USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку вшанували українських захисників різних часів

14 Жовтня 2015 08:00
У Волинському краєзнавчому музеї презентували тематичну виставку під назвою«Українська армія – захисник свого народу!», приуроченої до Дня Захисника, який Україна святкує 14 жовтня.

Відкритя експозиції відбулось учора, 13 жовтня.

Виставку, на якій представлена історія військових формацій УНР, ОУН – УПА і Збройних сил України в АТО створили на основі матеріалів з фондів Волинського краєзнавчого музею.

Відвідувачі заходу змогли простежити нелегку, але звитяжну боротьбу, українських військових впродовж останнього сторіччя за незалежність України та відстоювання її територіальної цілісності. Зокрема, тут представлена зброя і боєприпаси часів Української революції (1917 – 1921 років), Другої світової війни (1939 – 1945 років.), а також ті, які використовуються нині ЗС України в АТО (2014 – 2015 роки). А саме – кавалерійська шабля, штики, гвинтівки «Маузер» та «Манліхер», пістолети «Сміт & Вессон», «Наган», «Штейр», «Ортікс», «Вальтер», ручна граната Ф–1, кулемет «Максим», міномет часів Другої світової війни, снаряд від танку «Т–64» та інше.
Експозиція увібрала у себе й символіку української армії, починаючи від Українських Січових Стрільців. Подана на виставці і символіка Української держави, зокрема військові прапори гетьманату Петра Скоропадського та УНР, бойовий автентичний прапор УПА 1942 року, прапори України і Волинської області, які побували в АТО. А ще – нашивки різного роду військ України, військові однострої синьожупанника Армії УНР, воїна УПА та українського солдата ЗС України. Представлені на виставці і трофейні речі, зокрема, форма російського терориста з так званої ДНР.
Крізь призму фотографій, документів, воєнних карт простежується історичний вклад Волині у розвиток Української армії. Так, у роки Української революції поблизу Ковеля і Володимира-Волинського були сформовані Синьожупанні і Сірожупанні дивізії Армії УНР. У волинських лісах у 1939 році воювало Поліське лозове козацтво. І, звичайно, саме на Волині постала у 1942 році Українська повстанська армія. Багато волинян служать нині в АТО, на Волині було сформовано і дві добровольчі формації: 1-й БТрО «Волинь» (нині – 99-й окремий мотопіхотний батальйон) і рота особливого призначення «Світязь». Світлини воїнів Армії УНР, ПЛК, ОУН – УПА, ЗС України в АТО, унікальні оригінали програмних документів, агітаційних листівок та грипсів українських повстанців, моторошний уламок снаряду, яким було поранено бійця АТО – усе це поціновувачі історії України і Волині змогли побачити на виставці «Українська армія – захисник свого народу!».

Зі слів завідувача відділу новітньої історії Валентини Глущук, організатори виставки намагалися ознайомити відвідувачів з різними поколіннями захисників навіть у ті часи, коли України не існувало як держави. Однак, її виборювали найкращі сини. І тому ця експозиція - своєрідна шана усім загиблим героям.

Також на відкриття заходу запросили маму братів Хом’яків – Володимира та Дмитра.
«Ми дякуємо Вам за Героїв. Сподіваємось, що все буде добре і хлопці повернуться. Ми будемо усі за них молитися», - звернулась Валентина Глущук до згорьованої матері.

Утім, така мова, здавалося б, ще більше краяла серце жінці, тож через сльози вона не змогла виступити перед гостями.


А о 15 годині цього ж дня у територіальному центрі соціального обслуговування міста Луцька відбулися урочистості з нагоди річниці заснування ОУН-УПА.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus