USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У Луцьку не створили експертну групу зі збереження історичного середовища

29 Червня 2017 20:24
Через зауваження до складу експертної робочої групи з питань розвитку і збереження історичного середовища Луцька, проект рішення про створення такого дорадчого органу не отримав підтримки депутатів.

Про це йшлося під час 26 сесії Луцької міськради 29 червня.

Проект рішення про створення Експертної робочої групи з питань розвитку і збереження історичного середовища Луцька підготував депутат Павло Данильчук. Він зауважив, що вже вдруге пропонується підтримати такий проект рішення, оскільки представники громадськості занепокоєні станом речей з забудовою у Старому місті. До дорадчого органу пропонують долучитися представникам експертного середовища. Зі слів депутата, наразі відбувається багато моментів, які можуть змінити обличчя історичного центру міста, а відділ охорони культурної спадщини міськради сформований з двох осіб і цей орган не погоджений Міністерством культури, як профільний орган, що мав би займатися такими питаннями.

Зауваження до проекту рішення виникли у представників юридичного управління міськради. Так, начальник управління Андрій Максимяк зазначив, що положення проекту рішення суперечать закону про охорону культурної спадщини. Так, законодавство передбачає лише створення консультативних рад при органах охорони культурної спадщини з числа провідних вчених та кваліфікованих фахівців. Натомість, створення робочих груп законом не передбачене.

Представниця громадськості, мистецтвознавець Олена Романюк, яка, відповідно до проекту рішення, повинна увійти до експертної робочої групи, зауважила, що створення органу зумовлене останніми подіями, що відбуваються у місті, а саме активним і агресивним нищенням історичного середовища, якому треба протидіяти. Як приклади такого нищення, вона назвала ремонт та реконструкцію собору, нищення монастиря бригіток, на території якого нещодавно знайшли розстрільну яму, нищення будинку Пузин тощо. З її слів, у місті знищують розкішний дар, отриманий від предків, шляхом недолугих ремонтів . Вона наголосила, що орган створений не для протидії, а фахівці, які до нього долучаться, своїми знаннями та досвідом допоможуть вирішити багато питань з охорони культурної спадщини.

Проект рішення передбачає, що до експертної робочої групи увійдуть краєзнавець Артур Альошин, реставратор Петро Архипчук, представник у Волинській області Українського інституту національної пам'яті Лариса Бондарук, краєзнавець, керівник клубу «Ентузіаст» Олег Виноградов, директор ДП «Волинські старожитності» Олексій Златогорський, голова комітету захисту національної спадщини Громадської ради Волині Ігор Левчук, краєзнавець Олександр Котис, кандидат історичних наук, викладач Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки Лариса Понєдєльник–Годик, мистецтвознавець Олена Романюк, завідувач відділу «Книга Пам’яті» Наукового центру історичних студій Волині, кандидат історичних наук Оксана Сущук та архітектор Євген Ходаківський.

Виконувач повноважень міського голови Ігор Поліщук зауважив, що рік тому підтримував такий проект рішення, але цього разу окремі особистості у списку членів експертної робочої групи викликають зауваження у більшості депутатів. Отже, він запропонував автору проекту рішення зустрітися після сесії, обговорити та доопрацювати документ, щоб він був робочим, а не популістським.

Павло Данильчук зазначив, що переформатувати склад експертної робочої групи можна було б одразу під час сесії, втім, за проект рішення проголосували лише 10 обранців міської громади, тож експертну робочу групу з питань розвитку і збереження історичного середовища міста Луцька наразі не створили.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 29 Червня 2017 23:02
От цікаво, хто назначив цих крикунів "експертами" а по декому взагалі алко і шизо диспансери плачуть)
Анонімка Показати IP 30 Червня 2017 10:08
Внесіть свої пропозиції. Долучайтеся самі, якщо вважаєте, що маєте достатній досвід роботи і знання, адже не будете заперечувати, що у Луцьку є дуже великі проблеми у питаннях збереження історичної та культурної спадщини

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus