USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку 600 старшокласниць «рятували» травмованих

18 Квітня 2019 22:53
Учениці 11 класів луцьких шкіл проходять навчання як реанімовувати людей, надавати першу невідкладну допомогу при кровотечах та переломах. Практичні заняття відбуваються під керівництвом медиків.

«З 17 по 19 квітня в обласному центрі відбуваються навчально-польові збори для школярок», – інформує голова луцького методоб’єднання вчителів основ медичних знань Людмила Кравчук.

«На території НВК № 24 учениці відпрацьовують теоретичні знання які здобували впродовж двох років під час вивчення предмету «Захист Вітчизни. Основи медичних знань». Заняття проводять працівники комунального закладу Волинського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Волині. Впродовж трьох днів з 10 ранку приходять дівчатка з різних шкіл відповідно до графіку. Участь у цих навчаннях візьмуть усі одинадцятикласниці міста – 578 дівчаток.

До цих зборів ми почали готуватися з жовтня і довелося докласти чимало ентузіазму, адже виникали труднощі через бюрократію. А ще 4 роки тому кожна школа була закріплена за певним медзакладом і на їхній базі відбувалися такі заняття. Нам приємно, що відгукнулися з центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф і ми разом змогли провести такі збори, адже це знання, які в майбутньому можуть допомогти врятувати життя комусь з перехожих, хто цього потребуватиме», – розповідає Людмила Кравчук.
Із цього приводу фельдшер навчально-тренувального відділу центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Леонід Гурняк наголошує, що при кризовій ситуації перші хвилини мають вирішальне значення для виживання постраждалої людини.

«Кожен із нас повинен вміти надати першу медичну допомогу, бо лихо може трапитися будь з ким і будь-де. Практичні навики вкрай важливі, адже правильні дії в перші хвилини підвищують виживання постраждалого на 70%. Якщо ж зволікати, боятися підійти до людини чи не знати як їй допомогти, то через 5-7 хвилиш ймовірність врятувати життя знижується до 30%-20%. За таких обставин стає зрозуміло, що, коли людина потребує допомоги, то не можна стояти осторонь – потрібно діяти негайно.

Втім, не варто забувати і про власну безпеку! Коли йдете по вулиці і бачите людину без свідомості, то не треба боятися, зверніться до своєї совісті, підійдіть, послухайте чи дихає. Але перед цим зверніть увагу чи немає в руках гранати, ножа, чи не стирчить поряд провід, чи з даху не обвалюється цегла. Якщо небезпеку виявили не наближаєтеся – викликаєте відповідні служби, у них є обладнання, спорядження і навики для подальших дій», – пояснює медик.
Серед тих, хто пройшов навчання, – Інна Українець. Школярка каже, що теорію знала і тепер на практиці вдалося закріпити знання.

«У нас в країні йде війна, не можна бути байдужим, потрібно бути готовим до будь-яких складних ситуацій. До цього в школі нас готували, вчили які є хвороби, як потрібно діяти в тих чи інших ситуаціях, щоб ми могли спасти себе й інших під час надзвичайних ситуацій. А тут нам на практиці спеціалісти своєї справи показали як це все робити. Для прикладу, тут я допомагала людині при удушенні, робила масаж серця, накладали джгути. Це дуже круто й додає впевненості. Я переконана, що в реальному житті, при потребі, зможу надати медичну допомогу», – ділиться враженнями дівчина.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus