USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У луцьких медзакладах з бійцями та їх сім’ями працюватимуть психологи

29 Квітня 2015 16:44
У рамках реалізації Комплексної програми допомоги бійцям АТО пропонується запросити психологів на роботу в центри первинної медико-санітарної допомоги.

Про це стало відомо під час 73 чергової сесії міської ради сьогодні, 29 квітня.

Проект рішення Про організацію надання психологічної допомоги учасникам АТО та їх сім’ям у Луцьку озвучила депутат міської ради, член депутатської групи «Новий Луцьк» Ірина Констанкевич. З її слів, авторами проекту рішення є група «Новий Луцьк» та комісія міськради з питань охорони здоров’я.

Власне, питання надання психологічної допомоги учасникам АТО, у тому числі й демобілізованим бійцям, гостро стоїть ще з минулого року. Адже цей пункт включили до Комплексної програми допомоги бійцям АТО.

Однак попри те, що цей пункт виписаний у програмі, та до сьогодні цим займалися волонтерські програми, кафедра практичної психології СНУ, програми Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк», проект «Зігрій душу», розповіла Ірина Констанкевич.

У місті медичних психологів є лише кілька штатних одиниць: 1 у військовому госпіталі, 1 – в госпіталі інвалідів війни і 2 ставки дитячих психологів. А до Луцька починають повертатися демобілізовані бійці, які пережили страшні події в своєму житті.


«Це все латентні проблеми, які закриті в квартирах, але вони вийдуть на вулиці. Стан в родинах критичний», - свого часу розповідала депутат.

Тому проектом рішення пропонувалося на умовах договірної оплати ввести 4 посадові одиниці психологів у центрах первинної медико-санітарної допомоги та в амбулаторії на ДПЗ. Це обійдеться бюджету в межах 70-80 тисяч гривень на рік у межах Комплексної програми.

Вона додала, що донедавна психологічну допомогу бійцям АТО надавали за кошти Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк». Щомісяця на це виділяється на кожен проект по 70 тисяч гривень, ця робота продовжуватиметься. Однак, цього недостатньо.

Підтримати поект рішення попросив секретар міськради Сергій Григоренко. Адже був випадок, коли під час поховання одного з бійців, психолога довелося викликати для родичів загиблого аж із Рожищ.

Секретар міськради розповів, що фахівця везли до Луцька 2 години.

Якщо в міських закладах охорони здоров’я ввести ставку психолога, то цим фахівцям можна буде давати завдання про ведення психологічного патронажу сімей мобілізованих, демобілізованих, загиблих бійців АТО. Спеціалісти зможуть їх відвідувати.

Про потрібність таких фахівців у медзакладах додала і депутат міської ради, головний лікар ЦПМСД № 1 Ганна Кравчук.

«Ми щодня стикаємося з проблемою, коли треба надавати допомогу бійцям АТО та їх сім’ям. Є в обласній психіатричній лікарні фахівці, але з 202 демобілізованих туди пішли тільки 2 особи. Тому кращий варіант, щоб вони працювали на місці в поліклініках. Бо ми займаємося проблемами диспансеризації і ці люди отримали б психологічну допомогу», - пояснила вона.

Разом з тим медик додає: згідно з нормативними документами, в штат ЦПМСД не можна вводити психологів за кошти держбюджету. Але такі посади можна передбачити за кошти місцевого бюджету. Тож на наступний рік ЦПМСД проситимуть ввести в штати психологів на постійній основі, адже, враховуючи психоемоційне напруження, психологічна допомога потрібна чи не кожному лучанину.

Міський голова Микола Романюк також попросив підтримати цей проект рішення. А про психологів для ЦПМСД, за кошти місцевого бюджету на постійній основі, подумають напередодні формування бюджету міста на 2016 рік.

Власне, депутати підтримали проект рішення. «За» проголосували 40 обранців.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus