USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

У Луцьку відкрилася виставка робіт Миколи Молчана

30 Січня 2017 19:33
Львівський художник Микола Молчан привіз до Луцька виставку картин та арт-інсталяцій із концептуальною назвою «Межа».

Відкриття експозиції відбулося 27 січня у галереї сучасного мистецтва України «Арт-кафедра», що в КРЦ «Адреналін Сіті».

Микола Молчан – представник Ужгородської та Львівської мистецьких шкіл, викладач та художник, що не боїться експериментів.

Про основні віхи творчого та життєвого шляху митця розповіла керівний партнер галереї сучасного мистецтва «Арт-кафедра» Леся Корсак, зазначивши, що у майбутнього бачить автора ще й у царині архітектури.

«Окрім того, що пан Микола працює абсолютно у різних техніках та напрямах, він ще й дуже скромна людина. Переконана, що ми ще пишатимемося ним, як Іспанія пишається своїм Гауді, адже Гауді надихався природою, а Микола Мовчан творить роботи, надихаючись людиною у всіх її проявах», – поділилася пані Леся.

Мистецтвознавець Зоя Навроцька вичерпно розповіла про всі підтексти значень та поділилася професійним поглядом щодо робіт.

«Ми проживаємо разом із митцями час, життя, переживаємо їхні емоції, доторкаємося їхніх творчих планів. Кожна виставка – відкриття для нас, а ця особливо. Заходиш у залу і занурюєшся у простір вічної класики, у досі актуальний і по-новому захопливий Ренесанс. Це те, над чим роками працювали титани класичного живопису, а пан Микола демонструє його у сучасному прояві », – розповіла пані Зоя.

Микола Мовчан прагне показати людину у розрізі, з її емоціями, пластикою, народженням, смертю і вічністю в єдиній сув’язі.

Виставка демонструє красу людського тіла, велич людського характеру у графіці, емоції та внутрішні відчуття людини у яскравій палітрі пейзажів та суперечності, конфлікти та внутрішні пошуки в тематичних інсталяціях.

Усі твори Молчана – це не застиглі експонати, це демонстрація динаміки, вічного руху в кожній окремій картині. До слова, представлено інсталяцію «Серце», всередину якого можна навіть залізти.

Митець подякував організаторам виставки та усім своїм вчителям, без яких не зміг би створити те, що творить зараз.

«Мені пощастило з викладачами, які дали не лише знання, а й свободу вираження. Завжди у роботі у мене є якесь внутрішнє відчуття. Я розумію, наприклад, що не можна виставляти разом пейзажі та арт-проекти. Втім, з іншого боку, у мене є виправдання: я хотів показати в одному залі, як треба «розминати око» і бачити колір, аби мати право в іншому залі виставити просто білий макет. Це так, наче випрошуєш у мистецтва дозвіл», - розповів автор.

За словами художника, назва виставки символізує границю поділу, розрізнення періодів в його творчості. Переважно, це спроба осягнути розумом пластичну побудову природного творіння – тіла людини. Об'єктивна дійсність домінує в кожній роботі або циклах.

«Доля дарувала Миколі геніальний талант. Талант багатоколірності, багатожанровості, мистецької щедрості… Один чоловік перед відкриттям виставки глянув на картину і побачив у ній своє село. Насправді, то було зовсім не його село, але та теплота й енергія творення провокує такі-от щирі враження і спогади», – розповів про свої враження від робіт письменник та журналіст Іван Корсак.

Художниця Галина Івашків поділилася, що після зустрічі справді творчої особистості її наповнює така радість, з якою ходить ще з тиждень, і нестримно відразу хочеться й собі сісти за мольберт і закінчити усі розпочаті роботи.

Також, виставку відвідало чимало учнів художньої школи та студентів мистецьких спеціальностей, що дало підстави подумати у майбутньому над проведенням спеціального майстер-класу для охочих від Миколи Молчана.

А всі, хто ще не встиг роздивитися межі та поділи людини, живописні пейзажі та цілком реально залізти просто у чиєсь серце, зможуть зробити це протягом двох наступних місяців, доки виставка триватиме у Луцьку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
львівянин Показати IP 31 Січня 2017 07:48
Волиняни а ви на щось самі спроможні?
Микола Перебийніс Показати IP 1 Лютого 2017 14:38
Ото художник....дядька з х....м зліпив і вже знаменітость....тьху!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus