USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку намагаються проаналізувати підвищення тарифів на тепло

7 Липня 2015 18:38
Необґрунтованим визнають члени тимчасової контрольної комісії міськради підвищення вартості газу та електроенергії, а також вказують на те, що в тарифі за теплопостачання для населення відсутня інвестиційна складова.

Про це йшлося під час засідання тимчасової контрольної комісії щодо захисту прав споживачів при встановлені тарифів на послуги ЖКГ, що відбулося 7 липня у Луцьку.

Заступник директора ДКП «Луцьктепло» Валентина Малютіна повідомила, що перегляд тарифів відбувся винятково через зміну ціни газу та електрики. Інші складові тарифу, з її слів, залишилися на рівні 2012 року, коли розраховували собівартість виробництва однієї гігакалорії тепла.

Цьогоріч на суму приблизно 800 тисяч гривень планують встановити до 40 лічильників теплової енергії (загалом вартість встановлення одного такого лічильника становить 60 тисяч гривень). За станом на 1 червня встановили 155 будинкових приладів обліку. Таким чином, зважаючи на те, що у місті нараховується понад тисячу багатоквартирних будинків, рівень облікованої спожитої теплової енергії становить не більше 15%.
На думку членів комісії, принципове значення нині має тариф з розрахунку норм споживання. Так, абсурдом назвали те, що тариф, розрахований на гігакалорію, продають населенню із розрахунку на метр квадратний. Секретар Луцької міської ради Сергій Григоренко зазначив, що тим споживачам, у яких немає будинкових лічильників, нараховують суми за старими радянськими нормами споживання тепла міста, що розташоване за полярним колом.

Крім того, Валентина Малютіна зауважила, що інвестиційна складова наразі є тільки в тарифі для бюджетних та інших споживачів (юридичних осіб), її немає у тарифі для населення.
Нещодавно затверджена міською радою інвестиційна програма передбачає встановлення лічильників у 21 будинку, обирали найбільш проблемні будинки, наприклад, кінцеві за споживанням, куди надходить найменше тепла, відповідно, виникало більше скарг на неналежну якість послуг. Відповідно до програми, приблизно 40 тисяч гривень за встановлення одного лічильника фінансують із міського бюджету, а приблизно 20 тисяч сплачують мешканці багатоквартирного будинку. У будинках, де є ОСББ, з бюджету фінансують вже не 60%, а 70% вартості лічильника.

Член комісії, депутат Андрій Козюра пропонував на наступне засідання зобов’язати керівництво ДКП «Луцьктепло» надати розшифровку трьох статей тарифу – інші прямі витрати, амортизаційні відрахування та матеріали, запасні частини та інші матеріальні ресурси. З його слів, інвестиційна складова в тарифі для населення міститься у статті про амортизаційні відрахування. Це визнала заступник керівника ДКП «Луцьктепло».
У підсумку, член комісії, депутат міськради Богдан Шиба рекомендував напрацювати декілька основних тез. Так, він пропонує звернутися до Уряду, відзначивши, що збільшення вартості газу та електроенергії є економічно необґрунтованим та значно завищеним. Натомість, у тарифі не встановлено інвестиційної складової, за рахунок якої підприємства мають встановлювати прилади обліку.

З його слів, тарифи на газ та електроенергію повинні бути знижені у зв’язку з тим, що ціну на газ та електрику потрібно обґрунтувати та врахувати інвестиційну складову. Також він наголосив, що підвищення тарифів, відповідно до законодавства, не може відбуватися, якщо йому не передує індексація мінімальних зарплат і пенсій.
Наступне засідання тимчасової комісії відбудеться у четвер, 9 липня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
ірен Показати IP 7 Липня 2015 22:03
Запахло виборами
ВОВК Показати IP 7 Липня 2015 22:10
Я не розумію для чого ця стаття ? Можна подумати що після їхнього "глибокого" проаналізування завищених тарифів (ото новину виявили) їх так зразу і знизять :) Як говориться "Говорили, балакали - сіли, та й заплакали!"
Заясь Показати IP 8 Липня 2015 09:17
Так, питання полягає в іншому, усі кричать, що необхідно врахувати так звану "інвестиційну складову", тобто навіть завищений тариф ще хочуть збільшити щоб далі "відмивати" грошенята. Потрібно не тариф рахувати, а провести нормальний аудит Луцьтепло, встановити як і куди виводяться кошти і, як результат, схеми поламати, винних притягнути до відповідальності, а тариф знизити. Ось така ... малята.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus