USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

У Мінсоцполітики назвали терміни, коли українці зможуть розпочати накопичення пенсій

24 Квітня 2023 14:30
Українці зможуть розпочати накопичувальну пенсію щонайменше через рік, бо потрібен час для створення інфраструктури для збору й адміністрування платежів.

Про це сказала міністр соціальної політики Оксана Жолнович в ефірі телемарафону, передає УНІАН.

«Накопичувальна пенсія потрібна. У нас збільшується кількість пенсіонерів, і вже відчутно, що люди хотіли б мати свої рахунки і самі більш оперувати своїми внесками», – сказала вона.

Читати ще: У Мінсоцполітики пояснили, які переваги накопичувальної пенсії

Міністр зазначила, що спочатку потрібно зробити відповідну інфраструктуру для такої реформи.

«Для того, щоб повноцінно запустити накопичувальну пенсію, нам потрібно створити державний накопичувальний банк, бо бачимо, що люди в більшості довіряють державним банкам. Хоча надалі зайдуть і приватні структури, і недержавні пенсійні банки. У людей буде вибір, куди вкладати і як інвестувати свої кошти», – пояснила вона.

Читати ще: Накопичувальна пенсія в Україні: хто зможе її отримати та як вона діє в інших країнах

При цьому, за її словами, потрібно побудувати і цифрові системи збору, і адміністрування, щоб це було дешевше і швидше для кожної людини. «Для цього потрібен час, як мінімум рік, щоб повноцінно це запустити», – повідомила міністр.

Отже, за словами Жолнович, ухвалення закону про накопичувальну пенсію і його старт не означає, що зразу почнуть збирати кошти. Спочатку потрібно зробити підготовчі дії.

Читати ще: Кого з українців обов’язково переведуть на накопичувальну пенсію. Пояснення

Згідно із законом, середній внесок, який би зберігав видатки і кошти в їх еквіваленті – щонайменше 7-10% їх сплати. Але поки обов’язковий внесок від роботодавця має становити 3%, решту має вкладати сам працівник.

Нагадаємо, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль назвав впровадження обов’язкового пенсійного накопичення одним із пріоритетів роботи уряду на 2023 рік. За його даними, це дозволить залучити інвестиційний ресурс у розмірі до 50 млрд доларів.

Як ми писали, накопичувальна пенсійна система після її запровадження діятиме додатково до солідарної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та не зменшуватиме розмір пенсій.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus