території міста Луцька.

2.1. Економічні (в тому числі інфляційні) ризики повинні покладатись не лише на споживачів, а й відноситись до соціальної відповідальності самого підприємця. Найбільше вразливими від коливань цін на товари і послуги є літні люди, пенсіонери, багатодітні сім’ї, тощо. Розуміння механізмів суспільної солідарності та взаємодопомоги повинно стати рушійною силою при формуванні цінової політики.

2.2. Непоодинокими є випадки необґрунтованого підняття цін. Це здійснюється бізнесом із покликанням на зростання курсу іноземних валют, подорожчання бензину, тощо. Однак, не завжди існує майновий чи логічний зв’язки між збільшенням ціни на товари і здрожчанням валют чи окремих матеріалів. В кризових ситуаціях важливим є чітке розмежування понять «рентабельність» та «спекуляція». Самі підприємці повинні уникати використання кризових ситуацій для одержання надприбутків, а також нетерпимо ставитись до таких проявів у роботі своїх партнерів, конкурентів. Грубим порушенням чинного законодавства є наявність економічних змов виробників чи продавців із метою завищення цін. Такі випадки повинні переслідуватись за усією суворістю закону, а також висвітлюватись у засобах масової інформації.

2.3. Мають місце випадки, коли підняття цін хоч і було зумовлено нестабільністю національної валюти чи вартістю енергоносіїв, але в подальшому, коли знизилась вартість підприємницьких затрат, ціни не було знижено (чи знижено неістотно, невідповідно). Такі дії відбиваються передусім на соціально-незахищених верствах населення. Такі підприємці отримують свої необґрунтовані (спекулятивні) прибутки з кишень найбідніших громадян.

2.4. Описані вище випадки можуть запустити «ланцюг повсюдного збільшення ціни товарів», зруйнувати економічні і соціальні зв’язки в суспільстві, викликати різке загострення соціальних протистоянь і масових заворушень.

3. Комісія вважає, що органи державної влади, місцевого самоврядування та представники місцевого бізнесу мають здійснювати захист прав громадян та контролювати доступність та обґрунтованість цін на соціально-значимі товари і послуги, медикаменти та медичну допомогу. Владі належить вживати дієвих заходів до запобігання зубожінню громадян. В сучасних умовах неприпустимими і злочинними є факти голодування та доведення до крайньої бідності», - йдеться у зверненні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
луцький Показати IP 21 Червня 2015 13:51
І Сиба тут як тут - куда ж без нього?!:) А що сам робив коли гавним мером був?:)))
фиба до луцький Показати IP 21 Червня 2015 15:50
я завжди де грошами пахне. а ви не завидуйте...... я стараюсь.
Юрист до луцький Показати IP 21 Червня 2015 16:19
Тупість і популізм Осіпова просто шокують.Ну кому,як не юристу знати, що до ціноутворення уряд ніякого відношення немає.Окрім того ціну в місті утворюють в тому числі недобитки колишньої "зграї" Бондаруків,які за вкраденні з допомогою Осіпова кошти поскуповували майно та цілі безнеси.Так що питай своїх товаришів про ціни.МОСКАЛЯКУ НА ГІЛЯКУ
дідо Показати IP 21 Червня 2015 14:42
популісти. Втручання чиновників у ціноутворення приводить до дефіциту та зниження якості товарів.
Вкладник банку Показати IP 21 Червня 2015 14:56
"...існує картельна змова мережі супермаркетів щодо цін". А ще існує бандитсько-злодійська змова рекетирів, рейдерів, які не повертають позики і захоплюють чужі підприємства. Осіпов належить до неї. Прийде ще час й на цього примітивного, як лопата, популіста.
лучанин Показати IP 21 Червня 2015 15:09
Це дійсно правда, повинен хто небудь цих олігархів хоч трішки зупинити.Особливо ціни на ліки.Це вже уму непостіжимо,щоб два флакони краплів до очей "Азарга" і Траватан вартували 450 і 500 грн.А пенсія 1200, а краплі 1000,скажіть а жити як?А коли я не закапаю очі,то вслепну. Це,що за люди,як можна таке робити? Як? Це крик душі, їсти не маю за що купити, а в мене ще квартира є,яку є на будівництві важкою працею заробив і купив кооператив.Люди,і власники аптек,ці хабарники лікарі-зупиніться!!!!!!!!! БО БОГ важко покарає
дідо до лучанин Показати IP 21 Червня 2015 15:18
У луцьку є багато державних та комунальних аптек, до чого тут алігархи? Продавай квартиру та переселяйся у геріатричний пенсіонат, і вистачить на ліки та подорожувати.
ні до дідо Показати IP 21 Червня 2015 15:51
не дідо,а повний д*біл-маразматик!!!
Анонім до дідо Показати IP 21 Червня 2015 15:53
коментар було видалено
майдан Показати IP 21 Червня 2015 15:52
ми прийшли щоб вам стало легше *жити*.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus