USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

У Польщі – дешевше: луцькі депутати закликають скасувати ПДВ на продукти

23 Лютого 2022 13:33
Щоб підтримати вітчизняних виробників продуктів харчування, аби не допустити закриття підприємств, звільнення працівників і зменшення відрахувань до бюджетів різних рівнів, необхідно скасувати ПДВ на продукти харчування та знизити ПДВ на енергоносії до 7%.

Про це йшлося під час пленарного засідання 26-ї сесії Луцької міської ради. Депутати розглянули проєкт рішення про звернення щодо скасування податку на додану вартість на соціально значущі продукти харчування і зниження ставки податку на додану вартість для сектору з постачання та розподілу енергоносіїв.

Депутатка Луцької міської ради Юлія Дацюк нагадала, що народні депутати групи «ЗА Майбутнє» на чолі з Ігорем Палицею ініціювали законопроєкт №7023, аби зменшити ПДВ на продукти харчування, вироблені в Україні, до 0%, а на житлово-комунальні послуги – до 7%.

«Є прохання проголосувати за звернення. Зниження ставки ПДВ дасть нашим товаровиробникам підтримку в майбутньому», – наголосила Юлія Дацюк.

Луцький міський голова Ігор Поліщук звернув увагу, що нині необхідно ухвалити цей законопроєкт. Він нагадав, що в Польщі вже ухвалили подібне рішення, а в багатьох країнах ЄС такі зміни стануть чинними з 1 липня.

«Це означає суттєве здешевлення продуктів харчування на ринку в Європі. Для порівняння, один літр молока зараз в Україні коштує 36 гривень, а в Польщі – 19,14 гривні, один літр олії в Україні коштує 56 гривень, у Польщі – 45 гривень, один кілограм твердого сиру в Україні коштує 250 гривень, а в Польщі – 130 гривень, один кілограм курячого філе в Україні коштує 140 гривень, у Польщі – 117 гривень.

В умовах, у які поставлені виробники харчових продуктів в Україні, вони втрачатимуть конкурентоздатність, тому що в Україну будуть завозити дешевші імпортні продукти харчування. Збут у наших виробників падатиме. Будуть закриватися підприємства, які мають робочі місця, сплачують податки, що потягне за собою величезну кількість негативних наслідків», – сказав Ігор Поліщук.

Читати ще: Польські продукти дешевші, ніж наші: чому закон про нульовий ПДВ потрібен українцям

Він додав: під час обговорення цього законопроєкту лунають закиди, що в разі його ухвалення недостача державного бюджету становитиме 60 мільярдів гривень на рік.

«Але ніхто не рахує, яких збитків може завдати відсутність реагування на цю ситуацію та закриття великої кількості підприємств харчової промисловості, збільшення безробіття, зменшення кількості відрахувань тощо. Окрім того, зниження ПДВ для виробників соціально значущих продуктів, постачальників енергоносіїв виведе з тіні доволі велику кількість таких підприємств, що навпаки позитивно вплине на сплату податків і різних відрахувань у бюджети різних рівнів», – зазначив міський голова.

Депутати Луцької міської ради підтримали проєкт рішення.

Читати ще: «Доки хтось нападе, ми всі вмремо з голоду», – Ігор Палиця закликає знизити ПДВ на продукти до 0%

Подаємо повний текст звернення:

«В умовах агресії Росії та складної економічної ситуації відбувається подальше погіршення рівня життя українців. Підвищення комунальних тарифів, цін на енергоносії нівелювало номінальне зростання зарплат, пенсій та соціальних виплат для громадян, стало непосильною ношею для малого і середнього бізнесу, зокрема для виробників продуктів харчування. Дієвою допомогою в цій ситуації стане підтримка законопроєкту про зниження ПДВ на продукти харчування до 0% та зниження ПДВ до 7% для сектору з постачання, розподілу енергоносіїв, що забезпечують житлово-комунальні послуги для населення та суб’єктів господарювання.

Із 1 липня нульовий ПДВ для харчових продуктів запроваджують у Європейському Союзі. В сусідній Польщі нульовий податок на низку продуктів (хліб, молоко, м'ясо, яйця тощо) введено з 1 лютого 2022 року. Якщо Україна не вживатиме заходів та не знизить відповідно ПДВ для своїх виробників, українська продукція буде неконкурентоспроможною навіть на внутрішньому ринку, а високі ціни на продукти і далі боляче битимуть по гаманцях людей.

Законопроєкт про зміну ставки ПДВ на продукти харчування до нуля дозволить українському виробнику зберегти конкурентоздатність і підтримає звичайних громадян. Це стане оптимальною реакцією влади на політичні та економічні виклики.

Також доцільно адаптувати національне законодавство в частині прийняття рішення щодо зниження до 7% ставки податку на додану вартість для сектору з постачання та розподілу енергоносіїв, що забезпечують житлово-комунальні послуги, і для населення, і для суб’єктів господарювання (природного газу, електричної та теплової енергії, гарячої води, централізованого водопостачання та водовідведення).

Ми, депутати Луцької міської ради, закликаємо невідкладно підтримати цю ініціативу як першочергову».

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський ініціював створення державної програми економічного патріотизму, яка передбачає здобуття фінансової незалежності. У рамках цієї програми анонсовано зниження ПДВ на бензин та дизель на українських АЗС.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Василь Показати IP 23 Лютого 2022 14:34
Польські продукти дешевші, ніж наші та якісніші.
Виборці Показати IP 23 Лютого 2022 14:44
Одна справа - зниження ПДВ по продуктах харчування, а зовсім інша справа по сектору з розподілу та енергопостачання енергоносіїв, що забезпечують житлово-комунальні послуги для населення. Хто тарифи затверджує ? З яких джерел буде проводитись компенсація у різниці ? Міська рада ж відповіді не надала !
Лучанин Показати IP 23 Лютого 2022 15:19
А ще порівняти яка зарплата і пенсії у нас і в Польщі .
Вікторія Показати IP 23 Лютого 2022 17:22
Нам просто не потрібно такої влади

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus