USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

У Луцьку здавали кров для поспішайок. Фото

15 Листопада 2019 14:20
У п’ятницю, 15 листопада, напередодні Всесвітнього дня недоношених дітей, що його відзначають 17 листопада, у Волинському обласному перинатальному центрі збирали кров для недоношених діток, які перебувають на лікуванні у профільних закладах області. Захід організовано за участі та спонсорської підтримки Волинської обласної держадміністрації, Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», благодійних організацій «Краплина життя» та «Ранні пташки».

«У нашому закладі за жовтень було 16% недоношених діток серед усіх пологів, 10 із них – глибоко недоношені, тобто це дітки з екстремально малою масою тіла, – розповіла очільниця Волинського обласного перинатального центру Ірина Горавська. – І такі дітки для виходжування та лікування дуже часто потребують препаратів крові. Тому й було організовано цей захід».

«На жаль, на сьогодні кількість дочасних пологів не має тенденції до зниження. Такі дітки в процесі виходжування в умовах реанімації новонароджених потребують високотехнологічного інтенсивного лікування, в тому числі й препаратів крові, – пояснює завідувачка відділення анестезіології та інтенсивної терапії новонароджених Тетяна Матева, яка, до слова, цього дня також була донором. – Сьогоднішня акція приурочена до Всесвітнього дня недоношених дітей і скерована на те, щоб інформувати суспільство про проблеми, з якими зіштовхуються і батьки, і лікарі, коли народжуються такі дітки. У перинатальному центрі створено банк крові, ми маємо є всі умови для зберігання препаратів крові».
Тетяна Матева також стала донором для поспішайок
Тетяна Матева також стала донором для поспішайок
«Перинатальний центр попросив про допомогу і ми кинули клич, – зазначив засновник «Краплини життя» Олександр Плісецький. – Наш принцип роботи дещо інший, бо працюємо безпосередньо з тими хворими, кому потрібна донорська кров. Але коли проводять подібні акції, то не лишаємося осторонь. Сьогодні буде близько 20 наших донорів, а решта, хто прийшов, – небайдужі люди».
Олександр Плісецький із працівниками медзакладу
Олександр Плісецький із працівниками медзакладу
До доброї справи мали змогу долучитися всі охочі. Умови участі в благодійній акції прості: треба бути повнолітнім, мати вагу понад 50 кг, а при собі – паспорт та ідентифікаційний код. І варто сказати, що людей, які перейнялися й вирішили стати донорами, цього дня було чимало. До того ж, багато серед них і працівників перинатального центру.

Медсестри Ірина Дишко та Анжела Федорук працюють у відділенні постінтенсивного виходжування та ранньої реабілітації. «До нас потрапляють діти після реанімації, тобто це другий етап виходжування, – каже Ірина. – Я маю донорську книжку, кров здаю вже багато років. І знаю, що моя кров точно врятує чиєсь життя, тому й долучилася до акції». «А я завжди хотіла стати донором, – додає Анжела. – У мене рідкісна група крові – третя мінус. У дитинстві я часто хворіла, мені також люди здавали кров. Колись чиясь кров урятувала життя мені, а моя врятує його якійсь дитині».
Ірина Дишко та Анжела Федорук
Ірина Дишко та Анжела Федорук
«Я давно здаю кров на станції переливання, – розповіла донор Тамара Федоренко. – А коли почула, що збиратимуть її для недоношених діток, ані хвилини не вагалася і прийшла й сюди».

«Ми з чоловіком довго планували дітей, – поділилася Юлія Карпусевич. – І ще до того, як я завагітніла, лікарка рекомендувала мені піти здати кров, щоб зробити добре і собі, й комусь. Тоді якось не вийшло. А тепер у нас є дитина і я, так би мовити, віддаю борги».
Тамара Федоренко та Юлія Карпусевич із завідувачкою поліклініки Надією Щурук
Тамара Федоренко та Юлія Карпусевич із завідувачкою поліклініки Надією Щурук
Брати Віктор і Юрій Костюки також не оминули сьогоднішньої акції. «Моя дружина скоро тут народжуватиме, тож вирішив долучитися до акції. Хай нам, дасть Бог, кров не знадобиться, але якійсь дитинці врятує життя. А Юра прийшов як донор зі мною за компанію», – усміхається Віктор.
Віктор і Юрій Костюки
Віктор і Юрій Костюки
Ірина Коцюба та Світлана Боровець кажуть, що в інтернеті прочитали оголошення й вирішили також долучитися до доброї справи. «Кров здаю вперше, – зізнається Світлана. – Оскільки цього тижня був День доброти, то вирішила розпочати своє донорство саме з цієї благодійної акції».
Подружжя Ярослав та Оксана Яковлеви і їхня колега Олена Вербицька теж уперше стали донорами. «Я сам із поспішайок, мама народила мене восьмимісячним, – розповідає Ярослав. – Тому навіть не сумнівався у своєму рішенні. А дівчата вже прийшли зі мною за компанію».
Ярослав і Оксана Яковлеви та Олена Вербицька
Ярослав і Оксана Яковлеви та Олена Вербицька
Почесний донор Віталій Ковальчук також прочитав про акцію в інтернеті й вирішив поділитися кров’ю з дітками. Каже, що давно співпрацює з «Краплиною життя» і ніколи не відмовляє, коли комусь потрібна донорська кров.
Віталій Ковальчук
Віталій Ковальчук
Після здавання крові донорів пригощали солодким чаєм, гранатовим соком та печивом, аби вони могли відновити сили.

Оксана ГОЛОВІЙ
Завідувачка відділення анестезіології та інтенсивної терапії новонароджених Тетяна Матева
Завідувачка відділення анестезіології та інтенсивної терапії новонароджених Тетяна Матева
Ярослав і Оксана Яковлеви та Олена Вербицька
Ярослав і Оксана Яковлеви та Олена Вербицька
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus