USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

В Україні накопичувальну пенсію виплачуватимуть додатково до основної

4 Серпня 2021 12:49
Накопичувальна пенсійна система після її запровадження діятиме додатково до солідарної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та не зменшуватиме розмір пенсій.

Як передає Укрінформ, про це написав міністр фінансів Сергій Марченко у Фейсбуці.

«Ми хочемо, щоб українські пенсіонери жили гідним життям: могли дозволити собі подорожі, зустрічі з друзями в кав’ярні, заняття спортом, якісне оздоровлення. Для цього треба, щоб пенсійна реформа нарешті відбулась не на папері, а у реальності. 16 років говорять про необхідність запровадження накопичувального рівня пенсійної системи. За цей час щороку близько 600 тисяч людей за віком втрачають можливість мати пенсійні накопичення на додаток до солідарної пенсії», – написав Марченко.

Він пояснив, що накопичувальний рівень – це власний пенсійний рахунок, на який надходять відрахування з зарплати. Пенсійні накопичення не лежать просто на рахунку, вони приносять дохід, заявив міністр.

«Потім ви отримаєте у вигляді накопичувальної пенсії всі кошти, які протягом життя акумулюються на пенсійному рахунку: внески плюс інвестиційний дохід. Накопичувальна пенсія виплачуватиметься додатково до солідарної та не зменшуватиме її розмір. Для того, щоб захисти гроші на пенсійних рахунках, держава на першому етапі буде відігравати провідну роль у наданні послуг. Плануємо створити Державний накопичувальний фонд, який на початку буде єдиним для всіх, гарантування вкладів цього фонду буде стовідсотковим», – зазначив Марченко.

Він підкреслив, що накопичувальна система утворюється як додаткова до наявної солідарної.

Наступний етап – добровільне пенсійне страхування здійснюється із залученням недержавних пенсійних фондів.

«Разом з Мінсоцполітики в рамках робочої групи ми доопрацьовуємо модель пенсійної системи, яка зробить життя пенсіонерів гідним. Ще дискутуються окремі питання – розмір внесків, перехідний період на перші роки запуску системи, особливості участі. Але їх цілком можливо швидко вирішити. Я сподіваюсь за підтримки парламенту, ми вже з 2023 року зможемо подбати про свою пенсію», – наголосив міністр.

Як повідомлялося, 2 червня 2021 року Кабінет Міністрів затвердив створення робочої групи з питань запровадження обов’язкового накопичувального пенсійного забезпечення та розвитку недержавного пенсійного забезпечення.

Мінсоцполітики, Мінфін, Мінекономіки напрацюють пропозиції щодо запровадження на базі чинного законодавства з 2023 року соціальних пакетів з накопичувальними пенсіями для працівників бюджетної сфери.

Читати також: Кого з українців обов'язково переведуть на накопичувальну пенсію. Пояснення

Крім того, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль дав завдання профільним міністерствам опрацювати з місцевою владою можливість запуску регіональних накопичувальних пенсійних програм.

Як ми писали, введення в Україні накопичувальної пенсійної системи, що планується урядом, не передбачає підвищення податків, а передбачає перерозподіл єдиного соціального внеску та податку на доходи фізосіб.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
пенсіонер Показати IP 4 Серпня 2021 13:11
я накопичую. у трьох-літровій банці, а всіляким пройдисвітам нічого не дам

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus