USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Виставка графіки Миколи Шамрили: майстерність, непідвладна часу

6 Жовтня 2017 13:02
У різноманітті непересічних культурно-мистецьких подій, якими вирує сьогодні Луцьк, на особливу увагу шанувальників прекрасного заслуговує ретроспективна виставка робіт одного з найпотужніших графіків Волині, члена Національної спілки художників України Миколи Пилиповича Шамрили.

У Малій залі Галереї мистецтв ВО НСХУ представлено більше 60 різноформатних творів художника, створених у техніці лінориту.



Сьогоднішній стиль життя Миколи Пилиповича, який перебуває у поважному віці, далекий від поспіху та бучних подій. Усі організаційні турботи оформлення експозиції взяли на себе колеги художника – голова правління ВО НСХУ Володимир Марчук та фотохудожник Віктор Чухрай. Автор робіт вшанував своєю присутністю відкриття виставки та поспілкувався з колегами-мистцями, гостями презентації, журналістами. Розповів, що відвідує при нагоді живописні експозиції в місті, та сподівається все-таки бачити більше молодих відвідувачів мистецьких галерей.



Засвідчити свою глибоку шану видатному українському мистцеві, вихователю сучасної культурної еліти Волині прийшли колеги-художники, серед яких: народний художник України Тетяна Галькун, колеги по Національній спілці Світлана Костукевич, Леонід Хведчук, Петро Собко, Кость Борисюк, Оксана Ядчук-Мачинська,

а також Віталій Мельник, Віктор Чухрай. Спогадами про досвід навчання під керівництвом мудрого вчителя поділилася художниця Наталія Кумановська. Для цілого покоління волинської інтелігенції Микола Пилипович є безсумнівним зразком фаховості, чесності, монументалізму у мистецтві – рис, що становлять цінність у становленні правдивого вільного мистця в усі часи наперекір суспільним системам та життєвим перепонам.



Народився Микола Шамрила 26 червня 1937 року в м. Давид-Городок, Брестської області (Білорусь). Навчався в Вітебському художньо-графічному училищі (1957-1961), в Українському поліграфічному інституті ім. Івана Федорова (1962-1968) у викладача з фаху В.С. Овчіннікова. З 1968 року і донині мешкає у Луцьку. Працював викладачем, а згодом і завучем Луцької художньої школи. У 1976-1991 рр. Микола Пилипович – головний художник у Волинських художньо-виробничих майстернях Художнього фонду УРСР. Згодом займався педагогічною діяльністю у Луцькому педагогічному училищі, Луцькій гімназії №21. У 1972 році став членом Дантівської комісії Академії Наук СРСР. З 1987 року – член Національної спілки художників СРСР.Учасник республіканських, регіональних та міжнародних виставок у Польщі, Чехословаччині, Болгарії, Данії, Португалії, Швейцарії та Франції.

З архіву художника. М.Шамрила - справа

Художник працював у жанрах олійного живопису, акварелі, гравюри, книжкової графіки. Серед книг, проілюстрованих майстром, – збірки творів Данте, Шекспіра, а також волинських літераторів Василя Гея, Мирослава Стефанишина, Віктора Герасимчука, Віктора Лазарука. Микола Шамрила є автором графічних серій «Біль землі», «Легенди Волині», а також «Старий Луцьк» (у співпраці із В. Кирилковим) та багатьох інших.



Графічна техніка лінориту, з одного боку, пропонує художнику досить лаконічні кольорові рішення, та з іншого – концентрує вираження сенсу та емоції до філігранної точності штриха, де нема місця навіть незначній хибі. Вона вимагає від автора ґрунтовних знань технології процесу, вмінь у використанні спеціальних інструментів, а також значних фізичних зусиль. Майстерність руки мистця тут відшліфовується до виразності найтоншої лінії, штриха, точки.



Миколі Пилиповичу вдалося підкорити собі делікатний, вибагливий матеріал, досягнувши тут надзвичайної віртуозності. Його творам притаманні велична монументальність, глибина змістового наповнення та досконале знання історичного підґрунтя у темах, де мова йде про зображення архітектурних форм, відтворення особливостей країни, епохи. Прийшли до мистця і заслужене визнання, і глядацька шана.



У розмові він пригадав, як багато років тому демонстрував лучанам процес створення лінориту на Замковій площі, і як люди зацікавлено реагували на його показ.

Архівні фото

У наш час електронних носіїв багато молоді все менше користується справжніми, паперовими книгами. Тому, можливо, виникає питання: що таке екслібрис? Термін у перекладі з латини – «з книги», це оригінальний графічний знак, який ставиться власником на книгах своєї бібліотеки. Він не лише дає інформацію про власника книгозбірні, а й дає виразну художню характеристику його інтересів, таким чином, є унікальною мініатюрною розповіддю про книголюба. Для його розробки художник мав поспілкуватися із замовником та віднайти якнайвлучнішу графічну візуалізацію його особистості. Загалом Микола Пилипович зробив близько 200 оригінальних екслібрисів не лише для книголюбів України, а й з інших країн. У експозиції можна оглянути декілька таких графічних мініатюр.



Виставка творів волинського графіка Миколи Шамрили, що відкрилася для глядачів напередодні професійного свята українських мистців, триватиме ще протягом 3 тижнів. По її завершенні усі роботи будуть передані до Волинського краєзнавчого музею. У лучан, гостей міста є унікальна можливість ознайомитися с високопрофесійними творами видатного художника. Вхід вільний до Галереї мистецтв НСХУ на вул. Лесі Українки 24а.



Персональна сторінка Миколи Шамрили на сайті Галереї мистецтв.

Марія ПИЛИПЧУК

Фото події Віктора Чухрая, архівні фото – Миколи Шамрили
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Wolodymyr Показати IP 6 Жовтня 2017 14:23
Відмінна стаття про непересічну подію...
Лучанка Показати IP 7 Жовтня 2017 01:38
наші художники супер, шкода що їх такі не пітримують а возять усяке г*мно чуже
сергій Показати IP 8 Жовтня 2017 11:24
Молодці що шануєте старше покоління художників. Дякую!!!!
Андрій Показати IP 13 Жовтня 2017 18:08
Це історія нашого Луцька, рівень його культури а не прізвища депутатів, мерів та ба?иг

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus