USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.50
  • PLN 9.71 9.93

У Луцьку презентували учасників «Поліського літа з фольклором»

21 Серпня 2016 14:47
Представники Грузії називають Україну другою батьківщиною, артисти з Волновахи у Луцьку знайшли райський куточок, а гості з Кореї вважають фестиваль можливістю для обміну емоціями і дружбою: учасники «Поліського літа з фольклором» презентували свої колективи у Луцьку.

Про це йшлося під час прес-конференції з нагоди відкриття фестивалю «Поліське літо з фольклором» 21 серпня.

Востаннє фестиваль відбувався у Луцьку в 2012 році, а у 2014, у зв’язку з російською агресією фестиваль одностайно вирішили не проводити. Про це розповів голова оргкомітету Юрій Войнаровський. Після чотирирічної перерви «Поліське літо з фольклором» повертається у Луцьк завдяки підтримці Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», Волинської обласної ради та Луцької міськради. З 1994 року організатором фестивалю виступає Палац культури міста Луцька.

Цьогоріч у фестивалі беруть участь колективи з Грузії, Ізраїлю, Північного Кіпру, Південної Кореї, Тайваню, Польщі, Білорусі та України. Фестиваль розпочнуть сьогодні з урочистого богослужіння, після якого учасники пройдуть ходою від Театрального майдану до Луцького замку, де відбудеться офіційне відкриття. Серед учасників – 7 зарубіжних та 21 колектив з України, 15 колективами буде представлена Волинь.


Заступник голови правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Лариса Тарасюк зазначила, що цей фестиваль є родзинкою міста. На фестиваль, у якому можна відкрити для себе колективи з незнайомих країн, дуже чекають волиняни. Фестиваль є майданчиком для волинських колективів, для того, щоб творчо себе представити. Фонд протягом п’яти років має окрему програму «Культура і духовність», підтримував відомий фестиваль «Стравінський та Україна», а цьогоріч вперше підтримує «Поліське літо з фольклором». У фонді розуміють, що питання культури є важливим, а українська спадщина потрібна дітям, які виховуються сьогодні. Українці співають і коли їм весело, і коли їм сумно, тож лучанам буде приємно побачити колективи з різних країн.


Під час прес-конференції керівники іноземних делегацій розповіли про перші враження від Волині. Так, колектив з Ізраїлю вилетів з Тель-Авіву літаком, який вийшов з ладу, тож їм довелося повертатися. Пересівши на інший літак, колектив знову потрапив у неприємну історію – у літака відлетіло шасі, трапився невеликий вибух, а в Україні літак не змогли прийняти через дощі, учасникам колективу довелося 2,5 години пролетіти в аварійному літаку. На щастя, їм усе ж вдалося потрапити в Україну, попри те, що з 33 членів колективу 7 осіб зійшли з літака в Ізраїлі через стрес. Делегація з 26 учасників прибула у Луцьк.


Містком між Луцьком та містом-партнером Волновахою стане під час фестивалю колектив з Донеччини. Зі слів представників колективу, юні артисти у Луцьку потрапили у райський куточок після доволі неспокійного рідного міста, де часто чутно звуки вибухів. Колектив займається фольклористичним пошуком пісень, танців та обрядів і відроджує їх. Діти завжди виступають в найгарячіших точках для воїнів АТО. Донбас – це Україна, а усі ми – єдина родина, - наголошують представники колективу з Волновахи. 23 учасники колективу у рамках фестивалю продемонструють лучанам місцевий весільний обряд.


Представники колективу з Тайваню зазначали, що важливо комунікувати один з одним під час таких міжнародних фестивалів, пізнавати інші країни. Керівник колективу, освітянин за фахом, професор університету, зауважив, що розуміє важливість навчання молоді у наш час і дбає про те, аби вона долучалася до міжнародної співпраці заради добра для усього світу, наголошуючи, «світ – це ми».


Представник корейського колективу Лі Йонг Со зазначив, що йому приємно вперше з танцювальним колективом відвідати Україну, і він вважає, що це не просто фестиваль, а можливість обміну культурами, емоціями та дружбою.


Гарним містом з привітними людьми назвав Луцьк керівник колективу з Північного Кіпру Едіп Барбарос.


Вперше у Луцьк прибув колектив з Запоріжжя. Керівник колективу Наталія Воронцова зізналася, що вражена Волинською землею, відвідавши вчора День міста у Луцьку. У студії «Весняночка» займаються приблизно 300 дітей, колектив брав участь в українських та міжнародних фестивалях. У Луцьку традиційні народні танці презентуватимуть 31 представник колективу.

Єдиним представником Республіки Білорусь став баяніст Михайло Синяк. Луцьк незрячий музикант відвідує вже вдруге і сподівається, що це буде не останній виступ у нашому місті. Лучанам він побажав мирного неба.


Братніми народами назвав грузинів та українців керівник колективу з Батумі (Грузія) Іраклій Шапатава. З його слів, Україна є наче другою батьківщиною для грузинів, адже тут вони відчувають себе комфортно та добре.


Українську національну меншість Польщі презентуватиме під час фестивалю колектив з міста Венгожево. Керівник колективу «Черемош» Володимир Денека розповів, що у Польщі він організовує міжнародний фестиваль національних меншин. Він запрошував волинян відвідати північну Польщу – край озер, де живуть нащадки українців, свого часу «добровільно-примусово» переселених. Де живуть українці, народжується танець та українська культура, - переконаний Володимир Денека.


Під час прес-конференції презентували ексклюзивний цьогорічний сувенір 14-го фестивалю «Поліське літо з фольклором» від майстрині Жанни Миляшкевич. Вона розповіла, що виріб символізує енергію Волині та Полісся (крила буслів). Згори сяє сонце Європи, але фундаментом є Луцький замок, також у символічному виробі використаний трипільський знак сонця.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Хлоп Показати IP 21 Серпня 2016 20:34
Запросити делегацію невизнаного Північного Кіпру на Волинь могли тільки дол***тли, що мають у своїй країні такий самий Крим та Донбас. Яскравий приклад невилікованого д**ілізму.
55 до Хлоп Показати IP 21 Серпня 2016 21:04
Це ми так з Туреччиною дружимо. Але взагалі дивно, бо все таки це все робиться під егідою CIOFF, і там дають згоду чи заборону.
нострадамус до Хлоп Показати IP 22 Серпня 2016 20:56
добре, що не запросили з Північної Кореї...
Ліля Показати IP 22 Серпня 2016 07:10
1) А для чого урочисте богослужіння?!!! Мене б образило, якби мені довелося брати участь в якомусь чужому для мене релігійному заході. 2) "сяє сонце Європи" ... Ноу коментс
Андрій до Ліля Показати IP 22 Серпня 2016 14:52
От так і можна не питати, з якого ви патріархату. Майже всюди у світі відвідування чужого храму свідчить про повагу до місцевої віри, звичаїв, народу. Мільйони туристів відвідують буддистські храми, католицькі церкви - і нічого. а у вас...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus