USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Захисники України в Луцьку отримали нагороди*

14 Жовтня 2015 18:48
Українці мають шанувати своїх героїв, а влада не повинна допускати того, щоби люди гинули. Незалежність сьогодні здобувається кров’ю, утім свою правоту треба доводити власними справами, а не людськими життями, - вважають учасники Українського об’єднання патріотів УКРОП, багато з яких довели свій патріотизм в умовах війни на сході держави.

Більше півтисячі воїнів-захисників зібралися на одній площі в Луцьку сьогодні, 14 жовтня.

Нагадаємо, віднедавна в день Покрови пресвятої Богородиці українці, окрім Дня козацтва та Дня заснування УПА, відзначають День захисника України. З цієї нагоди на Замковій площі в місті відбулася низка заходів, організованих Українським об’єднанням патріотів УКРОП.

Зокрема, до Луцька приїхали представники козацько-стрілецького братства області, бійці 51 бригади, члени обласної спілки ветеранів Афганістану, бійці 5 батальйону ДУКу, члени громадського формування «Варта порядку», бойовий підрозділ УНСО, розвідрота батальйону «Айдар». Більшість присутніх – волиняни, але приїхали до Луцька і бійці з інших областей. Відтак, на Замковій площі було місце і теплим обіймам поміж побратимами.
Розпочалося дійство з хвилини мовчання за полеглих героїв. Під пісню «Пливе кача по Тисині» в пам’ять про загиблих побратимів схилили голови бійці, яких запросили на дійство організатори.

«Ми вперше відзначаємо Покрову так, як мали відзначати її вже 20 років. Наші діти з гордістю носять українську символіку і співають Гімн України. Майдан і війна на сході не минули ні для кого безслідно. Ні для тих, хто там був безпосередньо, ні для тих, хто возив їсти-пити бійцям, хто здавав останню копійку. Мені б хотілося, щоб свято Покрови в Луцьку надалі відзначалося тут, на Замковій площі, щоб в цей день сюди приходили люди свідомо», - звернувся до всіх отаман козацько-стрілецького братства Володимир Перчук.
Сьогодні тут знайшли своїх героїв і нагороди. Так, за мужність і незламність духу, самовідданість, виявлені у захисті суверенітету і цілісності України під час АТО, волинським бійцям вручили нагороди від Всеукраїнської громадської організації «Спілка ветеранів та працівників силових структур».

Вищою відзнакою - хрестом «За мужність» - нагородили колишнього командира 51 ОМБ Володимира Яцківа та Віктора Петрушина. Вищий орден спілки отримали Ігор Гнетньов, Олег Кольченко, Олег Шевченко, Олексій Батура, Максим Кука, Юрій Іванущенко, Сергій Фураєв, Василь Шпилька , Владислав Черниш, Сергій Швачка, Андрій Стасюк, Олександр Шульган, Юрій Гуртяк , Євген Тютюник, Олександр Кравченко.
Більшість з них – бійці колишньої 51 ОМБ, яку вже розформували. Для багатьох ця нагорода, хоч і не загальнодержавна, - перша, оскільки чимало списків, з поданнями на нагородження так і «зависли» в Міноборони, а ще багатьом доводиться відбиватися від військової прокуратури, а не отримувати почесті.
Український народ пишається своїми воїнами, стає навколішки, проводжаючи в останню путь тих, хто віддав там своє життя; гуртується, збираючи допомогу тим, хто боронить східні рубежі України. Однак їхній подвиг має бути гідно оцінений і з боку держави, а ті, хто розв'язав цю війну й продовжує її роздмухувати, ті, хто віддає бездарні накази або зрадливо мовчить, мають відповісти на величезну кількість запитань. На цьому під час урочистостей наголосив член політради партії Українське об’єднання патріотів – УКРОП, перший номер у списках кандидатів до обласної та міської рад від політсили, засновник Фонду «Новий Луцьк» Ігор Палиця.
«Сьогодні вся Україна вперше зрозуміла, що таке незалежність, - після того, як пролилася кров. Але багато залишається "чому". Чому віддали Крим 5-тисячному російському війську? Хоч були всі сили і засоби цього не допустити. Чому не зачистили Донецьк і Луганськ, коли все ще тільки починалося?

Чому волиняни, які пішли добровольцями, опинилися в Іловайську, і ніхто не попередив їх про оточення? Чому ми не знаємо, хто винен в цій трагедії? Чому була розформована 51 бригада, яка не мала чим відбиватися, окрім стрілецької зброї? Тут стоять хлопці, які допомогли втримати мир в Одесі, коли місто палало. Волиняни і хлопці з Івано-Франківська допомогли в Дніпрі 2 травня минулого року зупинити сепаратистську навалу. І це не зробили ні влада, ні СБУ, а ви, бо саме вам болить ця країна», - звернувся Ігор Палиця до присутніх.

Зрештою, подякувавши всім бійцям, їхнім родинам, волонтерам, він зауважив: на захід кликали і представників місцевої влади. Та вони не прийшли. Не виключено, що вони не наважилися подивитися в очі півтисячі бійців. Сам же Ігор Палиця попросив в усіх терпіння і віри у зміни України на краще. Бо українці варті кращого і вони не зброєю, а справами мають доводити всім, що Україні бути.

«Військові мають бути перш за все патріотами України, чи це буде контрактна армія, чи строкова служба. Але вони повинні бути мотивовані патріотично і ідеологічно. Бо сьогодні ми тільки усвідомили, яка ціна є свободи на 23 році незалежності. Дуже приємно, що відгукнулися прибути на захід добровольчі батальйони, учасники бойових дій. Дуже важливо, щоб між ними і далі був дух єднання, щоб їх ніхто не розбратав», - пояснює голова правління Фонду «Новий Луцьк», кандидат на посаду Луцького міського голови від партії УКРОП Олександр Товстенюк.
Особливий сенс у цей день вкладають і самі бійці. А командири, яким доводилося втрачати підлеглих сподіваються, що більше трагічні сторінки історії не повторяться.

До слова, присутній колишній командир вже розформованої 51 ОМБ Володимир Яцків надавати будь-які коментарі відмовляється. Ймовірно, надто свіжими в пам’яті є ті спогади, що сталися з 51 бригадою та його підлеглими.

Його колишній заступник Юрій Іванущенко нині носить форму Національної гвардії. Але представляється як екс- заступник командира розформованої 51 ОМБ. Чоловік каже: історію вже не зміниш, але головне, щоб волиняни загинули не даремно.
«Розказувати можна багато і годинами. Хочеться, щоб надалі практика, яку здобули наші ЗСУ і всі силові структури минулого року, втілювалася в життя. І щоб були зроблені суттєві висновки після всіх смертей. Бо якщо ми не зробимо висновки – і далі там гинутимуть хлопці. А ніщо не варте людських життів. Хочу побажати всім мирного неба, і тим, хто зараз перебуває в зоні АТО - повернутися звідти живими-здоровими», - акцентував він.

Фото: Юлія Малєєва та Ксенія Букіна
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Армія Показати IP 14 Жовтня 2015 19:00
Розвалили армію . розкрали все .....було Добре . що є люди . які не байдужі до проблем сучасної армії в Україні . які допомагають армію відродити ! Все буде добре . ми вчимося швидко. тільки . щоб не заважали .Молодці!
За справедливість Показати IP 14 Жовтня 2015 19:15
Невже мер його міська влада не привітали бійців? Це ж не вибори. Це День захисника України!
111АВ Показати IP 14 Жовтня 2015 19:16
ЯК ЖЕ БЕЗ ПОЛІЩУКА І РАБАНА))!
той в кашкеті Показати IP 14 Жовтня 2015 19:19
на валютчика з варшавкі схожий
Цивільний Показати IP 14 Жовтня 2015 19:27
Які гарні фото!!! Гарні фото і гарні обличчя! Особливо хочу схилити голову перед панянками в формі. Дівчатка, ви теж наші захисниці, хай Свята Покрова оберігає Вас!
ну-ну Показати IP 14 Жовтня 2015 20:26
Досить піаритись на війні. Для подяки ГЕРОЯМ політична приналежність не потрібна...
Ірина Показати IP 14 Жовтня 2015 20:50
Гордість наша, воїни наші, земний ВАМ уклін. Хай береже ВАС Бог! Любимо, цінуємо та гордимося ВАМИ.
Бережімо Україну Показати IP 14 Жовтня 2015 21:10
Нам жити і нашим дітям, внукам і правнукам в Україні ! Любіть Україну і один одного !!!
місцевий Показати IP 14 Жовтня 2015 21:31
Одні назви відео чого варті: Палиця на площі... Товстенюк на площі... Дааа...:)
АТОШНИК Показати IP 15 Жовтня 2015 01:18
як, ще мудрику малому не вручили нагороду...? на волині більше 4000 хлопак пішли боронити кордони україни, але всього так сталося три героя, три танкіста, остальні всі ло...
33-тій 72 бригада Показати IP 15 Жовтня 2015 09:17
Зы мною поряд в окопі був чесний контробандист, доцент і власник шести магазинів в Броварах. Багатство не привід не любити свою країну. Були такі що двоє його синів воюють він продає пасіку і йде воювати. найстаршому 57 років кинув роботу в москві за тисячу доларів в місяць він зварювальник і вступив у збройні лави. Була людина з ногою що гнила. Я його до лікаря а він втікає і кричить, що воювати хоче. Нема виправдання тим хто йде в політику а країну не любить.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus