USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.85
  • PLN 9.72 9.90

У Луцьку спрямують не менш як 500 млн із бюджету громади на закупівлі для армії

29 Листопада 2023 10:22
На сесії Луцької міської ради 29 листопада депутати розглянули проєкт рішення про окремі питання формування проєкту бюджету Луцької міської територіальної громади на 2024 рік.

Як інформував Луцький міський голова Ігор Поліщук, відповідно до цього проєкту рішення, запропоновано передбачити не менш як 500 млн грн на закупівлю необхідної техніки військовослужбовцям і не менше ніж 20 млн грн на будівництво ветеранського хабу.

Директорка департаменту фінансів та бюджету Лілія Єлова повідомила, що в проєкті запропоновано, зокрема, заборонити проведення капітальних коштовних робіт, обмежити здійснення непершочергових видатків, а також не менш як 50 млн грн вільних залишків спрямувати на ремонт укриттів.

Один із співавторів проєкту рішення, волонтер Сергій Рижков наголосив, звертаючись до обранців громади: «Я впевнений, що всі депутати нас підтримують... Будь ласка, прошу вас не витрачати гроші з бюджету на інші потреби наприкінці року. Наступний рік буде дуже важкий».

Читати ще: Волинські громади вимагають не забирати військовий ПДФО, аби не позбавляти їх можливості допомагати армії та місцевим жителям

Військовослужбовець і депутат Волиньради Андрій Козюра акцентував, що війна не завершилася, вона триває і буде довгою. Він запропонував передбачити на наступний рік у бюджеті громади не менш як 1,5 млрд грн на закупівлю техніки для армії і не менш як 40 млн грн на ветеранських хаб. Також додав, що на його думку, поточні роботи мають виконуватися в місті там, де потребують благоустрою воїни, які пересуваються на візках.

Луцький міський голова Ігор Поліщук нагадав, що, відповідно до дослідження Forbes, місто за витратами на ЗСУ серед інших обласних центрів посіло шосте місто, водночас отримавши найменше військового ПДФО. Попереду – тільки міста-мільйонники.

Також Луцьк посів третє місце з кінця за витратами на благоустрій.

Читати ще: Луцьк – серед міст з найбільшими витратами на ЗСУ та найменшими на бруківку

«Наше місто – одне з тих, які витратили найменше на благоустрій. Згідно з цим проєктом рішення, ми відмовляємося від будь-яких капітальних ремонтів. Це було прописано давно», – наголосив мер.

Директорка департаменту фінансів та бюджету Лілія Єлова звернула увагу, що 1,5 млрд грн, які запропонував виділити з бюджету громади на армію Андрій Козюра, фізично не можна передбачити, адже 55% бюджету громади становлять захищені видатки, як-от утримання всіх закладів, зокрема шкіл, садків, лікарень, сплата енергоносіїв, розчистка вулиць, інші обов’язкові видатки тощо.

«1,5 млрд грн. Їх немає з чого передбачити. Фізично не можна передбачити таку суму. Суму залишків ми будемо бачити наступного року… Сума на рахунку бюджету не стала. Вона змінюється щодня, по мірі проведення видатків», – наголосила Лілія Єлова.

Ігор Поліщук додав, що, відповідно до пункту першого проєкту рішення, всі вільні залишки передбачено спрямувати на закупівлю ЗСУ.

«Ця сума може бути навіть більшою ніж 1,5 млрд грн. Суму залишків ми побачимо 15 січня. Я з повагою і вдячністю до військовослужбовців, пропоную проголосувати за проєкт рішення в першочерговому вигляді. Всі вільні залишки, окрім обов’язковим платежів, спрямовуємо на закупівлю армії. Можливо, ми матимемо перевиконання і його теж спрямуємо на ЗСУ», – сказав міський голова.

Депутатка Юлія Дацюк нагадала, що на будівництво ветеранського хабу хочуть залучити грантові кошти чи кошти інвесторів, тому й було запропоновано спершу передбачити на нього саме 20 млн грн. Але під час голосування депутати внесли зміни й передбачили на будівництво ветеранського хабу 50 млн грн.

Також обранці громади вирішили підтримати пропозицію, аби проконсультуватися з громадськістю, передбачаючи видатки з бюджету на ЗСУ.

Урешті депутати підтримали проєкт рішення на голосуванні.

Було вирішено установити, що сума коштів, що буде виділена з бюджету громади на закупівлю дронів, тепловізорів, старлініків, зарядних станцій, оптичних прицілів тощо становитиме не менше 500 млн грн (частина в бюджеті на 2024 рік, частина – під час розподілу вільних залишків).

Установити, що після оплати коштів освітньої субвенції, енергоносіїв, видатків на цивільний захист та зобов'язань Луцької міської ради у міжнародних проектах, решта вільних залишків буде спрямована на підтримку ЗСУ.

Установити, що у 2024 році вільні залишки коштів та залишки коштів спеціального фонду бюджету громади (крім власних надходжень бюджетних установ та субвенцій з інших бюджетів), які утворилися на кінець бюджетного періоду, спрямовуються на фінансування та підтримку Збройних Сил України, національну безпеку і оборону, заходи з організації та діяльності територіальної оборони та мобілізаційної підготовки, здійснення заходів цивільного захисту та правового режиму воєнного стану, проектування, будівництво, ремонт захисних споруд цивільного захисту (сховищ, протирадіаційних укриттів), споруд подвійного призначення та облаштування приміщень, які плануються до використання для укриття населення, будівництво фортифікаційних споруд, оплату праці працівників бюджетних установ, нарахування на заробітну плату, придбання медикаментів та перев'язувальних матеріалів, забезпечення продуктами харчування, оплату комунальних послуг та енергоносіїв, обслуговування та погашення місцевого боргу, соціальне забезпечення, платежі, пов'язані з виконанням гарантійних зобов'язань міської територіальної громади.

Заборонити на 2024 рік проведення коштовних капітальних ремонтів доріг, окрім аварійно-відновлювальних.

При розподілі вільних залишків передбачити не менше 50 млн грн на ремонт укриттів в громаді.

При формуванні бюджету на 2024 рік передбачити не менше 50 млн грн на створення ветеранського хабу.

У 2024 році двічі провести бюджет участі (один раз в півріччя) з загальним бюджетом у 10 млн грн.

Обмежити здійснення непершочергових видатків та встановити такі пріоритетні напрямки здійснення видатків з бюджету Луцької міської територіальної громади на:

- Підтримку Збройних Сил України, національну безпеку та оборону, територіальну оборону та здійснення заходів правового режиму воєнного стану.

- Ліквідацію наслідків збройної агресії, проведення відновлювальних робіт на об’єктах інфраструктури Луцької міської територіальної громади.

- Створення та використання матеріальних резервів для запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

- Об’єкти критичної інфраструктури, підготовку до опалювального сезону, підготовку об’єктів укриття.

Провести консультації з громадськістю по проєкту рішення міської ради «Про бюджет Луцької міської територіальної громади на 2024 рік».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
. Показати IP 29 Листопада 2023 11:12
На яких фронтах служить Козюра? У Волинських лісах смажить шашлички .
Александр - 1 Показати IP 29 Листопада 2023 15:29
Так. На дрони треба. Але місто повинно жити. Якщо сьогодні не думати про завтра - завтра буде кепсько.. Десь є та "золота середина". Всі фінансові рішення треба приймати збалансовано.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus