USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

У Луцьку під час дослідження нововідкритих крипт костелу XV століття знайшли полив’яні кахлі та керамічні вироби

27 Листопада 2023 14:11
У нововідкритих криптах першого у Луцьку римо-католицького Кафедрального собору Святої Трійці XV століття офіційно завершили дослідження.

Як розповів Суспільному керівник Волинської археологічної експедиції Віктор Баюк, археологи розчистили вхід, дві більших та одну меншу кімнати, які за попередніми висновками науковців є завівтарними криптами костелу.

Зі слів археолога, знайдена цегляна кладка вказує на те, що час заснування костелу – середина XV століття.

«Це так звана готична кладка, тобто чергування цеглин, які покладені прямо і на ребро, і з дуже товстим шаром вапнякового розчину. Це найдавніші елементи в цій споруді. Пізніші переходять до елементів XVI століття. І ще пізніше домуровано в новітній час», – зазначив Віктор Баюк.
Під час досліджень знайшли полив’яні кахлі, скляні посудини та керамічні вироби періоду XVI-XVIII століть. В одній із кімнат були кістки в перемішку з ґрунтом та цеглою.

Крипту використовували для індивідуальних поховань.
Читати ще: На Волині археологи знайшли керамічного вершника орієнтовно 16-17 століття

Чи є документи про те, хто був похований у костелі, історикам та священникам невідомо, каже вікарій Роман Власюк. «Тут наперше ховали тих людей, які в суспільному публічному просторі чи діяльністю заслужили собі на таке місце поховання».

«Археологічні дослідження тривали протягом п’яти місяці. Здійснила їх Волинська археологічна експедиція», – розповів керівник Віктор Баюк.

Кафедральний собор Святої Трійці збудований в межах Окольного замку луцьким єпископом Юрієм Фальчевським у 1545-1552 роках на місці попереднього дерев’яного храму, який розібрали після великої пожежі 1781 року. Об’єкт був величною спорудою у пізньосередньовічному Луцьку та мав титул «Матері костелів».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus