USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У Луцьку вийшла друком поема про Ярослава Мудрого

21 Лютого 2024 08:07
У луцькому видавництві «Надстир’я» побачила світ поема «Боянова піснь» авторства Віктора Гребенюка.

Про це повідомили у Волинській єпархії ПЦУ.

Автор поеми – літературний редактор єпархії. Вперше у своїй письменницькій творчості він використав форму псевдомістифікації. Автор виклав поему від імені Бояна – славнозвісного співця Київської Русі, який творив у жанрі слав (величальних пісень на честь видатних осіб). Тут же легендарний гусляр підсумовує правління Ярослава Мудрого, що стало вершиною нашої державності.

У передмові зазначено: «Справді, то була ціла велична епоха. І ми тепер маємо брати за приклад Ярославову Русь, бо після подолання нової орди починаються в Україні-Русі нові часи – епоха Віднови. Ми знову повинні стати рівні поміж рівними, а в дечому іти й попереду».

Поема «Боянова піснь» імітує давньоруський стиль і належить до так званих псевдомістифікацій. Літературними містифікаціями називають твори, написані від імені інших осіб, а справжнє авторство приховується. Якщо ж письменник одразу зазначає, що твір написано ним, але «від імені», то таке явище зветься псевдомістифікацією.

Брошура побачила світ у видавництві «Надстир’я» з благословення й фінансового сприяння митрополита Луцького і Волинського Михаїла.

«Боянову піснь» можна купити в паперовому вигляді у магазинах комплексу луцького Свято-Троїцького собору («Ключі», «Аліфія», соборна крамниця) або ж завантажити електронну версію.
Віктор Гребенюк – член Спілки християнських письменників України. Він і раніше писав на історичні теми. Наприклад, драматична поема «Європа. Луцьк. 1429-й» стала першим твором про найвидатнішу подію в історії цього міста – європейський з’їзд монархів, удостоєна обласної літературно-мистецької премії ім. Агатангела Кримського; поетичний епос «Діяння небожителів» нагороджено Міжнародною премією ім. Пантелеймона Куліша.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus