USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У Луцьку перевірили, як ОСББ витрачають кошти

13 Вересня 2017 14:24
Ремонти покрівель, утеплення багатоповерхівок та індивідуальні теплові пункти з тепловими лічильниками: наскільки ефективно у луцьких ОСББ використовують кошти, які з міського бюджету виділили на співфінансування робіт та який економічний ефект мають ці роботи, перевіряли представники міської влади.

ОСББ, де здійснювалися ремонтні роботи та різноманітні енергозберігаючі заходи за рахунок співфінансування з міського бюджету, оглянули представники міської влади 13 вересня.

Першим оглянули ОСББ на вулиці Федорова, 4, де здійснений цілий комплекс робіт – утеплений фасад, на якому нанесли логотип Луцька та підписали адресу будинку, встановили ІТП та тепловий лічильник, а також ОСББ на вулиці Конякіна, 29а, де тривають роботи з утеплення дев’ятиповерхівки і встановлені тепловий лічильник та ІТП.


Компенсацію отримали з коштів Державного агентства енергоефективності. Голова правління ОСББ «Федорова 4» Георгій Давидюк розповів, що ОСББ вийшло з-під юрисдикції ЖКП №11 у квітні 2016 року, за цей період встановили індивідуальний тепловий пункт, тепловий лічильник за міською програмою безвідсоткового відшкодування кредитних коштів, повністю утеплили фасад будинку за цією ж програмою і зараз здійснюють капітальний ремонт даху за програмою 70 на 30.

За минулий опалювальний період за 370 тисяч встановили ІТП та тепловий лічильник, більше половини коштів повернуло Державне агентство з енергоефективності. За утеплення фасаду будинку та за встановлення ІТП отримали загалом мільйон гривень компенсації.


Дев’ятиповерхова будівля має площу опалення 7,8 тисячі метрів квадратних і економія становила 600 тисяч гривень. До прикладу, у січні минулого року без лічильника опалення метра квадратного у Луцьку коштувало 42,66 гривні. Так, у цьому будинку мешканці сплачували по 19 гривень, або на 52% менше (навіть без утеплення), середня температура повітря у квартирах становила 21 градус. Протягом цього літа будинок утеплили і в новому опалювальному сезоні планують досягти економії до 80% теплової енергії.


Наступним оглянули будинок на проспекті Відродження, 30, де триває ремонт покрівлі. Голова ОСББ Неоніла Слюсар повідомила, що після цього планують замінити внутрішньобудинкові мережі. Ремонту потребє також прибудинкова територія.


Радник міського голови Ігор Поліщук розповів, що цьогоріч міська влада присвятила особливу увагу співпраці з ОСББ, адже такі об’єднання є найбільш ефективним методом управління будинком, коли люди самі визначають, на що витрачати свої кошти, визначають пріоритети в роботі. Цього року підтримка ОСББ є найбільшою за всі роки, загальний обсяг фінансування відповідних міських програм становило 13 мільйонів гривень і це, на його думку, найкраща агітація за створення ОСББ. За результатами освоєння коштів можна побачити, що лучани ремонтують покрівлі, встановлюють ІТП, міняють внутрішньо будинкові мережі, утеплюють будинки і вже помітний економічний ефект від цього.

Кошти, які люди витрачають на співфінансування для покращення будинків, окуплюються шляхом економії оплати за енергоносії. Наступного року планують збільшити фінансування цих програм та активно співпрацюватимуть з ОСББ. Нині систематично відбуваються зустрічі з головами ОСББ, де порушують питання, які турбують мешканців, і якщо виникає критична необхідність, програми дофінансовують. З його слів, міськрада працюватиме у напрямку, аби у Луцьку більше будинків створювали ОСББ – допомагатимуть фінансово та організаційно.


Останнім оглянули ОСББ у мікрорайоні Вересневе, на вулиці Цукровій, 1. Тут облаштували шатровий дах, зробили водовідведення тощо. Наступного року такі ж роботи здійснюватимуть у сусідньому будинку за програмою співфінансування 70 на 30.


Перший заступник міського голови Григорій Недопад розповів, що після того, як ОСББ замовляє проекти, проводять експертизу, комісія ЖКГ оцінює це і за можливістю виділяють кошти на співфінансування у рамках міських програм. Загалом 54 ОСББ цьогоріч отримали кошти за програмою відшкодування відсотків та за програмою 70 на 30. У травні ухвалювали рішення про те, що кошти виділятимуть лише на ремонт дахів, а наступного року виділятимуть кошти на ремонт внутрішньо будинкових мереж, але у підсумку все ж вирішили цьогоріч закрити питання не лише дахів, а й мереж. Практично усі пропозиції від ОСББ були повністю забезпечені.

Він зауважив, що під час огляду будинків перевіряли, чи справді кошти міського бюджету освоюються якісно, тож роботи оглядають максимально прискіпливо.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Давид Показати IP 13 Вересня 2017 17:21
Давидюк зробив один будинок і піариться ним, а всі інші - 20 будинків під його керівництвом, линяють на бабки в його карман!
Лучанка до Давид Показати IP 13 Вересня 2017 22:30
А я всім задоволена. Живу на Кравчука 11Б. І будинок в нас гарний, і двір. Бачимо, куди гроші наші йдуть, а не так, як в ЖЕКу.
Оля Показати IP 14 Вересня 2017 09:26
Я знімаю квартиру на федорова 4 і повина платити за утеплення будинку скажіть будь ласка хто має платити квартиранти чи хазяї
Лучанка Показати IP 8 Листопада 2017 12:32
Перевірте куди діваються кошти на бульварі Дружби Народів 2а . Бо "пані" Левицька вимагає з жителів кошти не за призначенням , а на власне будівництво
Оксана Показати IP 24 Листопада 2017 11:16
Давидюк обманює, те що він піариться на Конякіна 29А це не означає що там проводять якісні ремонтні роботи, утеплювали будинок в дощ і тепер у квартирах грибок я сама там живу тому знаю що пишу . Ми платимо шалені гроші, а послуги ніякі, тепловий пункт сам вимикається, опалення нема, за що платимо гроші невідомо, напевно ділиться з нашою владою коштами . Ви кажете 70на 30 та це брехня,мешканці будинку 100% оплачуть усі послуги, а те що виділяє держава ділять між собою . Ні в якому разі не беріть цього голову ОСББ що б він керував вашим будинком

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus