USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Офіси розвитку кварталу Фонду Ігоря Палиці завершили роботу у Луцьку

9 Листопада 2017 08:00
1 листопада 2017 року Офіси розвитку кварталу Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» завершили роботу.

Про це повідомляє прес-служба Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» завершили роботу.

Мережу Офісів розвитку кварталу (ОРК) в Луцьку було відкрито влітку 2015 року. Впродовж двох років Офіси були просвітницькими осередками та майданчиками для вивчення проблематики міста через спілкування з лучанами. Варто відмітити, що у штаті ОРК працювали підготовлені спеціалісти, які добре орієнтувалися в чинному законодавстві та нормативних актах органів місцевого самоврядування. Лучани отримували консультації та практичну допомогу щодо створення й діяльності об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), органів самоорганізації населення (ОСН), фондів розвитку навчальних закладів. Також юристи Фонду надавали консультації з питань пенсійного, трудового, майнового, земельного законодавства й низки інших питань.
У ОРК зверталися з найрізноманітнішими питаннями та пропозиціями

«Разом зробимо Луцьк кращим» – девіз, із яким команда Офісів працювала впродовж усього часу. Щомісяця в ОРК зверталися сотні відвідувачів не лише зі своїми проблемами, а й із пропозиціями. Звернення найрізноманітніші – від відсутності стічної труби в будинку до масштабного бачення розвитку міста. Пряме спілкування з людьми, вивчення того чи того питання безпосередньо на місцевості дали очікуваний результат. Так, завдяки ініціативі небайдужих лучан та активній роботі Офісів, крок за кроком у Луцьку з’являлися майданчики для занять у стилі Street workout, дитячі майданчики, пісочниці, лавки, тенісні столи тощо.
Разом вдалося зробити немало

За два роки активної роботи проекти Фонду, спрямовані на покращення нашого міста, розвинулися й отримали можливість самостійного подальшого функціонування.
За підтримки Фонду створено 118 ОСББ

«Сприяння розвитку ОСББ» – проект Фонду, спрямований на підсилення самоорганізації лучан задля свого добробуту. У рамках цього проекту в Луцьку створено 118 об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. За період 2015-2017 років на умовах співфінансування залагоджено 112 проблемних питань на 1,6 млн грн, відшкодовано витрати на реєстрацію 91 ОСББ, встановлено 410 інформаційних дощок у 127 об’єднаннях. Отримано додаткові фінансові можливості: у 2017 році Луцька міська рада виділила 8 млн грн в рамках «Програми сприяння діяльності ОСББ на території міста Луцька на 2015-2019 роки». Бюджетні кошти на капітальний ремонт внутрішньобудинкових мереж отримали 34 ОСББ, на капітальний ремонту даху – 18 ОСББ. Для забезпечення умов участі у Програмі – внесення частки ОСББ – Фонд надав допомогу 21 об’єднанню на суму 277,6 тис. грн.
Дах у будинку, що на Писаревського, 4, тепер не протікає

У липні 2016 року голови ОСББ зареєстрували громадську організацію «Рада голів правлінь ОСББ міста Луцька», яку очолив Петро Бойко, депутат Луцької міської ради. Основна мета створення організації – захист прав та законних інтересів її членів, розвиток ОСББ, налагодження партнерських відносин між владою і ОСББ, вплив на процеси ухвалення рішень Луцькою міською радою у сфері ЖКГ, підтримка державної політики у сфері енергозбереження.

Організація вже має окремі практичні напрацювання. Зокрема, члена ГО «Рада голів правлінь ОСББ міста Луцька» Валерія Корпача делеговано у виконком Луцької міської ради. Також створено робочу групу з підготовки проекту Положення про Револьверний фонд організації та пропозицій щодо запропонованого Департаментом ЖКГ Луцької міської ради проекту Програми відшкодування відсоткових ставок за залученими кредитами ОСББ на наступні роки.
Уперше в Луцьку запрацювали ОСН

Потреба у змінах згуртувала не лише мешканців багатоповерхівок, а й жителів приватного сектора. Так, у рамках проекту Фонду «Сприяння розвитку ОСН» зареєстровано чотири юридичні структури:

«Вуличний комітет «Качалова 2015»;

«Квартальний комітет «Віра в краще»;

«Вуличний комітет «Гущанський»;

«Вуличний комітет «Вересневе».
«Вуличний комітет «Качалова 2015» та «Квартальний комітет «Віра в краще» у 2017 році взяли участь у Програмі підтримки ОСН м. Луцька на 2017-2020 роки. Програму ініціювали та розробили депутатська фракція політичної партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» у Луцькій міській раді та новостворені ОСН. Вона передбачає фінансування проектів ОСН за рахунок коштів місцевого бюджету, спонсорів та внесків ОСН на загальну суму понад17 млн грн упродовж чотирьох років.

Завдяки цьому було здійснено реконструкцію мереж зовнішнього освітлення на вул. Качалова, пров. Качалова та вул. Лєскова, що входять до складу ОСН «Вуличний комітет «Качалова 2015». Загальна вартість робіт за цим проектом склала 100,8 тис. грн, частку ОСН – 5,6 тис. грн профінансував Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом». Квартальному комітету «Віра в краще» вдалося здійснити ремонт дорожнього покриття на вулиці Ставки. Загальна вартість проекту – 446,2 тис. грн, з яких 15 тис. грн як обов’язкову фінансову участь жителів кварталу надав Фонд.

Завдяки активній співпраці членів ОСН «Вуличний комітет «Вересневе» із депутатом від УКРОПу Борисом Смалем вдалося провести каналізацію на вулиці Веселій. Спільна робота членів ОСН «Вуличний комітет «Гущанський» із депутатами від УКРОПу Юрієм Безпятком та Сергієм Балицьким також дала вагомий результат: після багаторічної темряви на вулиці Гущанській засвітили ліхтарі.

Це перші позитивні результати роботи органів самоорганізації населення та співпраці з депутатами, що є показовим прикладом для інших.
Після десятків років темряви на вулиці Гущанській засвітилися ліхтарі

36 фондів розвитку навчальних закладів успішно функціонують
Клуб найкращих батьків об’єднав тих, кому не байдуже майбутнє дітей

У 2015 році в рамках програми «Сучасна освіта» Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» стартував проект «Фонд розвитку навчального закладу». Його мета – розвиток навчально-методичної бази освітнього закладу, сприяння ефективному використанню коштів в інтересах дітей, залучення додаткових джерел фінансування через створення та організацію роботи неприбуткових юридичних структур у школах та садочках. За сприяння Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» у Луцьку було створено 36 фондів розвитку навчальних закладів: 18 у школах та 18 у дитячих садках. А це більшість навчальних закладів міста.

Фонд не лише забезпечував юридичний супровід під час реєстрації організацій, але й надавав практичну допомогу в налагодженні їхньої роботи. Адже фонди навчальних закладів та Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» працюють в однаковому законодавчому полі як неприбуткові благодійні організації. Упродовж двох років спільно з навчальними закладами відбувалися різні заходи та акції. Створені фонди розвитку стали активними учасниками міжнародних та міських конкурсів і програм. Проектом «Фонд розвитку навчального закладу» зацікавилися і в інших областях.
«Фонд розвитку навчального закладу» відкрив нові можливості для освіти

Загальна сума додатково залучених фондами розвитку навчальних закладів коштів та матеріальних цінностей склала в еквіваленті 2,7 млн грн, з них 1,4 млн грн надав Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом».

Зміни, що зробили Луцьк кращим

Головним завдання Офісів розвитку кварталів було знайти та об’єднати людей, які прагнуть змін і яким небайдужа доля рідного міста. Працівники ОРК уважно вивчали кожне звернення лучан. Відтак у дворах будинків, де десятки років нічого не робили, облаштовано дитячі майданчики та пісочниці, встановлено лавки. Завдяки ініціативі лучан та активній роботі Офісів у Луцьку встановлено 27 майданчиків для занять у стилі Street workout. Доступність цих майданчиків сприяє залученню дітей та молоді до занять спортом.
Облаштовано 27 майданчиків для занять у стилі Street workout

«Тенісний стіл у ваш двір» – ще один проект Фонду, реалізація якого відбулася завдяки активній роботі працівників ОРК. Улітку 2017 року на базі Офісів розвитку кварталу проведено конкурс на встановлення тенісних столів на прибудинкових територіях луцьких багатоповерхівок. Як результат – 18 таких столів буде встановлено у мікрорайонах міста.
Мешканці будинку, що на Гулака-Артемовського, 13 а, вже грають у теніс

Зробити Луцьк зеленішим та затишнішим – така мета активних містян, які живуть не лише сьогоденням, а прагнуть залишити дітям гарне самобутнє місто. У цьому їх підтримали й працівники ОРК. У весняний і осінній період в Луцьку відбулися масові акції з висаджування фруктових дерев, у яких взяли участь дитсадки та школи міста. Свої прибудинкові території озеленили й мешканці багатоповерхівок, де створено ОСББ.
Вихованці ДНЗ №9 садять сад

Не оминули увагою у роботі ОРК і найменших лучан. Упродовж канікул було організовано серію майстер-класів, під час яких діти дошкільного і молодшого шкільного віку власноруч виготовляли вироби з різноманітних матеріалів. Заняття, започатковані ОРК, і надалі відбуваються в Арт-галереї Фонду, що в Центральному універмазі Луцька.

Канікули в юних лучан були цікавими
У народі кажуть: хто дружно працює, той весело святкує. Цю істину підтвердили мешканці чотирьох мікрорайонів Луцька. Дні кварталів на 40-му, 33-му, Вересневому та ЛПЗ зібрали не лише мешканців цих мікрорайонів, а й шанованих лучан, які сприяють розвитку міста і його процвітанню.
Дні кварталів об’єднали кілька тисяч лучан

Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» продовжує діяльність. Пропозиції, які допоможуть змінювати Волинь на краще, очікуємо на поштову адресу: м. Луцьк, вул. Винниченка, 26, або ж на email: [email protected].
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 9 Листопада 2017 12:08
Все так добре працювало- так чому ж закрили?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus