USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У Молдові – проросійська акція протесту: затримали понад 50 людей

12 Березня 2023 17:24
У неділю, 12 березня, у центрі Кишинева проходить протест «Руху для народу» та партії «Шор». Правоохоронці затримали понад 50 людей.

Про це повідомляють NewsMaker та поліція Молдови.

Захід організували представники партії «Шор» та організації «Рух для народу», до якої входять зокрема представники цієї партії. Демонстранти виступили з вимогою до влади оплатити громадянам рахунки, які останнім часом суттєво зросли.

Проте зрештою ситуація на протесті ускладнилася, бо люди вирішили пройтися проспектом Штефана чел Маре, хоча організатори місцеву владу про це не попереджали. Тому поліція не пропустила їх.

Напередодні правоохоронці заявили, що на акції планувалися масові заворушення. Поліція попередила, що 12 березня з 13:00 на бул. Штефана чел Маре та на вулиці Міхай Вітязул частково перекриють рух.

Голова Національної поліції Віорел Чернеуцяну заявив, що російські спецслужби планують дестабілізувати ситуацію в Молдові, зокрема, на проросійській акції, яку мають намір провести сьогодні члени та прихильники партії «Шор».
За словами Чернеуцяну, організатори майбутніх заворушень сформували 10 груп по 10 осіб, яких готували до акцій. Їхні дії координували із Росії та обіцяли за організацію заворушень $10 тис. та підтримку політичних сил у Молдові. Учора сімох із них затримали та доставили до поліції.

Поліція також опублікувала записи, зняті прихованою камерою, на яких зафіксовано тренування а також переписку організаторів протестів.
Також депутатка від партії «Шор» Марина Таубер заявила, що під час протесту її нібито вдарив очільник поліції Молдови Віорел Чернеуцяну.

Загалом правоохоронці вже затримали щонайменше 54 людини, зокрема 21 неповнолітнього. Вони мали сумнівну поведінку та заборонені речі.
Паралельно із протестом правоохоронцям надійшов виклик про нібито мінування аеропорту Кишинева. Звідти евакуювали людей, проте вибухівку не знайшли.
Нагадаємо, президентка Молдови Мая Санду 13 лютого, посилаючись на дані української розвідки, заявила, що Росія планує за допомогою протестів опозиції здійснити держпереворот у Молдові та змінити владу в Кишиневі.

За її словами, план РФ передбачає використання іноземців для насильницьких дій. Зокрема, матеріал містить інструкції щодо правил в’їзду до Молдови для громадян росії, Білорусі, Сербії та Чорногорії.

Служба інформації та безпеки Молдови повідомила про п’ятьох підозрюваних у підготовці до державного перевороту в країні. Двох із них відправили під варту. Також за підривну діяльність двом іноземцям заборонили в’їзд до Молдови на 10 років.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Патрiот Показати IP 12 Березня 2023 18:10
Почало доходити ,що ви нiхто для заходу . Молодцi молдавани

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus