USD 39.62 39.95
  • USD 39.62 39.95
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

У Луцьку помолилися за живих і загиблих героїв

12 Грудня 2014 13:21
Молитвою і покладанням квітів вшанували пам’ять загиблих героїв-ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС. Серед живих на Волині лишилося більше 2 тисяч ліквідаторів, втім, щороку їх стає все менше.

Відзначення Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС відбулося 12-го грудня у Луцьку.

Після панахиди священнослужитель звернувся до присутніх з напутнім словом.

«Ця подія сколихнула весь світ й забрала від нас багато близьких. Поминаючи їх, ми підтверджуємо, що для нас вони живі у Царстві небеснім, адже віддали своє життя за ближніх. Вони для нас великі люди й пам’ять про них не дасть нам забути минулого. В цей час, коли в державі немає миру, пам’ять про ліквідаторів надихає нас у боротьбі зі злом за незалежність України», - наголосив духівник.

Не зі слів про патріотизм знає Петро Сватко, який, каже, був у самому пеклі. Чоловік пригадує, що коли їхали ліквідовувати наслідки аварії, то він не знав про небезпеку, яка може загрожувати здоров’ю, втім, запевняє, що якби і знав – теж поїхав. Українці незламні духом.
«Подивіться, на даний час українці їдуть добровольцями на схід і так ми тоді - нам сказали, і ми пішли. Ми тоді не знали про наслідки, хоча були деякі хлопці, які звільнилися з МНС, але ми пішли. От уже через 20 років після того у нас почали «вилазити» болячки. Втім, навіть, якби я тоді знав про наслідки - все-одно пішов би, треба було ж комусь йти», - розповідає ліквідатор.
Хоча на державному рівні пам’ятні дати відзначаються, втім, ліквідаторам доводиться відстоювати своє право на пільги у судах.

«Найбільші проблеми ліквідаторів - пенсійне забезпечення, лікування, забезпечення житлом і над цим зараз працює наша організація. Окрім того, частину пільг доводиться відстоювати у судах, бо іншого шляу немає. На сьогодні із 3.5 тисячі ліквідаторів на Волині лишилося в живих - 2.3 тисячі, а по Україні із одного мільйона - менше трьохсот тисяч», - розповідає голова Волинської організації Всеукраїнської ГО інвалідів «Союз Чорнобиль України» Ростислав Кухтей.
Після спільної молитви й покладання квітів, учасники зібрання пішли до могили героя «Небесної сотні» Василя Мойсея, пам’ятного знаку воїнам-інтернаціоналістам та до меморіальної дошки ліквідатору Анатолію Грищенку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus