USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Коли впадуть панічні ціни на продукти, - експерти

2 Березня 2015 16:16
Минулого тижня всі українці різко збідніли. У людей увімкнувся інстинкт самозбереження: на Волині також з полиць змітають олію, цукор, борошно, інші продукти тривалого зберігання. Цінники в магазинах переписували кілька разів на день.

Натомість молочні та м’ясні продукти – не подорожчали.

Експерти, тим часом, пояснили, що подібна продуктова ситуація – штучна, ідеться в сюжеті ТСН.Тиждень.

Антимонопольники заявляють про можливу змову між окремими торговими мережами та постачальниками продуктів харчування, аби нажитися на охоплених панікою громадянах.

РОЗГНУЗДАНИЙ ДОЛАР

Експерт аграрного ринку Марія Колесник після того, як продуктовий ажіотаж у магазинах почав стихати, розповіла, що економічна ситуація в країні суттєво не змінилася, все інше – курс долара, паніка, - риба в каламутній воді, адже молоко, яким не запасешся, м' ясо й сало - не подорожчали.

"Цукру в Україні більш, ніж вдосталь. Весь час цукровари казали, що в нас дуже низькі ціни, ціна є стабільною, вона не зростає, ми відпускаємо на межі собівартості. І ще навіть у понеділок вони правили за кілограм своєї продукції – відпускна ціна – 9,20, а вже протягом доби підняли до 15-20 гривень за кіло", - пояснює експерт.

Зі слів Марії Колесник ціни відкотяться лише тоді, коли Нацбанку вдасться заспокоїти валюний ринок, а відтак, і населення. Продавці гарним новинам поки не дуже довірять.

ЗМОВА ПОСТАЧАЛЬНИКІВ?

На сусідній Львівщині вважають, що теперішня цінова політика на продовольчі товари може свідчити про змову між окремими торговими мережами та постачальниками продуктів харчування.

Так, зі слів голови ОДА Олега Синютки, в області і в Україні немає проблем із постачанням продуктів, є проблеми із логістикою і недостойним для нинішнього часу бажанням заробити, - повідомляє «Львівська газета».

"Це нечесно по відношенню до людей. Бо в такій ситуації найбільше страждають люди, які не мають багато грошей. Але вони тратять їх на купівлю продуктів, яких є цілком достатньо і яких не бракуватиме", — наголосив Олег Синютка.

Зі слів представника Львівського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України, теперішня цінова політика на продовольчі товари може свідчити про змову між окремими торговими мережами та постачальниками продуктів харчування. Відтак, аби виявити можливі зловживання, буде проведено розслідування.

У розмові із гуртовиками Олег Синютка наголосив на невідворотності покарання.

"Раджу усім працювати чесно і навіть не думати наживатись на людях. Антимонопольне розслідування триває довго, але його результати дуже жорсткі", - сказав він.



Перевірити адекватність курсу долара до гривні можна за так званим "індексом біг-мака". Таку схему запропонував у 1986 році авторитетний журнал "Економіст".

Цей бутерброд популярної мережі фаст-фуд однаковий в усіх країнах світу, в ньому всі основні продукти: м'ясо, хліб, сир, овочі. Крім того, в ціну закладена вартість праці й облуговування. Такий собі зліпок основний економічних показників. Вартість біг-мака в США сьогодні всередньому 4,5 доллари. В Києві 24 гривні.

Виходить, справедливий курс долара в Україні, а це трохи більше 5 гривень. Національна валюта дуже недооцінена.

Нині популярні продукти почали повертатись до старих цін, але повільно, олія, цукор на пару гривень. Борошно ще не завезли. Долар вже не сорок, але все ще зависоко, щоб знервовані українці почувалися у безпеці за своє майбутнє.

Минулий тиждень показав: кнопку "паніка" НБУ контролювати не здатен.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 21
костя Показати IP 2 Березня 2015 16:29
Чому ніхто не відповів за ціни продуктів першої необхідності, які були збільшені?Всі розказують що у нас є запаси цукру гречки і так далі а чому за ціни ніхто не відповідає? Спекуляція на бідних людях
курс до костя Показати IP 2 Березня 2015 18:37
Мало того, що влада це все створила, так вони і від контроля ухилились!!! От су...!!!
Штефан, Луцьк Показати IP 2 Березня 2015 16:34
Не треба скіглити! Усе в нас добре! Ціни лишень трішечки то й піднялися.Більше розмов, чим того підвищення!
Анонім до Штефан, Луцьк Показати IP 2 Березня 2015 16:56
Правда во многих магазинах, например, обувных, цены проставляются в долларах.
ШтефанУ до Штефан, Луцьк Показати IP 2 Березня 2015 18:36
Як би я хотів побачити як ти це комусь в обличчя кажеш, а не тут строчиш!
Штефан, Луцьк до ШтефанУ Показати IP 2 Березня 2015 18:55
Ти шо не віриш нашим Президенту П.Порошенко та Премьєру А. Яценюкові? Га?
Сенсей до Штефан, Луцьк Показати IP 2 Березня 2015 20:10
ти ж троляка)) на хліб і воду тебе на років 5-6......щоб розум твій просвітлів...
Віктор Показати IP 2 Березня 2015 16:40
А коли ціни падали після того як піднялися?
Анонім Показати IP 2 Березня 2015 16:50
Це розплата за вiйну!!! I це тiльки початок. Буде набагато гiрше простим дюдям, а от багатii ще багатше будуть.
Анонім Показати IP 2 Березня 2015 16:57
Влада потроху втрачає контроль над економікою і порядком. Розпочинається бардак, коли міняйли перед входом на ринок встановлюють курс долара, а продавця біжать в них на повідку. Куди бігти простим людям? За шнурком і милом, щоб повісити нашу владу, яка нахабно кожний день бреше людям у вічі?
Анонім до Анонім Показати IP 2 Березня 2015 17:06
ОТож ! Яник з Азаровим були поганi ,а цi тепер краще? Все пiзнаеться в порiвняннi.......
свідомий до Анонім Показати IP 2 Березня 2015 18:39
А ми зате тепер вільна нація і не скигліть!
Сенсей до свідомий Показати IP 2 Березня 2015 20:15
ага) вільні від бабала і біндзіна.......і від мозку)
нім до Анонім Показати IP 2 Березня 2015 19:47
Яка економіка? Вони знають що це таке?:)
ОБХСС Показати IP 2 Березня 2015 17:05
Як бізнес починають люди чи маленьку фірмочку відкривають то перевірок тьма-тьмуща! А тут контролюючі, перевіряючі органи, державні куди поховались? Антимонопольний, захист прав споживачів, контроль за цінами і т.д. і т.п. де всі вони, хто за наш рахунок, платників податків, живе? Де пля всі вони??? Розігнати нах...!!!
громада до ОБХСС Показати IP 2 Березня 2015 18:52
Вони повинні відстежувати ситуацію, доповідати і приймати рішення, а вони лише на хабарах сидять! Агов активісти ср...ні - слабо пікет і вікна з дверима винести і у мусорники антимонопольний, контроль за цінами, санепідем(бо коли їм треба то любого "нагнуть") і всі тих контролюючих... і тут можуть гіпермаркети маркети, магазини, ларьки... " нагнути", щоб ціни не піднімали до такої межі і товар на полиці повернули... От де громадські організації потрібні, а не по замовленню і щоб у м'яке крісло всістись. Якщо ви це все проковтнули, то яки нах... ви громадські. Стуліть тоді пельку і рота не відкривайте. Ваша громадська позиція в одному місті! Це стосується різних само(оборонів)схронів, автомайданів, Шелепів, Доманських, Гусаіїмів... і всієї тої шушери! Ви всі ноль! Що на війну йти, що права громад на місцях відстоювати! Ви повні нулі!!!
Анонім Показати IP 2 Березня 2015 17:21
https://www.youtube.com/watch?v=YFQO-waFJBQ
my_gift Показати IP 2 Березня 2015 17:25
Мабуть, ще дууууже нескоро :-( якщо впадуть взагалі.
рол Показати IP 2 Березня 2015 17:40
А на паливо чомусь тільки ростуть ціни....
ройсс до рол Показати IP 2 Березня 2015 19:34
А про це у Бєні попитайте з Палицєю...
Сенсей до ройсс Показати IP 2 Березня 2015 20:18
палиця перший під раздачу піде.......відпустимо - коли в одних штанах залишиться....)ехааа!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus