USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.57 39.85
  • PLN 9.70 9.85

У Луцьку за службу в російській армії судили уродженця Буковини: він казав, що хотів вступити до ЗСУ

21 Січня 2024 14:50
Уродженець Буковини Анатолій Жеребцов отримав вирок у Луцьку. Його судили за те, що з 2016 по 2019 роки він служив у російській армії. Сам обвинувачений каже: проти України не воював, а після повномасштабного вторгнення хотів вступити до лав ЗСУ. Проте ці аргументи для суду були непереконливими, і він отримав 12 років тюрми.

Нині чоловік намагається оскаржити цей вирок, йдеться у сюжеті ТРК «Аверс».

Чоловіка затримали майже два роки тому на білоруському кордоні, коли він намагався в’їхати в Україну. При собі мав два паспорти: український і російський. Служба безпеки України почала перевіряти його особу. Виявилося, що він з 2016 по 2019 роки служив в 20-й окремій мотострілковій бригаді Південного військового округу Російської Федерації.

За даними органів досудового розслідування, ця бригада брала участь у бойових діях на території Донецької і Луганської областей у 2014 році. Сам чоловік запевнив: участі в бойових діях не брав. Мовляв, вся його служба проходила на полігоні у Волгоградській області: спочатку – на посаді розвідника, а потім – водія. Після закінчення контракту звільнився. А з початком повномасштабного вторгнення ворога до України, запевняє, хотів вступити до лав ЗСУ. Поїхав до України, але…

«На українсько-білоруському кордоні 7 травня 2022 року він показав два свої паспорти (український та російський), після чого його фактично і затримали. На наступний день його відвезли в Ковельське СБУ, а згодом в Луцьк. На прохідній у Луцьку його зустрів оперативник, провів через КПП на територію СБУ, його записали в журнал відвідувачів, особисті речі забрали, після опитування на поліграфі помістили в підвал», – йдеться у судовому документі.

Читати ще: Був розвідником в армії РФ: у Луцьку за держзраду судять уродженця Чернівецької області, який не розуміє українську

Чоловік розповідає: український паспорт одержав у 2008 році, а згодом батько забрав його до Росії, де оформив російське громадянство. Однак при допиті в судовому засіданні він назвав себе таки громадянином України. Суд не повірив у слова обвинуваченого про намір воювати на боці України, звернувши увагу на те, що закордонний російський паспорт виданий йому був 14 квітня 2022 року.

Зрештою суд визначив, що, вступивши на службу до ворожої армії кілька років тому, він зрадив державу. Йому за це присудили 12 років позбавлення волі. Нині вирок намагаються оскаржити в апеляційному суді. Втім на засідання чоловік ввімкнувся по відеозв’язку із СІЗО.

«Я прошу, щоб я був безпосередньо в залі суду, аби мені було легше спілкуватись і з моїм адвокатом, і з моїм перекладачем», – клопотав обвинувачений Анатолій Жеребцов.

Колегія суддів одразу ж під час засідання порадилась, що робити з таким клопотанням обвинуваченого.

«Колегія суддів, заслухавши учасників процесу і порадившись на місці, ухвалила клопотання задовільнити. Оскільки Жеребцов обвинувачується у вчиненні особливо тяжкого злочину, для непорушення його права на захист і безпосереднього спілкування з захисником в судовому засіданні», – зазначив суддя Волинського апеляційного суду Василь Подолюк.

Засідання відклали до березня місця, а відповідно, й розгляд апеляційної скарги на вирок.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Зомбіланд Показати IP 21 Січня 2024 16:19
17ий рік в епогеї

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus