USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

У Луцьку триває мистецька виставка «Родинні традиції» батька й сина

22 Лютого 2017 21:18
В Арт-галереї луцького ЦУМу експонується особлива виставка з промовистою назвою «Родинні традиції». На суд глядачів свої творчі роботи винесли батько й син Жупанюки – Володимир і Ярослав. Виставка відбувається в рамках програми «Культура і духовність» Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», повідомляє прес-служба Фонду.

Володимир Жупанюк – відомий український художник, майстерний графік, аквареліст, живописець-пейзажист та автор серії іконописних робіт. Цікаво, що Володимир Григорович – економіст за фахом. Проте, зізнається, лише завдяки повсякденній праці над собою йому вдалося стати самобутнім художником.

«Коли тільки почав малювати, то один художник дорікнув мені, що я не професіонал. Тоді я поставив собі за мету, що за десять років наші картини на виставці висітимуть поряд. Минуло небагато часу, як це сталося», – каже Жупанюк-старший.

І тепер самобутні полотна художника високо оцінюють професіонали. За словами заслуженого працівника культури України, мистецтвознавця Зої Навроцької, у Володимира Жупанюка можна повчитися любові до творчості.

«Його мистецтво – людинолюбне, гуманістичне, повернене до людини. Володимир намагається не лише зафіксувати у часі й просторі світ старосвітської України, а ставить перед собою дуже складні мистецькі завдання. Радію, що в нього є достойний спадкоємець. Ярослав – не просто носій батькової крові, а носій його ідей, який іде творчим шляхом із досвідом навчального закладу», – зазначила Зоя Навроцька.

У Ярослава Жупанюка – диплом Інституту мистецтв Волинського державного університету імені Лесі Українки. Хоча після школи Ярослав став студентом Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені Карпенка-Карого. Коли зрозумів, що акторство – не його покликання, залишив навчання. Першу картину написав у 27 років.

«Ми з татом ніби й різні в техніці виконання, але маємо однакове бачення свого краю. Дуже любимо Волинь, її краєвиди. Мені імпонує, коли за моїми пейзажами вгадують Україну. Кольори її природи – як пісня, як рушничок», – підкреслює Жупанюк-молодший.

Ярослав переконався: у житті треба робити те, що любиш. І художник має думати не про гроші, а про майстерність. Тоді з часом усе стане на свої місця.

Володимир Жупанюк відверто зізнається: дуже хвилювався, готуючись до виставки. Картини підбирав три тижні.

«Я малюю вже 40 років. За цей час з-під пензля вийшли тисячі полотен. На виставці представлено 35 моїх робіт. Це – не спонтанні художні твори. Коли я беруся до роботи, то цікавлюся історією, звертаюся до науковців, музейних працівників. Інтернетом не користуюся, читаю друковані джерела, тоді малюю. На полотно йде від півроку до року праці», – ділиться секретами творчості художник.

«Володимир та Ярослав Жупанюки – відомі на Волині художники. У творчості орієнтуються на традиції класичного мистецтва, експериментуючи з різними виражальними засобами. Основний жанр – пейзаж. Жупанюки – носії традицій реалістичної школи. У пейзажах Володимир поєднує напрямки імпресіонізму та пуантилізму, Ярослав – імпресіонізму. На виставці представлені їхні найкращі роботи різних років, наприклад:«Вид старого міста при заході сонця» (1980-ті роки), «Біля старого кар’єру. Місто Клевань» (1990-ті роки), «Стара садиба» (2004 рік) та «Зимовий пейзаж» (2017 рік)», – підкреслив Дмитро Зінько, менеджер Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».

Володимир і Ярослав зазначають: для них було приємною несподіванкою, що за підтримки Фонду організували їхню виставку в стінах Арт-галереї та надали рекламно-інформаційну підтримку. Художники лише підібрали картини.

«В Арт-галереї багато простору, гарне освітлення. Добре, що в Луцьку є такий зал. Тут можна відійти від швидкого темпу сьогодення, перейти на творчу хвилю», – зазначають батько й син Жупанюки.

Ознайомитися з роботами волинських митців можна до 20 квітня 2017 року. Вхід вільний.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus