USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку хочуть спростити процедуру громадських слухань

29 Січня 2016 17:00
Із наболілим питанням, яке стосується будинку чи цілого мікрорайону, лучани можуть звернутися до влади, зібравши 500 підписів місцевих мешканців. Але, якщо йдеться, наприклад, про приватний сектор, то зібрати таку кількість підписів, часто, не вдається, - стверджує депутат Луцької міської ради, керівник фракції УКРОП Ігор Поліщук.

Зменшити необхідну кількість підписів, щоб лучани могли звернутися до влади з конкретним проханням чи пропозицією, – це і запропонував Ігор Поліщук під час засідання постійної комісії міськради з питань планування соціально-економічного розвитку, бюджету й фінансів 21 січня. Тоді ж депутатам презентували проект змін до Статуту територіальної громади Луцька.

«Фракція УКРОП подала на наступну сесію проект рішення щодо внесення змін в територіальний статут міста і, зокрема, в частині зменшення кількості підписів для проведення громадських слухань. Хоча міська влада дуже боїться діалогу з громадою», - каже головний укропівець у міськраді.

Відео надане прес-службою Волинського УКРОПу.
Нагадаємо, статут роботи міської ради був затверджений ще 2007 року. Зі слів обранців громади, за роки він втратив свою ефективність. Влада та громада міста фактично не співпрацюють, а відтак, люди не вірять в результативність співпраці з міською владою.

«Громадські слухання у Луцьку, на жаль, - неефективні. Люди, м’яко кажучи, владу взагалі не люблять. Процедура громадських слухань не працює з двох причин: громада не хоче і влада не хоче. Якщо громада захоче, щоб її почули, вона вийде на майдан», - каже депутат міськради фракції УКРОП Борис Смаль.

До більш ефективної взаємодії влади міста та громади закликає керівник центру місцевої демократії. Адже право на владу має кожен. Лучани можуть бути вислуханими, однак немає механізму, який би регулював громадські слухання та впливав на розгляд електронних петицій.

«Зрозуміло, що 100 підписів зібрати краще і швидше ніж 500, але, особисто моя думка, треба виходити з локального місця. У нас є питання справді, які піднімаються на рівні будинку, вулиці. Тому зібрати 500 підписів – нереально.

Треба виходити з того, яке локальне спрямування мають громадські слухання», - висловила думку керівник Волинського ресурсного центру місцевої демократії Ірина Гайдучик.

До прикладу, лише торік у Луцьку було лише чотири громадських слухання.

Зі слів секретаря Луцької міськради Юлії Вусенко, на сьогодніефективніше працюють електронні петиції.

Але голова фракції УКРОП Ігор Поліщук зазначив, що такі петиції зазвичай отримують відповідь, яка не гарантує вирішення проблеми. До прикладу, щоб вирішити

ситуацію з дорогами Малоомелянівського масиву, треба зібрати 100 підписів і питання доріг вислухають, а зібрати 500 підписів такий мікрорайон фактично не може.

«Я думаю, що депутати підтримають такий проект рішення. Адже в цьому вбачається тільки позитив. Зараз вкрай необхідне таке спілкування з людьми, це можливість громадянам бути почутими і обговорити їх проблему. Але, мабуть, депутати, які підтримують міського голову, будуть проти цього рішення», - певен Поліщук.

Згідно з підсумками обговорень, присутні на заходірекомендували створити робочу групу і залучити представників громадськості, щоб напрацювати для лучан більш зручні норми статуту, які дозволять теперішній владі бути відкритою до громади.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Тарас Чурило Показати IP 29 Січня 2016 17:19
Звичайно, тільки така позиція повинна лунати не від Поліщука, а від міського голови
Хлоп до Тарас Чурило Показати IP 29 Січня 2016 18:16
Саме так будуть радити пан Поліщук і Тарас Чурило поступати голові облради. Звичайно, тоді всі голови міськрад водночас підтримують таку позицію.
клевер Показати IP 29 Січня 2016 17:28
дякую, волинським новинам, що публікує такі випадки.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus