USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Мистецтво на склі: у Луцьку – малярський майстер-клас

7 Березня 2018 22:03
В Арт-галереї Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» панує творча атмосфера. Ледь не щодня тут відбуваються безплатні майстер-класи від волинських митців. І дорослі, і діти мають змогу ознайомитися з різними напрямками мистецтва та осягнути народні традиції, інформують у прес-службі Фонду.

Мистецтва малярства на склі дітей навчає народна майстриня Наталія Чубко. Хлопчики та дів­чатка захоплено працюють над іконою Божої Матері – акуратно переносять контури на скло, надають образу барв. Така робота потребує неабиякої уважності та витримки. Адже будь-який хибний рух пензлика виправити практично неможливо. Складність техніки й у тому, що картину малюють у дзеркальному відображенні.

Малярство на склі – один із давніх народних промислів, заснований на багатих мистецьких традиціях минулих віків. В Україні цей вид мистецтва поширився в другій половині XIX століття. Мало малярство на склі два напрямки: світський та релігійний. Ікони на склі, написані без дотримання церковних приписів, були пов’язані не тільки з релігією, а й із народним побутом та естетичними уподобаннями. Призначалися вони для інтер’єрів сільських хат. Нерідко такі ікони називають народною картиною на склі.

– На той час ікони були дорогими, селяни не мали змоги їх придбати. Скло в людей було, адже у той період в Україні відкривалося багато скляних фаб­рик. У селі завжди знаходилася хоча б одна людина, яка вміла малювати. Часто це був священик, – розповідає Наталія Чубко.

Художниця близько 20 років віддала розпису: малює картини на склі, здебільшого ікони, розписує посуд, скляні прикраси. Її роботи експонуються на виставках і в Україні, і за кордоном. Мистецтво малярства на склі пані Наталія передає усім охочим.

– У наш час дуже важливо доносити мистецтво до людей. Арт-галерея – саме те місце, де лучани та гості міста можуть ознайомитися з роботами майстрів. Зокрема дуже багато моїх знайомих разом із сім’ями приходять сюди на виставки. Люди цікавляться українським мистецтвом, і це не може не тішити, – каже народна майстриня з малярства на склі Наталія Чубко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus