USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.75 9.88

У Луцьку взялися за очищення Стиру від повалених дерев

21 Серпня 2021 17:29
Річку Стир у Луцьку чистять від повалених дерев. Раніше головною артерією міста ходили пасажирські й навіть вантажні судна.

Щоправда, через недбальство Стир почав замулюватися, а дерева, які падали у річку, ніхто не виймав. Тож водойма з часом із судноплавної перетворилася на звичайну, у якій максимум, що можна зробити, – це покупатися, і то не скрізь, ідеться в сюжеті телеканалу «Аверс».

На річці нині працює спецтехніка: корабель та баржа. Дерева, що лежать у руслі, ріжуть та піднімають на поверхню, після чого їх вивозять на берег.

Луцький міський голова Ігор Поліщук зазначає, що через дерева, які повалилися у воду, утворюються такі собі затори зі сміття та відбувається замулення. Через дерево, яке лежить у воді, небезпечно проходити катером чи човном.

«Відбувається і замулення, і є багато затоплених дерев, є різноманітне сміття, яке сюди приносять течії, ми бачимо, що по двох берегах та по межах міста є багато аварійних дерев, які нависають просто над річкою, під час поривів вітру вони можуть також впасти, – додає міський голова. – Звичайно, аби був гарний стан річки, потрібно за нею доглядати».

Цього року на очищення Стиру виділили мільйон гривень. Директор підприємства, яке наразі працює над прибиранням річки, Олег Кербалай зазначає, що часом є місця, де звичайною технікою з берега дістати дерево неможливо. Тоді в пригоді стає річкова спецтехніка.

«Річка дуже захаращена, не всі дерева виходять так просто, – каже він. – Коли обстежували річку, ззовні вода була вища на півтора метра, писали, що там по одному-два дерева. Насправді, коли вода впала, виявилося, що їх дуже багато, бо річка несе. І ми їх дістаємо, в тому місці, де писали про два, витягуємо мінімум до 15 штук».
«У нас на ділянці, де відвантажуємо дерево, стоять баржа та кран-маніпулятор, він їх дістає з води, – розповідає Олег Кербалай. – Якщо ми не можемо взяти буксиром – йде наш катер буксирний, оснащений 24-тонною лебідкою, йде процес розтяжки, натягування дерева від берега, перепасовка, ми чекаємо годину-другу, і воно починає булькати, підніматись».

З річки, окрім дерев та сміття, часто дістають також залишки суден, які колись тут курсували: якорі та шматки кораблів. Наразі працюють над видаленням штучних перешкод з річки в районі вулиць Яровиці та Героїв УПА.

Читати ще: Стир – судноплавний: триває розчищення від дерев

Як зауважив начальник департаменту житлово-комунального господарства Луцькради Микола Осіюк, робота є досить складною та небезпечною, тому такі завдання мають виконувати тільки професіонали.

У майбутньому річкою курсуватимуть прогулянкові катери, тут зможуть займатися веслувальним спортом, а ще перспективним є напрямок відновлення вантажних перевезень. Також у планах – облаштування відпочинкової зони в районі вулиці Ковельської.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Санчо Показати IP 22 Серпня 2021 08:28
Молодці!!
Рауль Показати IP 22 Серпня 2021 10:11
очень нужное дело

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus