USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У Луцьку хочуть змінити Статут територіальної громади

21 Січня 2016 16:16
Спростити механізм скликання громадських слухань та подання місцевих ініціатив пропонують у міськраді.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії міськради з питань планування соціально-економічного розвитку, бюджету й фінансів 21 січня. Депутатам презентували проект змін до Статуту територіальної громади Луцька.

Як зазначив голова депутатської фракції УКРОП Ігор Поліщук, наразі механізм громадських слухань прописаний у Статуті територіальної громади таким чином, що провести ці слухання дуже складно. Так, наразі у місті провели лише 4 громадські слухання. Автори змін до документа пропонують зменшити кількість підписів для скликання громадських слухань з 500 до 100. Депутат пояснив, що мешканцям приватного сектора на Малоомелянівському масиві чи в мікрорайоні вулиці Дубнівської складно буде зібрати 500 підписів, щоб винести проблемні питання на громадські слухання. Це ж стосується мешканців багатоквартирних будинків, які протестують проти незаконної забудови. Оскільки небагато лучан дізнаються про проведення слухань, пропонується доводити цю інформацію до відома містян не пізніше ніж за 7 днів до дати слухань через публікацію у трьох друкованих ЗМІ, що мають найвищий тираж.

Також передбачена відповідальність за нерозгляд рішень, що були ухвалені під час слухань.

Відео надане прес-службою Волинського УКРОПу.
Інший пункт проекту рішення стосується місцевих ініціатив. Пропонується, що для ініціювання розгляду у міській раді питань члени територіальної громади створюють ініціативну групу у складі не менше трьох жителів міста, про що складають заяву, підписану всіма членами ініціативної групи. Ініціативна група проводить збори громадян з питань місцевої ініціативи. На зборах обов‘язкова присутність не менше 15 громадян-членів територіальної громади міста, які досягли 18 років. Участь у зборах можуть брати депутати міської ради, міський голова, його заступники, керівники виконавчих органів ради та керівники комунальних установ і підприємств.

Також йдеться про колективні звернення громадян. Пропонується, що колективні звернення з кількістю підписів більше п`ятнадцяти розглядаються органами і посадовими особами міського самоврядування, до яких вони надійшли, у першочерговому порядку, протягом 3-х календарних днів з дня надходження.

Члени комісії підтримали проект рішення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Maria Показати IP 6 Лютого 2016 13:57
Ця інформація точно стане у пригоді. Створено експертну групу для невідкладного реагування у вирішенні питань об’єднаних громад Детально за посиланням http://decentralization.gov.ua/news/item/id/1479 #громада

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus