USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

У Луцьку звучали вкрадені Росією українські пісні. Фото

8 Вересня 2023 08:58
За сприяння Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» у Луцьку відбувся показ концерт-вистави «При ватрі. Пісні України вкрадені росією». На сцені актори поєднали театральну постановку та українські пісні, які сусідня держава-агресор присвоїла собі. Захід, присвячений до Дня міста, відбувся у Волинському облмуздрамтеатрі.

До перегляду концерт-вистави представники Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» запросили військових, волонтерів, які, зокрема, плетуть маскувальні сітки, ветеранів війни. Також виставу відвідали люди поважного віку із Луцького геріатричного пансіонату, діти з інвалідністю та їхні батьки, активні представники громадськості.

Особливістю концерт-вистави стало виконання пісень, написаних українськими авторами та українським народом, які поцупила росія. Зі сцени лунали відомі композиції, як-от: «В саду осіннім айстри білі», «Ой що ж то за шум учинився», «Любо, браття, любо», «Яблучко», «Друже Ковалю» та інші. У різні періоди історії представники країни-агресора переспівували, перекладали, видозмінювали їх, видаючи за свої.
Варто окремо відзначити композицію «Плаття твоє із ситцю». Багато хто міг чути її як російську «Дим сигарет з ментолом». Насправді - це волинська народна пісня, яку співали на весіллях ще в 70-ті роки минулого століття. А її авторство приписують лучанину.
Голова правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Катерина Шкльода закцентувала на важливості повернення українських пісень. Вона подякувала всім військовим, волонтерам та активістам, які спільно наближаються перемогу, а також передала щирі вітання від народного депутата України Ігоря Палиці.

«росія споконвіків намагалася вкрасти все, що стосується нашої могутньої держави. Вона крала нашу історію, намагалася вкрасти наших козаків, князів, крала нашу мову та культуру. Вона крала навіть наші пісні. А сьогодні намагається вкрасти територію. Поки військові мужньо виборюють кожен шматок української землі, ми маємо виборювати нашу культуру, зокрема наші пісні. Не дарма цей вечір має назву «Українські пісні вкрадені росією», – зауважила Катерина Шкльода.
Крім піснеспівів, актори драмтеатру показали театральне дійство, яке перенесло відвідувачів в епоху повстанців. Прониклива вистава змусила глядачів разом з акторами радіти на традиційному українському весілля, пускати сльозу із батьками, які видають доньку заміж, та переживати за долю повстанців у криївці. Зі свого боку присутні відзначили лицедіїв оплесками та вигуками «Браво». А Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» підготував учасникам вистави приємні подарунки.

Дмитро КЛИМЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
777 Показати IP 8 Вересня 2023 13:00
Так дым сигарет бандера и написал.лично. Он походу в лагере ментоловые только и курил.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus