USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Луцьку не всі загиблі Герої АТО отримали нагороди посмертно

28 Червня 2015 09:00
Семеро із загиблих під час виконання бойових завдань у зоні АТО Героїв ще не отримали посмертні винагороди.

Про це під час засідання 35-ї сесії Волинської обласної ради повідомила мати загиблого воїна Артема Карабана Любов.

Нагадаємо, 21-річний лучанин, солдат в/ч А2331(м. Володимир-Волинський), Артем Карабан отримав тяжкі поранення отримав під час боїв за Савур-Могилу. Йому терорист влучив у груди. Куля пройшла над захисною пластиною бронежилета. Довгий час пораненим не вдавалось покинути зони бойових дій, бо йшов обстріл. І лише згодом військовим автомобілем їх доправили до Амвросіївки, а пізніше гвинтокрилом до Запорізького, Дніпропетровського госпіталів. Для Артема Карабана ця дорога стала останньою. Його серце зупинилось на під’їзді до Амвросіївки. Дата загибелі - 7 серпня. Похований в селі Гаразджа Луцького району 14 серпня.
Хлопця, який поклав власне життя, виконуючи бойові завдання у зоні АТО, нагородили Орденом «За мужність». Високі нагороди посмертно отримало й багато інших волинян, що полягли на сході. Зокрема, Героїв відзначили Орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня, Орденом «За мужність» та Медаллю «Захиснику Вітчизни»

Однак, окремих лучан, які загинули у ході АТО, нагородити чомусь «забули».

Серед них 32-річний доброволець Ігор Філіпчук, уродженець села Пожарки Рожищенського району.
Солдат в/ч пп В0624 «Айдар». Хлопець поклав життя через ненависну кулю снайпера, яка влучила трохи вище захисної пластини бронежилету. У колах побратимів був відомий тим, що знищив ворожий танк.

Волинському воїну був всього лиш 31 рік. Здавалося б, жити й жити. Одружитися так і не встиг, діток не мав. Свого часу, їздив охороняти українсько-білоруський кордон у Групі швидкого реагування Самооборони Майдану Волині. Однак, щойно розпочались масштабні бойові дії, пішов добровольцем у батальйон «Айдар», де й зустрів власну смерть. Зі слів його рідної сестри, 35-річної Ірини Антонюк, про те, що хлопець збирався їхати на Схід, родина не знала протягом тривалого часу. Загинув 14 серпня в Луганській області. Похований 17 серпня в селі Гаразджа Луцького району.

Не отримав посмертної нагороди й 36-річний «айдарівець» Олег Вишневський, який загинув 5 вересня 2014 року в Луганській області. Сиротою залишився його п’ятирічний син Ілля.
Привезли його до Луцька разом з побратимом Андрієм Атаманчуком, який, до слова, також не отримав жодної відзнаки, 10-го вересня. Близько 18:00 «вантаж 200» заїхав на територію Волинської області у супроводі міліціонерів і побратимів айдарівців. Усього близько 40 автівок зустріли на межі Волинської та Рівненської областей рефрижератор із загиблими.

Окрім того ордена не отримали 28-річний лучанин Сергій Курука, який загинув 27 серпня 2014 року під час виходу з-під Іловайська та був похований у Дніпропетровську як невідомий солдат.
13 січня 2015 року Дніпропетровська міська рада прийняла рішення про ексгумацію тіла та передачу його рідним для перепоховання у Луцьку.

Без нагород залишилися бійці 51-ї окремої механізованої бригади В’ячеслав Іонов
та 25-річний Олександр Войчук
, які поклали власні молоді життя у Іловайському котлі. Також до нагородження пропонують й росіянинина за походженням, але українця за духом Юрія Чучаліна, який віддав життя за незалежність та територіальну цілісність України, воюючи на сході. Чоловік підрвався на міні.

Крім вищевказаних Героїв, Любов Карабан від імені усієї організації родин загиблих на сході воїнів «Надія» запропонувала волинським обранцям громади подбати про те, щоб достойними відзнаками нагородили й інвалідів війни першої-третьої групи, які отримали інвалідність під час бойових дій на сході України.

«Не лише мертвих, а й живих треба поважати. Хай бог змилостивиться над нами, і хай буде мир над всією Україною. Хай не гинуть ні наші, ні їхні діти. Хай буде мир в кожній оселі. Вічна пам'ять і шана усім Героям. І нехай наші слова не будуть розходитись з ділами. Хай буде повага до батьків, матерів та дітей загиблих і більше ніколи не буде таких звернень», - зі сльозами на очах звернулась жінка до волинських депутатів.

Ті, своєю чергою, проголосували у більшості «за» лобіювання такого питання у Верховній Раді.

Нагадаємо, Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло про те, що волинські депутати проголосували за те, аби на державному рівні встановити пенсію для родин загиблих героїв АТО у розмірі не меншому, ніж 10-кратний прожитковий мінімум.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Луцький район Показати IP 28 Червня 2015 17:09
А є така організація "Надія" ?
Usa Показати IP 28 Червня 2015 17:13
За что и ради чего все это происходит?
бодібілдер до Usa Показати IP 28 Червня 2015 17:46
У пані Люби далекооглядні та амбітні плани!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus