USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

У Луцьку митці демонструють, що таке сучасний український символізм. Фоторепортаж

23 Серпня 2019 22:32
Арт-проeкт «Сучасний український символізм» відкрився 23 серпня у Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків у Луцьку. Серед його учасників - знані митці: Петро Бевза (Київ), Андрій Блудов (Київ), Олег Денисенко (Львів), Оксана Чепелик (Київ), Володимир Бахтов (Миколаїв), Микола Журавель (Київ), Петро Антип (Горлівка), Олексій Малих (Київ), Олексій Анд (Київ), Дмитро Грек (Маріуполь), Олексій Владіміров (Київ), Леонід Бернат (Київ), Марина Афанасьєва (Київ), Наталія Кумановська (Луцьк).

Фактично, арт-проект став одним із подарунків до дня народження музею, відкриття якого відбулося саме 24 серпня 2018 року. За цей час креативний простір став не лише місцем, де можна познайомитися з кращими зразками сучасного мистецтва, але й справжнім феноменом у культурному житті України. Команда Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків розповідає, що за цей рік реалізовано 15 кураторських проектів, а загальна виставкова площа становить близько 5000 квадратних метрів. До того ж, без перебільшення можна стверджувати — кожна експозиція є надзвичайною.
Куратор арт-проeкту «Сучасний український символізм» доктор філософських наук Світлана Стоян представила учасників проекту та окреслила його концепцію. Насамперед, образність робіт знаходить виявлення в унаочненні символів стихій, з яких утворився наш світ — води та вогню. Частина робіт презентує плинність, неспокій, глибину та приховані смисли першостихії. Вогонь, натомість, знаходить вираження у яскравій гаммі робіт, їх образності та символах, присвячених палаючій силі. Ключовим образом, який поєднує стихії, постає людина — з її символічним простором, жагою до творчості та етапами становлення.
Неординарна подія зібрала багато поціновувачів сучасного мистецтва. Серед гостей арт-проекту були й народний депутат з Волині Ірина Констанкевич із чоловіком. Ірина Мирославівна зізнається, що художній напрямок робіт їй надзвичайно цікавий, адже вона добре знайома з літературним символізмом. Натомість виставка дає змогу збагатити знання щодо творів символізму малярського, до того ж, створеного сучасними українськими майстрами.
Знаковим аспектом є й те, що подія відбувається саме в Луцьку. Ірина Мирославівна підкреслює, що масштаб події одразу було відчутно при представленні майстрів. Оскільки переважна більшість з них із Києва, то можна говорити про своєрідний культурний десант у Луцьку. Також не варто забувати, що традиційно одним із елементів перебування у столиці було відвідування музею, а тепер столичні майстри їдуть до нас. І це – заслуга Корсаків.
До речі, як зауважила Ірина Констанкевич, кілька днів тому вона була в музеї з гостем із Парижа. Арт-проект тоді лише монтувався, однак навіть на цьому етапі роботи вразили закордонного гостя, який порівняв Музей сучасного українського мистецтва Корсаків із Лувром та д'Орсе.

Фото Олександра Дурманенка
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus