USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку – черги за вчорашнім хлібом

26 Грудня 2014 09:28
Основний продукт харчування українців протягом року дорожчав кілька разів. Після останнього збільшення ціни чимало лучан купують хліб простої рецептури, так званий соціальний, - інформує «Волинь-нова».

«У мене дежавю», — подумалося, коли побачила чергу, що мокла під дощем біля хлібного кіоску. Подібне було хіба що у радянські часи, для яких черги — звичне явище. Тоді ми проводили у них значну частину вільного часу. Стояли за горілкою, цитрусовими, маслом і цукром… Тепер — за хлібом. Вчорашнім. Після останнього подорожчання черги збільшилися.

У кіоск ПАТ «Теремно Хліб», що на проспекті Соборності, його доставляють тричі на день. Перший завіз — із 8.00 до 9.00. Точніше сказати, коли прийде машина із заводу, ніхто не може. Тож люди приходять спозаранку і чекають. У черзі — переважно жінки. Прилаштовуюся «у хвіст».

— Не знаєте, машина вже була? — дихає хтось у спину.

Озираюся — захекана жінка ставить біля мене господарську сумку на коліщатках.

— Напевно, маєте велику сім’ю? — намагаюся зав’язати розмову.

— Нас двоє і четверо дітей, — каже. — Троє хлопців. Буханки хліба на день нам мало. Після того як хліб подорожчав, ходжу тільки сюди. Тут він дешевший — 2 гривні 75 копійок. За буханку свіжого треба віддати більш як п’ять. А в кіоску від теремнівського заводу я за таку ціну дві куплю. Трохи зекономлю на інші продукти.

— Але ж він, певне, як дуб, — припускаю.

— Беріть, не сумнівайтеся, хліб нормальний, — підхоплює розмову жінка, яка стоїть попереду. — Смак такий, як у свіжого, хіба що трохи холодний. Я беру постійно, бо на дорожчий не вистачає коштів.

— Я завжди його купую, коли в село їду, — додає її сусідка. — Там за буханець треба заплатити більш як п’ять гривень. Батьки старі, ходити у магазин часто не можуть. Тому й беруть три — чотири буханки, щоб на тиждень вистачило. Коли зачерствіє, відпарюють, роблять грінки.

— І я в село купую. Їду ж на тиждень, — каже молодиця у картатій хустині. — Беру сім хлібин. Йому ж нічого не бракує… А хто буде купувати за п'ять гривень буханець свіжого, яку сім’я з чотирьох чоловік з’їсть за один раз.

У черзі переважно люди, в яких, як кажуть, фінанси співають романси. Хоча є й такі, які могли б собі дозволити купити хліб і за шість гривень, але ходять сюди по вчорашній, бо мають хворий шлунок. Недаремно ж є приказка: «Від черствого хліба живіт не болить».

У Лідії Іванівни (так назвалася бабуся, з якою познайомилася у черзі) нема проблем зі шлунком, зате є з грошима. Купує в кіоску, що по проспекту Соборності дешевий хліб, бо за нинішніх цін, каже, не може звести кінці з кінцями. Не завжди має гроші й на вчорашній. Зізнається, що частенько доводиться сидіти на каші з дешевих круп. Жінка живе із сином–інвалідом. Обоє хворіють.

— Маю борг за квартиру 1700 гривень, — ділиться наболілим, бережно ховаючи у пакет буханець «Подільського». — Заплачу — не залишиться на продукти і ліки. Син отримує 1000 гривень пенсії по інвалідності, я — 1085. Лікується на денному стаціонарі. Треба було поставити десять крапельниць, зробили — п’ять. Перервали лікування, бо не було грошей. Пішла у міськраду за допомогою. Пообіцяли дати 500 гривень, але і вони мене не врятують. Ще ж маю 1000 гривень кредиту.

Доки розмовляли, привезли хліб. Небагато — лише ящик. І черга захвилювалася, чи вистачить. «Не давайте по дві буханки в одні руки», — вигукували ті, які стояли в кінці. Усе це нагадало мені 1990–ті роки. Бракувало тільки сварок і образ. Втім, зі слів продавця Марії Петровської, і вони іноді трапляються.

— Якщо черга велика, а хліба привезуть мало, то мусимо ділити по одній–дві хлібині, бо ж беруть і по п’ять–десять, — розповідала жінка. — До нас їздять не тільки з 33–го мікрорайону, а й із навколишніх сіл.

Ми розмовляли з продавцем, коли черга уже розійшлася. Але й тоді жінка не сиділа склавши руки — щоразу підходили покупці. Купували і дорожчі сорти хліба, але частіше просили дешевшого. Навіть кондуктор із тролейбуса прибігла, на ходу витягуючи гроші, бо ж купити вчорашній хліб можна лише тут і ще у двох кіосках мережі ПАТ «Теремно Хліб».

Зазначу, що реалізують повернений магазинами чорний і білий хліб сортів «Подільський» та «Січовий» за однаковою ціною — 2,75 гривні за буханець. Це продукція простої рецептури, так би мовити, для бідних. А оскільки їх через політику затягування пасків, яку провадить уряд, наступного року буде більше, то вже нині можна спрогнозувати, що попит на дешевий вчорашній хліб збільшуватиметься.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 30
месник Показати IP 26 Грудня 2014 09:39
Дожилися(((( І це житниця Эвропи??? Скоро хліб по талонам по 200 грам отримувати будемо!!! Скільки цей Голодомор вже тривати буде??? Це вже точно геноцид проти власного народу!!! Ці тварі розказують про конвенціі та Гаагський Суд!! Так ось шановні!! Перші на лавах підсудних мають сидіти Порошенко з Яценюком!! Згадуэться як Совэти під час голоду, возили журналістів з Америки, по штучно організованим селам, де всі були ситі і довольні, прикриваючи злочини,!! Так зараз і наша Влада, включаючи і місцеві рівні розказуэ що в нас все добре, а насправді вже черги за хлібом!!!
елена трикаш Показати IP 26 Грудня 2014 09:46
бідні завжди так жили чи в 90-ті чи зараз . ситий голодного не пойме
Місцева Показати IP 26 Грудня 2014 09:48
Нема чого розводити таку паніку!!! Скільки там живу стільки там і черги біля того ларька, вони зявились не сьогодні і не вчора! Вже років з 15 там люди купують дешевший хліб, навіть тоді коли він коштував не 5 а 1.5 грн..... Завжди знайдеться той хто захоче зекономити!!!!
Постійний покупець до Місцева Показати IP 26 Грудня 2014 15:59
я памятаю ціну по 1.10
my_gift Показати IP 26 Грудня 2014 10:05
Не з доброго життя люди там мерзнуть...
До ВН Показати IP 26 Грудня 2014 10:22
Шановні співробітники ВН, з якою метою Ви опублікували цю статтю? Розрекламувати кіоск? та клієнтів йому завжди вистачало. Згідна з попереднім дописувачем - покупців там було, є і буде чимало. Зручне розташування, хороші продавці, смачний хліб. Не сійте паніку поміж людей. Ви ще в Там-Там сьогодні задіть в 18.00 - 19.00 і опублікуйте сенсаційний фото-репортаж "У ЛУЦЬКУ - СТРАШНІ ЧЕРГИ в супермаркетах. " (і байдуже, що "передновийрік" і час пік) Головне ж - черги))) Або в відділення ПриватБанку. О, точно) Скажімо на Винниченка - там сдудентів завжди повно і квадратура приміщення 20 м/кв. Хвилин 30 пройде поки дочекаєшся переказ отримати. Заголовок зробите стандартний "У ЛУЦЬКУ - СТРАШНІ ЧЕРГИ банк ". І тексти статті можете не міняти. У нас в усіх однакові проблеми, а де ж ще поговорити як не в черзі) Ви головне міняйте заголовок і фото) От Вам і новий сенсаційний проект ВН.
месник до До ВН Показати IP 26 Грудня 2014 11:04
А Ви за 5 днів до Нового Року хліб купляэте??? Біда в тому що для Вас це вже така буденність, що Ви на неї не звертаэте уваги, під час голодомору люди також не звертали увагу на мертвих які просто лежали посеред вулиць, то Ви шановна вважаэте це нормою? Тоді мені Вас шкода!!! Напевно і Ви кричали про демократію, так у Вашому розумінні вона така? Черги, підвищення цін,невиплати зарплат, ці знамена вже рік існування нової влади кожен день говорять про те, що нас винищують, а Ви просто це ігноруэте!!
До ВН Показати IP 26 Грудня 2014 10:50
Теж живу на Соборності, черги біля цього ларька були завжди. Про цей кіоск і про те, що в ньому продається дешевший хліб кому потрібно, той знає. Є ще якась етика журналістська? А якщо немає чим сторінку зайняти, то пишіть краще анекдоти. ВН думайте, що пишете, а то останнім часом видаєте, як у Кисельова, того, що в Росії. Почитаєш заговолок, і вже апокаліпсис уявляється. Яку інформацію (реальну або оптимістичну) ВИ хотіли донести людям? Не перший раз вже тупите.
Milentochka до До ВН Показати IP 26 Грудня 2014 11:14
У статті, окрім черги, є ще купа інших соціальних проблем, на які варто коментаторам звернути увагу. Наприклад, пенсіонерка з сином-інвалідом кінці з кінцями звести не може на мізерну пенсію. І може вона б і хотіла інший хліб чи булочку купити, але зась - у кишенях вітер. Людям продають вчорашній хліб, бо вчора його напекли у надлишку, а сьогодні по зниженій ціні збувають всім охочим. Бо ж є цаци, які вчорашній хліб ніколи не купують, а підприємства таким чином повертають собі хоча б кошти собівартості продукції. Тому варто просто більше читати, щоб розвиватися і не шукати у всьому сенсацію, а вміти співпереживати за ближнього... P.S. а щодо заголовку - обгрунтованих пояснень щодо його неправдивості у жодному коментарі немає, лише бла-бла-бла...
петро Показати IP 26 Грудня 2014 11:06
оце так кричали порошенко яценюк кличко тягнибок зривали людей на майдан а тепер людей оставили на призволяще зі своїми проблемами і скільки людей через це загинули. а боролись вони за владу а н за покращення життя людей так як вони кричали ! жаль тих хто загинув .
Анонім до петро Показати IP 26 Грудня 2014 11:37
Мавр дело сделал - мавр должен уйти. Следовательно, причем здесь народ, когда насущным является раздел кормушки, которую им этот народ предоставил.
реал-о Показати IP 26 Грудня 2014 11:11
можна подумати, все так в нас класно....то ще журналістів зробіть винними за цей хаос.....черги завжди були кажете, а можна подумати ми так класно жили ці 23 роки????савдеповське затикання ротів....такі ми вже є.....який народ, така й влада
ДО ВН Показати IP 26 Грудня 2014 11:37
Пане Месник, я дивлюсь Ви на ВН мешкаєте http://www.volynnews.com/user/4895/?mode=comments 122 коментарі за кілька днів)) Правильно. Виконуйте свою роботу - напрацьовуйте зарплатню) Завдяки Вам та Вашим колегам можна вводити нову електронну валюту. Не підкажете курс? Скільки Вашиш дописів вартує буханка хліба?) Месник, відпрацьовуйте свою ЗП))) Кожен виживає як вміє! І ця істина незмінна в усі часи і в усіх країнах. Журналісти ВН, Ви мою позицію знаєте) Фотоапарат в руки і гайда в Там-Там робити серію сенсаційних сатей)))
месник до ДО ВН Показати IP 26 Грудня 2014 11:45
Мої дописи- це мої роздуми і реальне оцінювання ситуації!! Як що , ви не можете зняти з себе рожеві окуляри, то Вам в тому ніхто не винен!! Кількість дописів свідчать про те що, в нас в реалії велика кількість проблем, а не те що хтось сидить на зарплаті!!! Як що у Вас за стільки часу назбиралося 10 коментів, то це свідчить про те що, Ви не маэте своэї думки і не відстоюэте її, а це в більшості характерно людям працюючим в Державних установах!!!! Печально але факт!!!!
Ой Показати IP 26 Грудня 2014 11:37
немає чим зайнятися, той стоять у черзі. Чому не приходить в голову, що цей час можна потратити на заробляння грошей. Наприклад на в"язання шкарпеток чи вишивання серветки, яку потім можна продати. Або на розсаджування вазонів, які теж можна продати. Або не випікання пиріжків на замовлення. Але ж це так по-совітськи - стати у чергу і чекати. Розумію, коли прийшов у магазин, а там просто є - можна взяти і зекономити, а коли приходиш і під дощем вистоюєш, то це просто совкове мислення.
ДО ВН до Петра до ре Показати IP 26 Грудня 2014 11:40
Якщо ви вважаєте, що в країні соціальна криза і так переживаєте за пенсіонерів та ін., та хочете їм допомогти, то кращим варіантогм було б забрати адресну інформацію, про тих, кому справді потрібна матеріальна допомога і вказати номер картки чи рахунку для внесення благодійних внесків і хто захоче, допоможе. Це була б реальна допомога, а так, розказали за біду та проблеми Лідії Іванівни, і що ЦИМ ВИ вирішили її проблеми? Ні, просто написали, зробили свою роботу, заповнили сторінку. А вона так і лишилась з кредитом в 1000.00 грн та іншими проблемами. До реал-о, черги були і в СРСР. До петра, черги до цього ларька були і 2012 і в 2013 році, коли ні яценюк, ні кличко ще нічого не кричали. Я за них не заступаюсь, самому багато в їхніх діях не подобається. Але, дана стаття нічим нікому не допомогла, а якийсь російський журналіст на її фоні запросто може зробити матеріал, що на Волині проблема з продовольством і що тут їдять рускоговорящих младєнців.
месник до ДО ВН до Петра до ре Показати IP 26 Грудня 2014 11:53
Це ви розкажіть бабці, яка в черзі стоїть за вчорашнім хлібом!!!! Да ще скажіть на Вашу думку, яка стаття помогла людям? Підвищення тарифів на Волині?? Гунчик не платить за квартиру!!!! Задача медіа, не допомогати, а поширювати інформацію, Правдиву інформацію!! Як що э в нас проблеми, то їх мають освітлювати для того щоб наші шкуродери при владі, реагували, бо більшість з них взагалі не бувають серед простих людей, тільки читають інтернет видання!!
вітя Показати IP 26 Грудня 2014 11:42
ці старушки і старіки ще у банках мають вклади бо економлять і економлять а потім ці ж що за хлібом і в банку стоять але в нас життя не покращується аід цього а бідність ще більше прогресую багато людей виживають
До ВН до Месника Показати IP 26 Грудня 2014 12:07
Те що в мене мало дописів, означає лише одне: я живу в реальному світі, а не віртуальному. І не вірю в те що слова (не важливо звуки це чи символи) змінять моє життя. Для мене, як для більшості адекватних людей, приорітетними є вчинки а не слова. Велике починається з малого. Неприємно пахне з рота - почисть зуби! Брудно в під'їзді - поприбирай! Не влаштовує зарплатня - шукай іншу роботу! Для мене пробмела проблема "черзи за хлібом" вирішується просто і економно: не влаштовує ціна - зпечи сам. В 5 разів дешевше - в 100 разів смачніше)))
месник до До ВН до Месника Показати IP 26 Грудня 2014 13:01
Брудно в під'їзді поприбирай? Я з задоволенням подивився би як ви за сусідами недопалки прибираэте!!!! Нема грошей, міняй роботу??? Ви багато знайшли робот з гідними умовами праці??? То чого Ви тоді влаштовуэте цей фарс?? Спекти хліб також треба мати продукти, і виходить він як що ви звісно колись це робили, в двічі чи втричі дорожчий ніж в магазині!!!! А допомогти як ви кажете не всяк може!!! Ми вже допомагалися всім, армії, біжанцям, так допомагалися, що самі сидимо у жо.і!!!! Да і питання до Вас! Скільки ми вже можемо допомагати??? Для чого нам тоді ця держава, коли ми маэмо кормити себе, чужих, ще і владу з їхніми забаганками! І це по Вашому суб'эктивна думка? Це навіть не правда, а істина!!!! І овторюю що , правильно ВН роблять, наші адміністрації в багатьох випадках, про проблеми взнаютьтільки після статей у виданнях! Э проблема?треба писати, а не мовчки сидіти і пекти хліб як ви кажете!!! Подивлюся я як Ви в 80 років тісто вимішувати будете, це при умові що Ви , дай Боже будете адекватні та здорові! Про таких людей Ви, з Вашою логікою думаэте?? Ні!!
До МЕСНИКА Показати IP 26 Грудня 2014 12:07
Мої дописи- це мої роздуми і реальне оцінювання ситуації!! Чоловіче, в тебе завищена самооцінка. Ти можеш мати свою (суб'єктивну) думку, але казати, що ти реально оцінюєш ситуацію.... А і ще, більшість, яка працює не в державних, а в приватних установах теж не має своєї думки і не відстоює свої інтереси - я про зарплату в конвертах. Це ви розкажіть бабці, яка в черзі стоїть за вчорашнім хлібом!!!! Да ще скажіть на Вашу думку, яка стаття помогла людям? Підвищення тарифів на Волині?? Гунчик не платить за квартиру!!!! Задача медіа, не допомогати, а поширювати інформацію, Правдиву інформацію!! Як що э в нас проблеми, то їх мають освітлювати для того щоб наші шкуродери при владі, реагували, бо більшість з них взагалі не бувають серед простих людей, тільки читають інтернет видання!! А тут ти взагалі .....просто піііііііі...........ц. Особисто я по матеріалах ВН, де була вказана проблема і контакти людей (поранений в АТО, хвороба, ДТП) перераховував людям гроші на картку. ТИ, замість того, щоб ОСВІТЛЮВАТИ, краще тихенько перерахуй 20.00 грн бабці на хліб, а від твоїх коментів ТУТ, у неї точно нічого не покращиться
месник до До МЕСНИКА Показати IP 26 Грудня 2014 13:04
Да і майте повагу! З Вамина на бруненшафт я не вживав!!!! Тому тикати не потрібно!!! Чи у Вас також неформальний підхід до цих речей???
До МЕСНИКА Показати IP 26 Грудня 2014 13:54
По-перше, поважати чи не поважати це моя особиста думка, яка формується відповідно до вчинків, висловів особи, яку я маю поважати. По-друге, повагу мав би і демонстрував би тоді, коли б бачив щось реальне в твоїх справах. А таких правильних серів і перів, як ти, навіть в Титаніку показували, як вони, відштовхуючи жінок, в шлюпки рвались. По-третє, чоловіче, та в тебе справді завищена самооцінка..... Повагу потрібно заслужити.
месник до До МЕСНИКА Показати IP 26 Грудня 2014 14:31
Ну з Вашої логіки, повне право маю обізвати Вас нецензурно, образливо, бо незнаю які добрі вчинки Ви зробили!!! По друге повага маэ бути присутня, тільки тому що, ви мене не знаэте! І по третэ, на жодне питання яке я Вам задав, Ви не дали відповіді!! А це означаэ тільки правдивість теорії Айзека, що Імбіцильний розум- не спроможній адекватно аналізувати, та сприймати наволишнэ оточення!!! Вам успіхів, розвивайте власну думку!!!
До МЕСНИКА Показати IP 26 Грудня 2014 14:01
І правильно буде брудершафт
До МЕСНИКА Показати IP 26 Грудня 2014 15:00
Не знаю, як там моя логіка, але твоя разом із твоєю обізнаністю із такими працями таких вчених вражає (в лапках). По-перше, я нікому нічого не винен, а тобі тим паче, тобто, хочу даю відповідь, а не хочу - не даю. По-друге, твоя неграмотність вражає, по-перше пишеться через дефіс. По-третє, щодо посилання на Айзека, як казав один філософ, забув його прізвище, а гуглити не хочеться, не в цьому ж суть, так от він казав, що начитаний бовдур, це найдокучливіший різновид дурня. По-четверте, вчись робити щось практично, реально руками, якусь реальну видиму роботу, бо якщо все так погано, як ти вважаєш, то в часи кризи, найбільш витребуваними будуть люди, які вміють щось робити руками, а не язиком. По-п'яте, а в тебе точно завищена самооцінка, ох, як тебе заціпило.
месник до До МЕСНИКА Показати IP 26 Грудня 2014 15:25
Чоловіче, помилки бувають бо пишу з смартфона і під час роботи, а на рахунок зачепив, то коли я ходжу до туалетної кімнати, на результат травлення я не дивлюся і не розмовляю з ним, те саме і стосуэться Вас!!!!
До МЕСНИКА Показати IP 26 Грудня 2014 16:30
Та тебе реально заціпило, чого ж тоді відписуєш? А щодо твого бажання щоб до тебе звертались на ви, то твій тонкий натяк щодо асоціації мене з г...м мене особисто, аж ніяк не колише. А щодо тебе, то це показує, що як би людина не рядилась в пелена цивілізації, в моменти, коли її заціпить, вона показує своє справжнє Я. Істинний інтелігент, яким ти себе може вважаєш, не став би тратити на мене убогого, скільки свого часу, щоб доказати, який він Джентельмен. Це уділ слабких духом. На останнє, коли будеш в туалеті, не врони смартфон в унітаз, ціни ж ростуть.
месник Показати IP 26 Грудня 2014 17:29
Так відписали перші ВИ!! Цікаво почути самокретичні висновки!!! Да і перед тим як використовувати енцеклопедичні терміни, Подумайте , чи ви відповідаэте Вашими розумовими даними, цим висловам!!!
До МЕСНИКА Показати IP 26 Грудня 2014 19:20
Чоловіче, ти мене зпутав із першим До ВН, я логін прописував, то попереднього запису, ще не було, ні я не вибачаюсь. Мій логін, це де говориться, що теж живу на соборності, і до тебе я перший не відписував, писав до Петра з компанією. Т а ладно, не парся, пофлудили собі тут, поумнічали, але таки до психолога сходи, бо нарцисизм добрий вміру.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus