USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.85 10.00

У Луцьку хочуть перейменувати ще кілька вулиць. Які назви пропонують

24 Березня 2023 11:19
У рамках дерусифікації триває процес перейменування назв вулиць Луцька. Чимало з них мають нову назву, однак є й такі, що в силу різних обставин, досі мають старі. Серед них – Декабристів, Ізмайлова, Чехова, Волгоградська, Пушкіна, Рилєєва, Першотравнева у селі Жидичин.

23 березня у приміщенні ЦНАПу відбулися громадські слухання щодо їхнього перейменування, інформують у міськраді.

В обговореннях взяли участь депутати, краєзнавці та жителі вулиці Пушкіна. Мешканок абсолютно не влаштовувала нова назва, запропонована істориками, – Вальдемара Пясецького. Вони хочуть, аби вулиця називалася Свято-Василівською. Мовляв, колись на тій території був розташований такий монастир.

Втім громадський активіст Геннадій Гулько та його колега журналіст Микола Якименко були іншої думки. За їхніми словами, культова споруда стояла не там, а ось художня школа, де працював вищезгаданий луцький краєзнавець Пясецький, мала саме «пушкінську» прописку. Тож правильніше, кажуть, було би віддати шану людині, котра доклалася до історії міста, назвавши вулицю на її честь.
Своєю чергою, члени комісії резюмували – думки сторін обов’язково будуть враховані. Адже є кілька шляхів їх популяризації: це письмове звернення до Луцької міської ради, голосування на електронному ресурсі та, власне, пряме обговорення. А оскільки консенсусу у зміні назви вулиці Пушкіна не досягнуто, то подальшу її долю розглядатиме профільна комісія. Що вирішить – рекомендуватиме депутатам затвердити на сесії.

Інші нові назви вулиць жвавого обговорення не викликали. Відтак уже незабаром вулиця Декабристів може стати – Атени Пашко, Ізмайлова – Василя Барвінського, Чехова – Олега Куцина, Волгоградська – рядового Пянтковського, Рилєєва – Олександра Байдукова, а Першотравнева – Романа Скіри.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
лучанка Показати IP 24 Березня 2023 13:15
а який стосунок має Атена Пашко(дружина Вячеслава Чорновола) до Луцька? Вона в минулому лучанка? Вольдемар Пясецький жив у Луцьку, досліджував його історію - і ще виникають сумніви, чи назвати вулицю його імям???????!
лучанка до лучанка Показати IP 24 Березня 2023 14:59
Хай би роз'яснили і інші прізвища, а то всі не знають. Може називати нейтральними словами,а не померлими. В США перша, друга і так далі.
Демократ Показати IP 24 Березня 2023 14:36
У кінцевому результаті все вирішуватимуть комісари, як заведено.
Злий Показати IP 24 Березня 2023 15:44
Давно декабристів треба було перейменувати,позоріщє,в маршрутці таке чути,везуть двохсотих наших святих воїнів а тут у динамік говорять вулиця декабристів(грудневих)як на те пішло...
Лучанин Показати IP 26 Березня 2023 10:12
Вулиці не бажано називати іменами людей ,а чимось нейтральним . Щоб в майбутньому знову не міняли назву ... Ніби ці зміни покращують життя лучан.... Мою вулицю перейменували ,зато в жодному gps немає , навіть нова пошта такої не бачить .... Тому моя пропозиція заборонити владі прейменування вулиць , це мають вирішувати мешканці які на них проживають яку назву давати ...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus