USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У Луцьку боротимуться зі встановленням незаконних парканів

10 Лютого 2022 13:36
ОСББ та житлові кооперативи в Луцьку хочуть зобов’язати не огороджувати земельні ділянки парканами чи будь-якими обмежувачами руху, які унеможливлюють вільний прохід і проїзд громадян. Встановлення таких огороджень суперечить чинному законодавству.

Про це йшлося під час спільного засідання постійних комісій Луцької міської ради з питань земельних відносин і з питань житлово-комунального господарства. Депутати розглянули питання про визначення єдиних правил для ОСББ щодо обслуговування приватизованих земельних ділянок.

Голова засідання, депутат Олександр Козлюк розповів, що ОСББ чи житловим кооперативам земельні ділянки надають для обслуговування, тому нині виникають певні нарікання на муніципальну варту у зв’язку з демонтажем огорож або перепон.

«Не йдеться про декоративне огородження, наприклад, дитячого майданчика чи зелених насаджень. Але будь-який недоступ громадян із сусідніх будинків – це неприпустимо… Земельна ділянка надається ОСББ для обслуговування. Це чітко прописано відповідно до закону. Не потрібно робити крайніми чиновників чи депутатів», – сказав він.

Депутат Олександр Ткачук зазначив, що, згідно з напрацьованими в міськраді рекомендаціями, ідеться про зобов’язання ОСББ не допускати здійснювати огородження земельної ділянки, переданої у власність, будь-якою огорожею, парканом чи обмежувачем руху.

Він нагадав, що жителі будинків на вулиці Липинського, 1 зачинили на замок прохід, яким скорочували шлях лучани. Члени виконкому ухвалили рішення демонтувати паркан. Тому врешті голова ОСББ забрала огорожу. Люди скаржилися, що огорожа значно ускладнює дохід мешканців 55-го мікрорайону до зупинки громадського транспорту, дитячого садка, школи, ТРЦ «Порт Сіті» та інших об’єктів.

«Там ще й огородили стоянку для автомобілів. Це нонсенс. Усі ці паркани потрібно демонтувати», – наголосив обранець громади. Він запропонував вивчити питання законності встановлення цих загорож і за потреби їх демонтувати.

Відповідне доручення дали працівникам муніципальної варти. Вони здійснять обстеження за двома адресами: Липинського, 1, 3 та Гулака-Артемовського, 13а.

Олександр Козлюк пояснив, що, відповідно до чинного законодавства, на земельній ділянці, наданій у користування для обслуговування багатоквартирних будинків, не можна встановлювати будь-які огороджувальні засоби, які перешкоджають руху громадян, створюють перепони для руху аварійних служб тощо. Тому при виявленні таких споруд питання розглядатимуть члени виконавчого комітету та виноситимуть рішення про демонтаж.

Депутат, заступник директора департаменту містобудування, земельних ресурсів та реклами Андрій Маруняк акцентував, що законодавство не передбачає огородження багатоквартирних будинків.

«Ми ще раз повідомляємо головам ОСББ, що, згідно з нормами, огороджувати земельні ділянки не можна. Законодавство однакове для всіх. Одна справа, коли люди загородили двір, що нікому не створює незручностей, друга – коли люди, знаючи про транзит мешканців із сусідніх будинків через їхнє подвір’я, свідомо перекривають його, щоб там ніхто не ходив, не їздив. У наданих документах на землю чітко прописано: забезпечити збереження проходу і проїзду інших громадян», – сказав він.

Тож депутати запропонували зобов’язати ОСББ, житлові кооперативи не допускати здійснення огородження земельної ділянки, переданої у власність чи постійне користування, будь-яким огородженням, парканом чи обмежувачем руху, що обмежує вільний прохід і проїзд земельною ділянкою третіх осіб наявними на ній внутрішньоприбудинковими проїздами і проходами.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
456 Показати IP 10 Лютого 2022 14:56
А де адреса Арцеулова, 6? Обгородився клумбами і шлагбаумами і косить бабло з сусідніх будинків. А закривати бєсєдкі на замок то це є нармально? Де ви мунварта???
Народна прокуратура Показати IP 10 Лютого 2022 15:08
Нарешті припинять це полішуцьке кугутство з парканами
Nik Показати IP 10 Лютого 2022 15:18
На Пушкіна 9 злівого боку будинку не законний паркан, раніше там був прохід на вул Кривий Вал!!!
Федя Показати IP 10 Лютого 2022 16:19
Облаштування цих огорож не відповідає державним будівельним нормам. Бо,ні в органах влади ,ні в ОСББ немає спеціалістів,одні гуманітарії!
Світлана Показати IP 10 Лютого 2022 16:40
Демонтаж на Липинського 1 вчинили незаконно муніципали самі , а не їх голова ОСББ - бачила не раз відео про цей факт у фейсбук ! Пишіть правду , якщо вже пишете .
До влади! Показати IP 11 Лютого 2022 08:09
А скажіть законно щороку давати дозвіл для торгівлі ялинками та соснами полішкам, на Соборності? Які роблять хаос біля житлового будинку, не прибирають після себе, бусами заїжджають на тротуари, траву, залишаючи канави, обмежують тим самим рух , проїзд місцевим жителям? А скажіть законно, коли в дворі в якому ти проживаєш не можеш припаркувати свій автомобіль, бо двір забитий чужими автівками базарників? Потрібно кожну ситуацію розглядати індивідуально!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus