USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку презентували виставку дзвонів

5 Січня 2015 19:00
«Дзвони б’ють – благу вість несуть» - саме під таким гаслом відбулась виставка різноманітних дзвонів та дзвоників у Музеї історії Луцького братства.

Відкриття різдвяної виставкової експозиції сувенірних дзвоників з колекції знаної волинської дзвонарки Галини Марчук відбулося сьогодні, 5 січня.

Зі слів організаторів експозиції, всього до уваги гостей презентували 150 унікальних дзвоників. Більшість з них примандрували в колекцію з різних куточків України, але чималенька компанія маленьких «голосистих» прибула з Польщі, Білорусі, Росії, Чорногорії, Єрусалиму, Австралії, Туреччини, Америки і Канади.
У кожного дзвоника Галини Марчук – власна історія. У центрі виставки - дзвоник «Благовіст Волині», складна архітектоніка якого включає мури Луцького Любартового замку. Цей керамічний витвір – один з десяти, виготовлених луцьким гончаром Миколою Шавулою в 2012 році спеціально до міжнародної виставки сувенірних дзвоників «Спадок віків» у Луцьку.
Особисто від майстрині художньої кераміки Жанни Миляшкевич колекціонерка отримала в дар керамічний дзвіночок у вигляді привабливої україночки у вінку, з косою до п’ят та маково-волошковим букетом в руках. У цьому дзвіночку втілений портрет пані Жанни – знаної керамістки і володарки найдовшої коси на Волині.
Учасник фольклорного колективу із Англії під час фестивалю «Поліське літо з фолькльором – 2009» після хвилинної бесіди на жестах поділився з Галиною Марчук кругленьким бубонцем, який дивовижно схожий на археологічні бубонці з Волині. Пані Галина вміє переконувати!
В рамках виставки презентували четвертий випуск наукового збірника «Дзвони в історії і культурі народів світу». Завдяки цій книзі знавці обмінятись думками про сакральність дзвонів, що здавна вважались медіумами між повсякденним та духовним.


Учениця волинської дзвонарки Галини Марчук
Дзвоник у формі янгола
Стародавні дзвоники
Дзвоник у формі котика
Солом'яні дзвоники-декорації
Сільський голова Жидичина Олег Данкевич
Дзвоник у вигляді символа Нового Року, подарований луцьким гончаром Миколою Шавулою до колекції Галини Марчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Штефан, Луцьк Показати IP 5 Січня 2015 21:47
Це дуже добре
Лучанка Показати IP 5 Січня 2015 23:33
Виставка дуже цікава. Дякуємо. Виставлено більше 150 дзвоників.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus