USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Луцьку погодили ідею будівництва каплиці на вулиці Лесі Українки

20 Жовтня 2015 18:18
Архітектурна рада Луцької міської ради вирішила погодити будівництво каплиці на місці колишнього костелу тринітаріїв, де згодом була каплиця Іверської Божої Матері, спорудженої напередодні приїзду царя Олександра ІІІ в 1894 році.

Про це стало відомо під час засідання постійній комісії Луцької міської ради з питань міжнародного співробітництва, інформаційної політики, молоді, спорту та туризму 16 жовтня.

Так, на сторінці міського голови Миколи Романюка у мережі Фейсбук з’явилося змонтоване фото скверу на вулиці Лесі Українки, поруч з військовим госпіталем, де може бути споруджена капличка.
Як розповів головний художник міста, заступник начальника управління архітектури Ярослав Матвіїв, до міської ради звернулася єпархія УПЦ КП з проханням збудувати на тому місці каплицю.
«Ми це питання розглядали на архітектурній раді, яка ухвалила рішення : 1) погодити ідею будівництва каплиці; 2) провести археологічне дослідження і подальше проектування проводити на основі археологічного дослідження. Ми відправили це звернення владиці Михаїлу, щоб він організував археологічне дослідження цієї території», - поінформував він.

Натомість луцькі краєзнавці вкрай негативно оцінили таке будівництво. Члени експертної робочої групи з питань збереження і розвитку історичного середовища міста Луцька при постійній комісії Луцької міської ради з питань міжнародного співробітництва, інформаційної політики, молоді, спорту та туризму вважають це будівництво недоцільним.

«На місці, де планується будівництво, свого часу розташовувався комплекс монастиря отців-тринітаріїв. І нині костел архангела Михаїла й апостола Павла перебувають під охороною держави (Ох.№81-Н), хоч і використовуються військовим шпиталем.

Тринітарії, які займалися благородною справою – викупом полонених з полону, - прибули до Луцька у 1717 році. Використавши на той час уніатську церкву святого Михаїла, протягом 1718-1729 років вони збудували свій монастирський комплекс. Останній складався з головного корпусу та двох флігелів, що утворювали літеру «П». З четвертої сторони ці споруди замикалися костелом, який не зберігся. Монастир мав свій колегіум (школу). Відоме найдавніше збережене зображення Луцька – на іконі святого Ігнатія – також походить з цього монастиря. Монастир залишався діючим до 1849 року. У 1860-х роках його використовували як в’язницю для польських повстанців. Влітку 1869 році тринітарський костел розібрали, а монастир переробили у стилі класицизму. Того ж 1869 року його приміщення передали окружному суду.
Навесні 1894-го працівники суду власним коштом на місці зруйнованого костелу за 23 дні побудували каплицю Іверської Божої Матері - за проектом архітектора Г. Артинова, напередодні приїзду царя Олександра ІІІ, який мав привезти цю ікону. Проіснувала каплиця до 1961 року і була демонтована радянською владою.

Кілька років тому під час прокладання бруківки відкрилися фундаменти колишнього тринітарського костелу і, ймовірно, його підземний комплекс .

Будівництво нової церкви (а не «відновлення» каплички) на місці унікальної пам’ятки Луцька завдасть невідновлюваної шкоди архітектурній домінанті монастиря, самій пам’ятці і порушить «Європейську конвенцію про охорону археологічної спадщини», ратифіковану ВР України 10.12.2003 року.

Варто також зазначити, що, згідно з Генеральним планом розвитку Луцького історико-культурного заповідника, складеному Українським регіональним науково-реставраційним інститутом «Укрзахідпроектреставрація» у 2005-2006 роках (керівник – Роман Могитич), ця територія входить до Луцького заповідника.
У 1913 році у внутрішньому дворі будинку суду урочисто відкрили також пам’ятник «царю-миротворцю» Олександру ІІІ. Сподіваємося, що у нинішньої луцької влади не виникне бажання і його «відновити», - йдеться у зверненні краєзнавців.

Відтак, краєзнавці вважають, що сьогодні місто Луцьк має достатню кількість релігійних споруд, які задовольняють рівень релігійних та інших духовних благ лучан. А на вказаній ділянці варто зберегти сквер.
Крім того, варто забезпечити оглядовість пам’ятки національного значення - монастиря тринітаріїв і винести смітники з його охоронної зони. Натомість доцільніше було б, кажуть краєзнавці, відновити історичну, провести повномасштабні археологічні дослідження та реконструювати залишки костелу тринітарів і його підземної частини.


До слова, ці позиції члени експертної ради підписали публічно. З-поміж підписантів: Олег Виноградов, Лариса Годик-Понєдєльник, Олексій Златогорський, Олександр Котис, Ігор Левчук, Юрій Лініченко, Оксана Сущук.

Зрештою, цей висновок вирішили направити Луцькому міському голові, поки ще немає жодного проекту згаданої каплички.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 20
Вже дістало Показати IP 20 Жовтня 2015 18:24
Тих каплиць по місту вже як аптек і барів.....
Анонім до Вже дістало Показати IP 20 Жовтня 2015 19:12
Попробуй теперь опровергнуть слова В.И. Ульянова (Ленина): "Религия - это опиум для народа". Естественно, учти при этом то, что количество открываемых церквей пропорционально падению уровня жизни населения.
Анонім Показати IP 20 Жовтня 2015 18:31
Не забудьте построить возле этой церквушки и приют для бездомных. Ибо подписание официальным Киевом соглашения об ассоциации Украины и ЕС дало полякам возможность официально претендовать на свою собственность, находящуюся на территории Западной Украины. «Реституция Кресов» уверяет, что даже если украинские суды на данные запросы ответят отказом, то суды Страсбурга и США наверняка удовлетворят ходатайства поляков. По предварительным подсчётам организации, на западноукраинские земли могут претендовать около 100 000 граждан Польши. А вы, если мне память не отшибло, до 1939 года принадлежали Польше, т.е. это и вас касается.
123 до Анонім Показати IP 20 Жовтня 2015 19:15
Лапотник, ознакомся с процедурой реституции в, например, Эстонии. Когда трезвый.
Анонім до 123 Показати IP 20 Жовтня 2015 20:53
Извини, имеется огромная разница между Эстонией и Украиной, пардон вашей областью, в данном вопросе. В Эстонии реституция происходила между гражданами одной и той же страны (причем, в этом случае под реституцию подпадали единицы, проживающие на землях тех, кого репрессировали в сталинские времена), а в вашем случае - между гражданами различных стран, а количество подпадающих под реституцию весьма заметно.
303 Показати IP 20 Жовтня 2015 18:56
Людям треба парки а не каплицi!
Голос Показати IP 20 Жовтня 2015 19:52
Люди останні гроші віддають попам, недоідаючи, а вони будують то Храми, які майже пустують, то каплиці. Подивіться на ціни в Михаіла за похорон, вінчання, хрестини, панахиду і т. д. Будуйте душі людські, якщо вмієте і можете.
до краєзнавців Показати IP 20 Жовтня 2015 21:48
Напередодні 1894р. і 1890р. Дві великі різниці. “Краєзнавці” Розберіться з датами, Олександра ІІІ був в Луцьку 27 серпня 1890р. Ікона Іверської Божої Матері, Дзвони, 3000 рублів від імператора на ремонт церкви Чеснокрестного Братства, плюс міська гулянка в честь приїзду царя плюс ділянка залізниці з Ківерців до Луцька з залізничною станцією… для міста Всього за один приїзд імператора! “’Сподіваємося, що у нинішньої луцької влади не виникне бажання і його відновити”’ – якщо бути справедливим то пам’ятний знак Царю-Миротворцю поставив би крапку на цій сторінці історії міста.
Кріс Показати IP 21 Жовтня 2015 08:13
Катимся к полному мракобесию. Очередной поповский магазин магических услуг. Пол Луцка міськрада продала попам. Скоро в каждом дворе попи настроят свои шопы.
Рыба Показати IP 21 Жовтня 2015 09:08
Обязательно крестите своего ребенка. Заставляйте свое дитя ходить с вами в церковь, пугайте его богом, который непременно покарает за любой проступок. Не молился перед сном - бог накажет. Тянешь ручонки к варенью - бог накажет. Не слушаешься старших - бог накажет. Читаешь книги, коих нет в школьной программе - бог накажет. Имеешь собственное мнение - бог накажет. Накажет, накажет, накажет, бог накажет!
2015 до Рыба Показати IP 21 Жовтня 2015 10:22
...Союз нерушимый республик свободных.... " З цього починалося в 2014 році в Донецьку та Луганську!
Роман Показати IP 21 Жовтня 2015 09:33
досить мракобісних споруд. Якщо збудують - буде місце де справити нужду.
777 до Роман Показати IP 21 Жовтня 2015 10:17
Пам"ятай, що Господь поругаєм не буває!!!
Роман до 777 Показати IP 21 Жовтня 2015 12:32
господа взагалі немає.
Рыба до Роман Показати IP 21 Жовтня 2015 14:39
Ай Ромка молодца!
Рыба до 777 Показати IP 21 Жовтня 2015 15:27
Отозвалась раба божья
Православна християн Показати IP 21 Жовтня 2015 10:15
Згідна в тому, що сьогодні надзвичайно актуально будувати українські людські душі, але не за допомогою реставрації прокатолицьких монастирів.
Славік до Православна християн Показати IP 21 Жовтня 2015 12:36
100%
Роман до Православна християн Показати IP 21 Жовтня 2015 13:20
будувати душі це те саме що будувати повітряні замки. Досить нести брєд. розкрийте очі.
ВОВК Показати IP 21 Жовтня 2015 17:59
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus